Dünya izledi

Güncelleme Tarihi:

Dünya izledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Gezi Parkı’ndan Taksim’e yayılan protestolara polisin müdahalesi dünya medyasına yansıdı. CNN Int., BBC, RT World, Al Jazeera ve hatta Norveçli VG TV canlı yayın yaptı. Uluslararası Af Örgütü’nden kınama geldi. Londra’daki meşhur Hyde Park’ta da bugün Gezi Parkı gösterisi var. Sosyal medya çalkalandı. Twitter’da dün bir ara dünya çapında en çok konuşulan 10 konudan 5’i, olaylarla ilgiliydi. Twitter’daki #direngeziparkı ve #occupygezi etiketleri, Malezya’dan California’ya, Afrika’dan Rusya’ya geniş bir coğrafyada paylaşıldı.

Haberin Devamı

Gezi Parkı’ndaki barışçıl eyleme kanlı müdahale dün itibariyle uluslararası kamuoyununun gündeminde de yükselmeye başladı. Yabancı basındaki yorumlar şöyleydi.

Reuters: Taksim Meydanı, son dönemde yapılan bir dizi gösterinin son durağı oldu. Muhalefet, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın otoriteryanizminden endişeli.

AFP: Polisin müdahalesi sırasında göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kutularıyla vurularak yaralanan çok sayıda kişi yerde bilinçsiz yatarken başına darbe alan ikisi hastaneye kaldırıldı. Buna AFP fotomuhabiri tanık oldu. Tweet atan bir protestocu, “Böcek gibi insanların üstüne gaz sıkıyorlar. Çocuk, bebek, yaşlı, turist, fark etmiyor” dedi.

Haberin Devamı

YASAKLARA İSYAN

AP: Şafak operasyonu, protestolara karşı son dönemde yapılan saldırgan baskınlar dizisinin son halkası. İnsan Hakları eylemcileri Türk polisini protestoları dağıtmakta aşırı güç kullanmak ve protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve biber gazına fazla başvurmakla sık sık suçluyor.

CNN: İstanbul’da buldozerleri engellemeye çalışan protestocular biber gazına maruz kaldı. Yetkililer çadırları ve uyku tulumlarını topladılar, ama oturma eylemini bitirmeyi başaramadılar. Perşembe gecesi itibariyle parkta binlerce kişi toplanmıştı. Protesto, Türk hükümetinin son politikaları hakkında gayriresmi bir referandum haline dönüştü.

Dünya izledi

Norveç televizyonu olayları canlı yayınla verdi.

CENNETE ASFALT

Wall Street Journal: Türk polisi üç gündür İstanbul’un tarihi meydanlarından birinde gösteri yapan protestocuları şafak operasyonuyla temizledi. Gösteri, iktidardaki AK Parti’ye karşı gayriresmi bir protestoya dönüştü. Yetkililerin çabaları ise ters tepmiş görünüyor, çünkü gösterici sayısı artıyor.

Haberin Devamı

Arap Baharı’nın en ünlü sosyal medya figürü Sultan El Kassimi: Joni Mitchell’ın şarkısını (Başbakan Tayyip) Erdoğan’a ithaf ediyorum: Cennete asfalt döküp otopark yaptılar.

CNN muhabirini öksürük tuttu CNN’in İstanbul muhabiri Ivan Watson, canlı yayında biber gazına maruz kalınca zorda kaldı. Önce öksürerek de olsa izleyicilerine bilgi vermeyi sürdürmeye çalışan Watson, sonunda “Affedersiniz” diyerek pes etti.

ÖRSAL'IN TAKSİM'DE BUGÜN ÇEKTİĞİ SON KARELER

Change.org liderleri: Zucotti Park gibi

HÜRRİYET, Taksim Gezi Parkı’nda yaşananları dünyanın en büyük eylemci platformu Change.org’un New York’taki merkezinde sordu. Türkiye’den şimdiye kadar yaklaşık 500 bin kişinin çeşitli imza kampanyalarına katıldığı Change.org’un Yeni Kampanyalar Direktörü Patrick W. Schmitt ve Türkiye kampanya uzmanı Serdar Paktin özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Gezi Parkı eylemini çok yakından izliyoruz. Bu eylem, New York’taki Wall Street’i İşgal Et eylemcilerinin toplantığı Zuccotti Park’ın İstanbul’daki bir yankısı gibi. Bu bir çığ gibi büyüyebilir.   Razi CANİKLİGİL/NEW YORK

Uluslararası Af Örgütü kınadı

ULUSLARARASI Af Örgütü Gezi Parkı’ndaki gösterilerde polisin biber gazlı müdahalesini kınayan bir açıklama yayınladı. “Uluslararası Af Örgütü, Taksim Gezı Parkı’ndaki barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanılmasını kınıyor” başlıklı açıklamada özetle şöyle dedi:

GEREKLİ VE ORANTILI DEĞİL

“Uluslararası Af Örgütü, Taksim Gezi Parkı’ndaki barışçıl göstericilere yönelik, biber gazı ve aşırı güç kullanılması ile ilgili kaygı duymaktadır. Bir toplantıyı dağıtma kararı, her zaman başvurulacak en son yöntem olmalı, gereklilik ve orantılılık ilkeleri ile bağdaşmalıdır. Uluslararası standartlar polisin toplantıları dağıtırken güç kullanmamasını, ya da bu uygulanabilir değilse, güç kullanımını minimum gereklilikle sınırlandırmasını gerektirmektedir.”

Haberin Devamı

O POLİSLER YARGILANSIN

“Af Örgütü, yetkilileri, Gezi Parkı’nda aşırı güç kullanıldığı iddialarını hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya ve keyfi güç kullanımından sorumlu emniyet görevlilerinin yargılanmasını sağlamaya çağırmaktadır. Örgüt ayrıca, yetkililerden, göstericilerin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına almalarını talep etmektedir.”

Haberin Devamı

Wall Street’ten Taksim’e selam

“Halkın yüzde 99’uyuz” sloganıyla hareket eden Occupy Wall Street, dün İstanbul’a selam gönderdi. ABD merkezli hareketin üyelerinden The Illuminator’ın, Facebook hesabında bir resimle birlikte paylaştığı bildiride şöyle dendi: “Occupy Wall St. ve New York, İstanbul’daki Gezi Parkı’nı işgal eden Türkiye’deki dostlarımızla dayanışma halindedir.”

Orantısız güç kullanılmamalı

Avrupa Komisyonu’ndan Gezi Parkı için Taksim Meydanı’nda düzenlenen protesto gösterileriyle ilgili ABHaber’e yapılan açıklamada göstericilere orantısız güç kullanılmaması gerektiği bildirildi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, ABHaber’e şu açıklamayı yaptı: ‘Gezi parkı olayıyla ilgili elimizde detaylı bir bilgi yok. Ancak Türkiye AB adayı ülke. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü tesis edilmelidir. Tabiki burada kamu güvenliğinin korunması da önemli. Avrupa Komisyonu üyesi Stefan Füle,önümüzdeki hafta (6-7 Mayıs) İstanbul’a gidecek. Burada Türk yetkililer ile biraraya gelecek. Adalet Bakanı ile de görüşecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!