Erdoğan: Birkaç günde biter

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Birkaç günde biter
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2013 21:17

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Demokrasi sadece seçim demek değildir” sözlerine Fas’tan yanıt verdi. Erdoğan, “Halkın iradesi sandıkta tecelli eder” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kuzey Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Fas’ın Başkenti Rabat’ta Başbakan Abdulillah Benkiran tarafından askeri törenle karşılandı. Erdoğan ilk olarak Fas Kralı 6. Mohammed’in dedesi 5. Mohammed’in mezarını ziyaret etti. Erdoğan, Başbakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Fas’lı gazetecilerin Taksim Gezi Parkı’nda başlayan eylemlere ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan şunları söyledi:

BAŞBAKAN FAS'TA

DÖNENE KADAR ÇÖZÜLÜR

“Bu gelişmeler aslında bir gezi parkı ya da ağaç meselesi değil. Bunlar sandıkta netice alamayanların farklı yöntemlerle netice alma gayretleridir. 5 gün öncesine göre bugün çok daha gevşemiş, yumuşamış durumda. Aklı selimin ortama daha hakim olduğu kanaatindeyim. Öyle zannediyorum ki birkaç gün içerisinde normale dönecektir. Zaten ülkenin genelinde başta İstanbul olmak üzere her yer terörize edilmiş gibi bir hava söz konusu değil, Buradan dönene kadar herhalde bu iş çözüme kavuşmuş olacaktır."

SANDIKTAN GEÇER

"Demokrasi seçim midir değil midir noktasında demokratik parlamenter sistemlerde parlamentonun ruhu seçimden, sandıktan geçer. Sandığın olmadığı bir demokratik sistem zaten söz konusu değildir. Zaten demokrasideki tavır da halkın iradesinin tecellisidir, o da sandıktadır, burada tecelli eder. Bu şekilde bir uygulama bütün demokratik parlamenter sistemlerde gelişmiştir ve gelişmeye devam ediyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın nasıl bir açıklama yaptığını bilmiyorum ve bu ifadenin önünde arkasında ne var onu da bilmiyorum. Bilmediğim için sadece bu şekilde cevap vermiş oluyorum; evet sandıktan geçer."

ERDOĞAN VE FAS BAŞBAKANI ABDULİLLAH BENKİRAN GÖRÜŞMESİ  / FOTO-GALERİ

İÇERİĞİNİ BİLEMEM

(El Cezire muhabiri: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Mesaj yerine ulaştı’ dedi. O mesaj ne?) "Sayın cumhurbaşkanımız mesaj alınmıştır derken içeriğinde ne var bilemem ama sabah ben de Fas’a hareket ederken buna benzer bakan arkadaşlarımdan birinin açıklaması vardı, ‘mesaj alınmıştır’ diye, basın mensupları onu sordu. Ben de basın mensuplarına sordum, ‘Siz hangi mesajı aldınız, bana açıklar mısınız’ dedim. Fakat basın mensubu arkadaşlar bana herhangi bir mesajı veremediler, herhangi bir mesajı açıklayamadılar."

BAŞINDA ANAMUHALEFET VAR

"Bu kadar hassasiyeti olan bir hükümetin kalkıp da Taksim’de bütün ağaçları sökmek, kesmek gibi bir derdi olabilir mi? Olay farklı, oradan başlatıp farklı yerlere çekme gayreti içerisinde olanlar var. Bunu aklı selim sahibi olan vatandaşım zaten görecek ve ondan sonra notunu verecektir. Bu işin içerisinde başta ana muhalefet partisi ve aşırı uçlar, marjinal gruplar var ve onlarla müşterek bir dayanışma içerisinde böyle bir adımı atıyorlar. Bunu tabi benim halkımın büyük ölçüde, kahir ekseriyetiyle bunları kabullenmesi mümkün değil." 




ESED SOYKIRIM UYGULUYOR

"Esed çok ciddi bir soykırım ve katliam içerisindedir. Havadan yaptığı taarruzlarla gerçekleştirmiştir. 250 civarında balistik füze kullandığı tespit edildi. Dünyada yetkili uluslar arası kuruluşlar da müdahil olacaklardır, biz de BM Güvenlik Konseyi’ni daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz."

İSTİKRAR HALKIN HUZURUNDAN GEÇER

"Fas’ta majesteleri Kral 6. Mohammed’in liderliğinde başlatılan siyasi reform sürecinin başarılı sonuçlarını görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye herkese bu noktada örnek olması gereken bu sürece, Fas’ı örnek göstererek destek vermektedir. Sürdürülebilir istikrar ancak halkların huzur, mutluluk ve refahının sağlanmasıyla, meşru talep ve beklentilerinin karşılanmasıyla mümkündür."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!