Soruyu bil kitabı kazan!

Güncelleme Tarihi:

Soruyu bil kitabı kazan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 12:52

"Hurriyet.com.tr Hediye Kitap Günleri" devam ediyor. Bu yarışma ile 20 şanslı hurriyet.com.tr okuyucusu bizden Arne Dahl’ın "Ölümün Sesi" kitabını kazanacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en önemli yayınevlerinden Doğan Kitap ile yaptığımız işbirliği sonucu hürriyet.com.tr okurları kitap kazanma şansı yakalıyor. Her hafta birbirinden değerli yazarların, satış rekoru kıran kitaplarından birini kazanmak için tek yapmanız gereken sizlere sorduğumuz soruya doğu yanıt vermek olacak.

 

Arne Dahl’ın kitabını kazanmak için tek yapmanız gereken sorduğumuz soruya doğru yanıt vermeniz. Doğru cevaplayanlar arasında 1’inci, 10'uncu, 50'nci, 100'üncü, 200'üncü, 250'nci, 300'üncü, 400'üncü, 450'nci, 500’üncü, 600'üncü, 650'nci, 700'üncü, 800'üncü, 850'nci, 900'üncü, 950'nci, 1000’inci, 1500'üncü, 2000’inci, olan okuyucular bizden "Ölümün Sesi"ni kazanacak.

 

Haberin Devamı

'ÖLÜMÜN SESİ' İÇİN ÖDÜLLÜ SORU

 

Arne Dahl nerelidir?  


a) İsveç
b) Norveç
c) İsviçre
d) Danimarka

 

CEVABI GÖNDER

 

İskandinav edebiyatının en iyi polisiye yazarlarından biri olarak kabul edilen Arne Dahl’ın 10 kitaplık Intercrime serisinin ilk romanı Ölümün Sesi, Dedektif Paul Hjelm’in bir rehine olayını kanlı bir şekilde çözmesi üzerine hakkında açılan soruşturmayla başlıyor. Hjelm, meslek yaşamının sona erdiğini düşünürken İsveç Cinayet Masası komiseri tarafından özel bir birime, A Takımı’na atanır. Bu birimde, ülkenin çeşitli bölgelerinden toplanan bir grup seçkin memur, kendine has bir öldürme yöntemi ve rafine zevkleri olan bir katili yakalamakla görevlendirilir.

 

İsveç’in önde gelen işadamlarını hedef alan katil, geceleri kurbanın evine girer, gelmesini bekler, başına iki kurşun sıkıp kurşunları duvardan çıkarır. Evde beklerken, ünlü caz piyanisti Thelonious Monk’un caz klasiği “Misterioso’nun nadir bulunan kayıtlarından birini dinler. Hjelm ve A Takımı’nın diğer üyeleri, geride çok az kanıt bırakan katilin peşine düşüp müthiş bir soruşturma yürütmeye başlarlar. İşin ucu İsveçli işadamlarının gizli cemiyetlerine, bankacılık dünyasına ve Rus mafyasına uzanır. Bu karmaşık soruşturma sürecinde “Misterioso” en önemli ipuçlarından biri olacaktır. 

 

Haberin Devamı

Çağdaş polisiye türünün ustası Arne Dahl’ın bu kitabı, sağlam ve zekice kurgusuyla dikkat çekiyor. Gizemi korumak ve sonuna kadar sürdürmek konusunda polisiyedeki yeteneğini tabiri caizse “konuşturan” yazar, cazın gizemli ruhunu da katarak romanına özgün bir boyut kazandırıyor.

 

Dahl’ın 10 kitaplık Intercrime serisi dünyada 2,5 milyon sattı. Serinin ilk kitabı olan Ölümün Sesi sinemaya da uyarlandı.

 

KİTAPTAN

 

