En fazla yanık ondan

Güncelleme Tarihi:

En fazla yanık ondan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 17:27

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlusu Dr. Ahmet Deniz Uçar, yanık vakalarının ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile yaşam alışkanlıklarına göre farklılık gösterdiğini, Türkiye'de en fazla tiner ile kaynar su nedenli yanık vakaları ile karşılaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Ahmet Deniz Uçar, Ege bölgesinin tek yanık merkezi olan İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi'nin, Türkiye'nin her yerinden uzun süreli yanık hastalarına tedavi imkanı sunduğunu belirtti.


Yanık vakalarının nedenlerinin, her ülkede değişiklik gösterdiğine dikkati çeken Uçar, "Yanık vakaları, her ülkenin gelişmişlik seviyesi ve alışkanlıklarına göre farklılık gösteriyor. En çok yanık vakası, az gelişmiş, sanayisi ve şehirleşmesi düzenli olmayan, işyeri ve evlerde yangın tedbirlerinin alınamadığı ülkelerde oluyor. ABD'de ve İngiltere'de sanayi birçok ülkeden fazla olmasına rağmen, işyeri kazası yanığı ile ev kazası yanığı az gözleniyor" dedi.

 

EVDEKİ KAYNAR SULARA DİKKAT


İmkanların kısıtlı olması nedeniyle Afrika ülkelerinde yanık vakalarına az rastlandığını vurgulayan Uçar, şöyle konuştu:
"Afrika ülkelerinde birçok evde elektrik ya da soba olmadığı, kazanlarda süt kaynamadığı için yanık vakaları az gözlenir. Dünyada motosiklet egzoz borusu temasıyla gerçekleşen bacak yanığı en çok Yunanistan'da, balon kaynaklı yanıklar ise Hindistan'da gözleniyor. Türkiye ise yanık konusunda çok zengin bir ülke çünkü tedbirler sınırlı, insanlar, iptidai şartlarda yaşıyor ve çalışıyorlar. Türkiye'de en fazla tiner ve kaynar su nedenli yanık vakaları ile karşılaşıyoruz. Küçük işletmelerde ısıtma soğutma sistemi olmadığı için insanlar soğuk havalarda tiner yakarak ısınmaya çalışıyor. Tiner buharı parlama ve patlamalarına bağlı el ve yüz yanıkları çok geliyor. Evlerde ise kaynar su dökülmesine bağlı yanıklar çok sıklıkla karşılaşılan vakalar."

 

Haberin Devamı

"BALON YANIKLARI ÇOK FAZLA"


Uçar, uçan balon parlaması sonucu oluşan yanık vakaları ile sıklıkla karşılaştıklarını, hatırı sayılır oranda insanın, yanıcı gazla doldurulmuş balonlar nedeniyle yıllar süren yanık tedavisi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.


Uçan balonlarda kullanılan gazların tehlikeli olabildiğine işaret eden Uçar, şunları kaydetti:
"Eğlence mekanlarında, yıl dönümü kutlamalarda kullanılan balonlar yanıklara neden olabiliyor. Balonlar, yanıcı olmayan gazlarla doldurulabilirken, daha ucuz olduğu için parlama riski olan gaz kullanılabiliyor.

Haberin Devamı


Doğum gününde ya da sevgililer gününde balon parlamasından yanmış halde genç kadınlar ve erkekler merkezimize geliyor. Bu tarz yanıklar, sosyal travmaya da yol açıyor. Yanık tedavisi uzun bir süreçtir ve tedavi bitene kadar hastanın yanık merkezinde kalması gerekir. Yanık hastasının tedavisi, taburcu olduktan sonra yara iyileşmesi ve psikolojik toparlanma anlamında 2 yıl sürüyor. Bu nedenle insanların yanık konusunda çok tedbirli olması gerekiyor."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!