Kanserle savaşan sofralar

Güncelleme Tarihi:

Kanserle savaşan sofralar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 06:58

Çağımızın illeti kanserle mücadelede hattı müdafa yok, öğünü müdafaa var. Sofralarınızı kahvaltıdan akşam yemeğine kadar kanserle mücadele eden bu besinlerle donatın.

Haberin Devamı

* Kahvaltıda kırmızı orman meyveleri, yoğurt ve yeşil çay: Yaban mersini, en güçlü antioksidanlardan biri. Aynı zamanda kanserojen maddelerin DNA’nıza yapışmasını önleyen elajik asit içeriyor. Yoğurttaysa sağlıklı hücreleri kansere dönüştüren enzimi durduran sağlıklı laktobasili bakterileri var. Yeşil çay da günde en az bir fincan içmeniz gereken bir diğer güçlü antioksidan.
* Öğle yemeğinde pazılı tempeh, domates ve keten tohumu: Soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Endonezya yemeği olan tempeh, hayvan ve insanlarda bulunan östrojeni taklit eden bitki bazlı bir östrojen olan izoflavonlar bakımından oldukça zengin. Domates de dünyanın en zengin likopen içeriklerine sahip gıdalardan biri. Likopen, kanser hücrelerinin büyümesini ve bölünmesini önlemeye yardımcı oluyor. Biraz zeytinyağıyla pişirildiğinde domatesin maksimum etkilerinden faydalanabilirsiniz. Keten tohumuysa, bazı kanser türlerini besleyen doğal östrojeni bloke ediyor.
* Akşam yemeğinde kinoalı ızgara sebze ve körili fasulye: Kinoa lif ve antioksidan zengini bir tam tahıl. Lif, kalın bağırsakların kanserle savaşan maddeleri üretmesi için harekete geçiriyor. Aynı zamanda kanserojen maddeleri temizleyerek kanser riskimizi azaltıyor. Sarımsak ve soğan da kanserle savaşıcı gıdalar. Yapılan araştırmalar bu gıdaların mide, kolon, beyin, karaciğer, prostat ve göğüsteki kanser gelişimini önlediğini gösteriyor. Bu yemekteki diğer kanserle savaşıcı sebzelerse havuç, tatlı patates ve kabak... Brokoli, fasulye ve zerdeçalı da unutmamak lazım.

Haberin Devamı


Her alışverişe her çıktığınızda akıllı seçimler yaparak meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve prostat kanseri gibi hormonlara bağlı kanser riskinizi büyük oranda azaltabilirsiniz. Bu pratik günlük diyet antoksidan, lif ve izoflavon bakımından zengin gıdalar içeriyor.


Bunlara dikkat!
* Düzenli mamografi çektirin ve asla kontrollerinizi atlamayın:
Bu, hastalığın tedavi edilebilir bir evrede fark edilmesi anlamına gelen erken teşhis için çok önemli. 0 ve 1 evreleri yüzde 98 oranında tedavi edilebilir. Yapılan araştırmalar mamogramın meme kanserinden ölüm oranlarını yaklaşık yüzde 30’a kadar düşürdüğünü gösteriyor.
* Bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Araştırmacılar, meme kanseri önlemede iki önemli yeri atlıyor. Östrojen düzenlemesi ve bağışıklığı güçlendirme. Meme kanserinin birçok türü östrojen tarafından besleniyor ancak kanser hücrelerinin çoğalmasına, bölünmesine ve yayılmasına neden olan bu desteği azaltmanın birçok yolu var. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek kanser ve diğer hastalıklara karşı korunmanın en iyi yollarından biri. İşte, yapılan araştırmalarda meme kanserinden koruduğu kanıtlanan mucize besinler:
• Yeşil çay: Günde üç fincan yeşil çay, içeriğindeki yüksek EGCG antioksidanı nedeniyle meme kanserini yaklaşık yüzde 37 oranında önleyebiliyor. Yeşil çayınıza biraz limon sıkarak antioksidan gücünü 10 katına çıkarabilirsiniz.
• Zeytinyağı: Bu tekli doymamış yağ tümör faaliyetlerinin bastırılmasına yardımcı.
• Zerdeçal: Güzel turuncu rengiyle bilinen bu baharat aynı zamanda östrojen seviyesini düşürmeye yardımcı. Yapılan araştırmalar, günde bir çay kaşığı kadar zerdeçalın tümör gelişimini azalttığını gösteriyor. Salata soslarınıza, pilava veya sebze yemeklerinize katabilirsiniz.
• Yeşil yapraklı sebzeler: Karalahana, Çin lahanası, pazı gibi turpgiller familyasına ait yeşil yapraklı sebzeler sindirim kanalınızdaki östrojeni tutmaya ve tümörün tetiklenmesini azaltmaya yardımcı. Bu sebzeler aynı zamanda karaciğere destek olarak hücrelere zarar veren ve erken kansere yol açan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!