Türk Dili ve Edebiyatı Sempozyumu bugün başlıyor

II. TÜRK DİLİNİN ve EDEBİYATININ BUGÜNKÜ SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ konulu üç gün sürecek (30 Mayıs 2013-1 Haziran 2013) Uluslararası Sempozyum bugün saat 09.30’da Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Kongre Merkezi’nde başlıyor.

Haberin Devamı

Sempozyumu Prof. Dr. Yakup Çelik başkanlığında bir sekretarya hazırladı.
09.30-10.30 arasındaki açılış konuşmalarından sonra açılış oturumu saat 11.00-12.30 arasında gerçekleştirilecek.
100’üncü yılını kutlayan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği sempozyuma aşağıda adı geçen kurumlar da katkıda bulundu: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu-Atatürk Kültür Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Küçükçekmece Belediyesi, Kafkas Üniversiteler Birliği.
Bu sempozyumlar, sorunlar ve çözümler konusunda ortak sonuçlar alınmasında çok önemli bir işlevi yerine getiriyor.
Sempozyum yalnız akademisyenler arasındaki bilgi alışverişini sağlamıyor, üniversite sınırları dışında da konunun tartışılmasını, öneriler gelmesini mümkün kılıyor.
Sempozyumdaki bazı başlıklara dikkat çekmek isterim.
Kimi konular, dar bir grup içinde derinlemesine incelenen, görüşülen, araştırılan konulardır, bilimsel açıdan önemlidir ama öğrenciye ve okura kullanılır bir bilgi sunmazlar.
Oysa bazı başlıklar var ki, bunun ilgilendirdiği kitle çok büyüktür, ayrıca dilin ve edebiyatın doğru, iyi öğrenilmesi açısından ileriye dönük bir önem taşır. Türkiye’den ve dünyanın birçok üniversitesinden gelen konukların tebliğleri, kitap haline getirilmelidir. Böylece kalıcı bir nitelik kazanır.

* * *

Haberin Devamı

TARİH TOPLUM ROMAN başlıklı oturumda, son yıllarda romancılarımızın tarihe gösterdikleri ilgi tartışılacak. Bu romanlar tarihimize nasıl bakıyor sorusu cevaplanacak... Romanın, tarih romanlarının topluma tuttuğu ayna değerlendirilecek. Klasik Edebiyatımızın Öğretim Problemleri bölümünde oturuma katılanlar, bu öğretimin sınıflar dışındaki durumunu da konuşacaklar umarım. Çünkü Türk dili ve edebiyatı bölümleri dışındakiler için de geçerli bir sorun. Edebiyat Eleştirisi ve Edebiyat Teorisi, yalnız bu dalın öğrencilerinin değil, deneme, eleştiri yazacaklar için de çekici bir konu. Sahaflık ve Kitap Kurdu Olmak, araştırmacılara, incelemecilere sahafların nasıl yardımcı olduğunun altını bir kez daha çizecek bir konu başlığı.
Edebiyat İncelemeleri ve Disiplinlerarası Çalışmalar, edebiyat incelemesinin, eleştirinin sınırlarını zenginleştirecektir.
Çeviri ve Problemleri de, edebiyat tarihi içinde bir değerlendirme, bugün yapılan çevirilere yardımcı bilgi verecek.
Yaratıcı Yazarlık bölümünün bugün ülkemizde epey ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Birçok üniversitede, değişik topuluklarda yapılan yaratıcı yazarlık çalışmaları, yalnız bu kurslara katılanlara yazarlık öğretmiyor, katılanların iyi bir okur olmasını da sağlıyor. Bu oturum da zengin çıkarımlara gebe...
Yeni Türk Edebiyatı Sorunlar-Teklifler Çalıştayı da soruna geniş açıdan bakışıyla öne çıkan bölümlerden biri.

* * *

Haberin Devamı

SEMPOZYUMUN Türk dili ve edebiyatı için yeni saptamalar, yeni bakış açıları, çözümler getirmesini dilerim.

İletişim:
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Davutpaşa Yerleşkesi/İstanbul
Tel: 0212 383 44 40 - 0212 383 44 41 - 0212 383 44 51 * tudes@yildiz.edi.tr

Yazarın Tüm Yazıları