Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

İyi niyeti Gül’e fatura oldu

LEYLA Zana ve üç arkadaşının, salıverilme sonrası ortaya koydukları tutuma AKP’deki tepki sadece 10 milletvekili ile sınırlı değil.

Bu milletvekilerine daha onlarcasını ve bazı bakanları da katmalı.

İşin başına dönülecek olursa, Zana ve arkadaşlarının cezaevinden çıkarken yaptıkları açıklamalar, kullandıkları ‘tutsak’ ve ‘gerilla’ sözcükleri dışında AKP’de pek olumsuz yaklaşım görmedi.

Abdullah Gül’ün, bu dörtlüyü, Başbakan Vekili olarak kabul etmesinde ilk günün söyleminin etkili olduğunu söylemek de mümkün.

Ancak, Gül’ün iyi niyetli girişimi, eski DEP’lilerin bölge mitinglerinde yarattıkları hava sonucu kendisine bir fatura olarak dönmeye başladı.

AKP’li 10 milletvekili bu kabulü sert bir dille eleştirirken, birçok AKP’linin, ‘Kabul etti de, adamlar yanından çıktıktan sonra, Gül’ün hangi dediğini yaptı? Yoksa kabulden güç mü aldılar?’ dediğini biliyoruz.

ÇIKIŞI ERKENE ALDIRDILAR

Zana
ve arkadaşlarının Güneydoğu’da şehir şehir dolaşması, mitinglerde oluşan görüntüler ve nihayetinde önceki gün Genelkurmay Başkanı’nı da muhatap alan açıklamalarda bulunması AKP’deki ilk sonucunu verdi.

AB ile ilgili bazı konulardan rahatsızlık duyan; ama sürece zarar vermemek için aralık sonrasını daha uygun gören milliyetçi kökenli milletvekilleri ilk çıkışlarını erkene almak zorunda kaldılar.

Daha da olumsuz gelişme ise dörtlünün, AB konusunda önemli reformlara imza atan AKP’de pek çok kişiye, ‘Hak ve özgürlüklerdeki bazı genişlemeler ulusal bütünlüğü tehdit ediyor’ görüşünü yeniden anımsatmalarıydı.

Destek için imzacı milletvekillerini arayan diğer milletvekilleri ile partililerin verdiği mesajlar da bunun göstergesi.

Bazı etkin çevrelerin, milletvekillerine, ‘Bize tercüman oldunuz’ mesajları da işin bir başka boyutu.

DEP’liler işi, ‘Hükümete de, gerillaya da eşit mesafedeyiz’, ‘Başta Apo, tutsaklara özgürlük’ söylemini sürdürdükçe bu böyle devam edecek gibi de.

KAHRAMANLIK SEVDASI

DEP’lilerin AKP’de yarattığı sıkıntının kabine kanadına gelince.

Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu görüş açıkladı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yanıt verdi.

Bakanlara göre, DEP’lilerin tavrı sınır aşıcıydı; ama Abdullah Gül’ün kabulü de iyi sonuç yaratmamıştı.

Gönül ile Başesgioğlu, eski DEP’lilerin pervasızlığından söz edip, ‘Seyirci kalınamaz’ derken, Çelik’in eleştirileri daha yumuşaktı.

Reaksiyoner tutumların zararına işaret eden Mumcu ise DEP’lilerin provokatif tutumlarının herkesin vicdanında mahkum edileceğine inanıyordu.

Mumcu, Zana ve arkadaşların kahramanlığa soyunmasını tehlikeli bulurken, şahinlikten prim yapmaya çalışan bu DEP’lilerin karşı tarafta da şahinler yaratabileceğine dikkat çekiyordu.

Erdoğan ise DEP’lilerin tavrından, en çok da demokratik sürece zarar verdikleri düşüncesiyle üzüntü duyuyordu.

Yine de, ‘Hükümet demokratik adımları atmaya devam edecektir. Bunu kimin nasıl kullandığını kamuoyu görecektir ve yanlış yapanlar da hesabını verecektir’ diyerek bakanları sakinleştirmeye çalıştı.

Eski DEP’lilerin AKP’de daha başka ne rüzgarlar estireceğini de göreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları