Bu uygulama ile kuşlar korunacak

Güncelleme Tarihi:

Bu uygulama ile kuşlar korunacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 10:59

İnşaat projelerinin kuşları nasıl etkileyeceğini gösteren bir telefon uygulaması çıkarıldı. Bu şekilde planlamacıların teklif edilen inşaat projelerine onay vermeden, olası etkilerini görmeleri mümkün olacak. Akıllı telefonlar için tasarlanan uygulamayı İngiltere'de Hull Üniversitesi'nden bir ekip geliştirdi.

Bu uygulama ile kuşlar korunacak


Araştırmacılar, uygulamanın ayrıca inşaatlarda gürültü düzeyini ölçerek, bunun çeşitli kuş türleri üzerindeki etkisi hakkında bilgi vereceğini söylüyorlar. Üniversitenin Nehir ve Deniz Kıyıları Araştırmaları Enstitüsü'nin müdür yardımcısı Nick Cutts, "Su kuşlarının, etrafa rahatsızlık veren olaylardan ve özellikle gürültüden nasıl etkilendiğine dair fazla bilgi yok" diyor.

Bu tür olayların doğrudan kuşların ölümüne yol açmasa da, devam etmesi halinde doğal ortamlarını etkileyeceğini ve göç etmelerine neden olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Cutts "Bu nedenle plan ve projeler sunulurken, genelde çevreye verilen rahatsızlık düzeyini azaltacak koşullara tabi olur, çalışma saatleri ve gürültü düzeyi ile ilgili kısıtlamalar vardır" diyor.

Üniversite ekibi, akılı telefon uygulamasını geliştirirken çevre koruma kurumlarının elindeki verilerden yararlandı.

Avrupa Birliği'nin bir projesi çerçevesinde değerlendirilen verilerle hazırlanan uygulama, muhtemel gürültü efektini göstermek için telefon cihazının çıkaracağı seslerden ve Küresel Konumlandırma Sistemi GPS'den faydalanıyor.

Uygulamanın, potansiyel gürültü kaynaklarını belirlemek için ofislerde, planlamacılar ve projeye onay verecek yetkililer tarafından kullanılabileceği, elle cihaza girilen gürültü düzeyi ve konum bilgileri ile de, etki alanının çapını ölçebileceği kaydedildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!