Bir saatten fazladır aynı yerde oturuyor.
Sonra ön kapının açıldığını duyuyor. Anahtarlar şakırdıyor. Adamın tek başına olduğunu biliyor. Adam koridorda alçak sesle küfür ediyor, fark edilebilen ama aşırı olmayan bir sarhoşluk hali. En keyifli noktayı bulabilen ve tüm akşam o noktada nasıl kalınacağını bilen birinin kafayı bulma hali bu daha çok. Adamın ayakkabılarını çıkardığını ve terliklerini düzgün bir şekilde ayağına geçirdiğini işitiyor; adamın kravatının düğümünü gevşetip ipek gömleğinin üzerine sarkıtmasının sesini dahi duyabileceğini düşünüyor. Adam ceketinin düğmelerini açıyor.
Adam zaten aralık ve neredeyse dört beş metre yüksekliğindeki çift kanatlı kapının bir kanadını açıyor. Oturma odasına giriyor, terliklerinden biri ayağından çıkıyor; adam sövüyor, eğilip terliği tekrar giymeyi başarıyor ve hoş pusun içinden onu görüyor. Neler olduğunu anlamaya çalışıyor.
Adam azametli bir tavırla, “Sen kendini kim sanıyorsun da evime böyle elini kolunu sallayarak giriyorsun!” diyor.
Ünlü son sözler.
Kucağından silahını kaldırıp art arda sessizce iki el ateş ediyor.
Adam bir an donakalıyor, hiç kıpırdamıyor.
Sonra dizlerinin üzerine çöküp öne doğru eğiliyor.
On saniye kadar böyle kaldıktan sonra yan tarafa devriliyor.
Silahı cam masanın üzerine koyup derin bir nefes alıyor.
Zihninde bir liste canlanıyor. Listedeki bir adın üstünü çiziyor.
Sonra müzik setinin yanına giderek açma düğmesine basıyor. Kasetçaları açıp kaseti içine koyuyor; kapağı tekrar kapatınca ilk piyano notaları odanın içinde dolaşmaya başlıyor.

 

YORUMLAR

 

Haberin Devamı

“Arne Dahl günümüzün en iyi polisiyelerini yazıyor.”
Die Zeit

 

“Arne Dahl kesinlikle en üst düzeyde, zekice polisiyeler yazıyor.”
Berliner Morgenpost

 

“Usta Henning Mankell’i tahtından etmeye aday, müthiş yetenekli bir hikâye anlatıcı.”
Der Standard

 

“Polisiye türünün ustası.”
Corriere della Sera

 

“Misterioso usta işi bir polisiye.”
Kristelig Dagblad (Danimarka)

 

“Polisiye türünün ustası Arne Dahl Misterioso’yla, kesinlikle entrikası en bol polisiyelerinden birini yazmış.”
Corriere Della Sera (İtalya)

 

YAZARIN ALDIĞI ÖDÜLLER

 

2004’te Danimarka Polisiye Yazarları Akademisi Ödülü
2005-2006’da Alman Polisiye Yazarlığı Ödülü
2007’de Reader’s Digest’te Avrupa’nın En İyi Polisiye Yazarı
2007’de İsveç Polisiye Yazarları Akademisi’nin Özel Başarı Ödülü (tüm eserleri için)
2011’de İsveç Polisiye Yazarları Akademisi’nin Yılın En İyi Kitabı Ödülü

 

Haberin Devamı


ARNE DAHL HAKKINDA

 

Arne Dahl (gerçek adı Jan Arnald) İskandinavya’nın en iyi polisiye yazarlarındandır. 10 kitaplık Intercrime serisi 2,5 milyon satmış ve yazarına prestijli ödüller kazandırmıştır. Yazar 2004 yılında da Danimarka Polisiye Yazarları Akademisi Ödülü’nü (Palle Rosenkrantz) , 2005 ve 2006 yıllarında ise Alman Polisiye Yazarları Ödülü’nü (Deutscher Krimi Preis) almıştır. Arne Dahl bu iki ödüle birden layık görülen tek İskandinav polisiye yazarıdır. Romanları 20 dile çevrilmiştir.

 

Yazar, gerçek adı olan “Jan Arnald” imzasıyla roman ve öyküler yazmıştır. İsveç Akademisi’nin dergisi Artes’in editörlüğünü yapmıştır. Ailos yayınevinin baş editörü ve İsveç’in büyük gazetelerinden Dagens Nyheter’in edebiyat eleştirmenidir.

 

Haberin Devamı

YARIŞMA KOŞULLARI

 

* Kazanan yarışmacı ödülünü bir başka kişiye devredemez.

* 18 yaşından küçükler yarışmaya katılamaz.

* Bir kereden fazla cevap yollayan okuyucular, kazanma şanslarını artırmaz. İlk gönderdikleri cevap dikkate alınır.

* Kazananlar 4 Haziran Salı günühttp://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/ sayfasından duyurulacak.

* Hediye kitaplar posta yoluyla adreslerine yollanacak.

* Soru ya da görüşlerinizi internetkultursanat@hurriyet.com.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!