Kalbe nasıl iyi bakılır

Hücre, doku ve organlarınızın yaşamlarını sürdürebilmeleri ve görevlerini yapabilmeleri için öncelikle sağlıklı bir kalbe ihtiyaçları var!

Eğer kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güç ile kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın!

KALBİNİZİ besleyen, ona ihtiyacı olan oksijeni ve enerjiyi aralıksız taşıyan damarlar, onu bir taç gibi çepeçevre sardıklarından ‘koroner (taca benzeyen) arterler’ olarak isimlendirilmiştir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmek istiyorsanız sadece kalbinizi değil muhtemelen yaşamınızı da taçlandıran bu çok önemli damarlara gözünüz gibi bakmalı, ‘yaşam borularınızı’ sertleşmekten, daralıp tıkanmaktan korumalısınız. İç yüzeylerinin yağ, kolesterol, posa artıkları ve hücre kalıntılarından oluşmuş plakalarla kaplanmasına, kalbinizi beslerken sürdürdüğü o eşsiz trafik düzeninin bozulmasına engel olmalısınız. Koroner atardamarlarınızda minicik plakalarla başlayan sonu belirsiz damar sertliği serüveni, zamanla onları daha da daraltarak göğüs ağrılarına (anjina pektoris) yol açabileceğinden, sizi merdiven çıkmakta zorlanan, efor kapasitesi sınırlı biri haline getirebilir.

Eğer sorunu önemsemez, önleyici tedbirleri almakta kayıtsız davranırsanız bir süre sonra işiniz daha da zorlaşır. Bu plakalar zamanla koroner atardamarlarını tamamen tıkayan bir pıhtının oluşmasına kaynak teşkil edebilir veya yırtılıp koparak daha uçtaki bir başka damarı tıkayabilir. Koroner damarlarınızın tamamen tıkandığında sizi bekleyen sorunlar daha da büyüktür: Kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği...

‘Ne yaptığınıza iyi bakın. Önceliklerinizin ve ihtiyaçlarınızın neler oluğunu iyi sorgulayın. Doğru kararlar verin ve verdiğiniz kararların arkasında samimiyetle durun. Dünün geçmiş, yarının yaşanmamış olduğu gerçeği ile hayata bir bütün olarak bakın’ diyor Dr. G. Jackson. Hiçbir zaman geç değildir. Başladığınız yaş ne olursa olsun kalbinizi koruyucu önlemlerin hayatınıza kalite, size daha çok sağlık kazandıracağını unutmayın! Bu yazı kalp sağlığınızı tehdit eden ve koroner kalp hastalığını hazırlayan önemli etkenleri topluca gözden geçirmek amacı ile hazırlanmıştır.

KÖTÜ KOLESTEROL SAVAŞÇISI OLUN

Kolesterol yüksekliği, kalp damarlarınızı tehdit eden başlıca sorundur. Zararlı (LDL) kolesterol ve trigliserit seviyelerinin uzun süreli yüksekliği, faydalı (HDL) kolesterolün düşük seviyeleri, koroner atardamarlarınız için etkin risk faktörleridir. Kolesterol yüksekliği sorununuz varsa işe bilinçli ve akıllı bir kolesterol savaşçısı olmayı öğrenerek başlamalısınız. Kolesterol azaltıcı beslenme planlarını hazırlarken bir diyet uzmanı veya doktorunuz ile işbirliği yapmalı doktorunuz öneriyorsa kolesterol düşürücü ilaçları kullanmalısınız.

ENDİŞE, ÖFKE VE STRES KALBİN SÜNE ZARARLILARI

Öfkenin ve hiddetin kalbe en çok zarar veren duygu olduğunu, endişenin bir süne zararlısı gibi kalbinizi içten içe bitirip tükettiğini, stresin kalp krizleri için ciddi bir tehdit haline gelebileceğini bilmelisiniz. Daha az stresli bir yaşam biçimi oluşturun. Stres ile nasıl başedeceğinizi öğrenmeye çalışın. Hiddet ve öfkenin kalp krizlerini davet ettiğini hep hatırlayın. Olumlu biri olmaya, hoşgörülü, kabul edilebilir ve başarılabilir hedeflere odaklanmaya çalışın.

BİR ÖNERİ

Posa kolesterolü azaltır

Eğer yeteri kadar posa tüketirseniz bu doğal ve etkili destekten kolesterolünüzü azaltarak da yararlanırsınız. Posa lifleri kolesterolün emilmesini önler. Daha fazla posa tüketmeyi istiyorsanız bunun çok kolay yolları var!

Buğdaylı ve yulaflı bisküviler

Patlamış (yağsız, şekersiz) mısır

İşlenmemiş un ile yapılmış ekmekler

Kepekli buğday ekmeği, çavdar ekmeği

Kepekli gevrekler

Yulaf lapası

Kepekli makarna (tahıl makarnası)

Fasulye, bezelye, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller

Meyveler (özellikle elma, armut, turunçgiller ve muz)

Kurutulmuş meyveler (kaloriye dikkat!)

Sebzeler (özellikle havuç, turp, kereviz, lahana)

Kahverengi doğal pirinç

Kabuklu kuru yemişler (kaloriye dikkat!)

AKLINIZDA OLSUN

Koroner kalp hastalıkları

Kalbinizi besleyen koroner damarların daralması veya tıkanması hayat kalitenizi bozan ve yaşamınızı tehdit eden önemli sağlık sorunlarına yol açar.

1. Göğüs ağrısı (Anjina Pektoris)

2. Kalp krizi (Miyokard enfarktüsü)

3. Kalp atışlarında düzensizlik (Aritmi)

4. Kalp yetmezliği

KESİP SAKLAYIN

Risklerinizi biliyor musunuz?

Koroner kalp hastalığının önlenebilir ve önlenemez risk faktörlerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

ÖNLENEBİLİR RİSKLER

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)

Yüksek kolesterol (LDL kolesterol yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü, trigliserit artışı)

Sigara içmek

Kilo fazlalığı ve şişmanlık

Yoğun ve uzun süreli stres

Egzersiz yapmamak, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak

Kan şekeri yüksekliği veya glukoz tolerans bozukluğu

Homosistein yüksekliği

Ensülin yüksekliği

Pıhtılaşma eğiliminde artış

Yoğun hiddet eğilimi, sık sık öfke atakları

Fazla alkol tüketimi

ÖNLENEMEZ RİSKLER

Yaşlanmak

Erkek olmak

Menapoz

Aile geçmişi (genetik miras)


PERŞEMBE: KALP VE ŞEKER
Yazarın Tüm Yazıları