Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Uygulamada sıra Assompsion’a geldi

AB uyumunda Türkiye’nin çıbanbaşı olan dört konunun üçü; ‘DEP milletvekillerinin yargılanması’, ‘gözaltında öldürülen Birtan Altınbaş davası merkez olmak üzere işkence’ ve ‘anadilin öğrenimiyle yayını’ art arda atılan önemli adımlarla aşıldı.

Avrupa’ya her çıkışta Türk yetkililerin önüne getirilen çıbanbaşlarından geriye bir tek, Ruhban Okulu da dahil ‘azınlık vakıfları sorunu’ kaldı.

İlk üç konunun çözüme kavuşmasında, Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlarından oluşan Reform İzleme Grubu’nun (RİG) büyük çabaları oldu.

Grup, son konuyu çözüme kavuşturma yolunda bir kararnamenin çıkması için, büyük olasılıkla bugünkü Bakanlar Kurulu’nda ağırlığını koyacak.

Konu, Assompsion (Hz. Meryem’in göğe yükselişi) Rahipler Topluluğu’na ait bir arazinin kullanım hakkının iadesi ile ilgili.

Kararname gerektirmeden de çözümü mümkün konu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle ‘Bürokratik Oligarşi’nin (hem de AKP iktidarının getirdikleri) direnişi sonucu Bakanlar Kurulu gündemine geliyor.

ABDÜLMECİD ARAZİ VERDİ

Assompsion (Fransız) Rahipler Topluluğu
olarak bilinen grubun kökeni Fransa. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kayıtlarında yer alan bilgilere göre, Assompsion (Fransız) Rahipler Topluluğu, Fransa merkezli Assompsion Tarikatı’nın (Congregation des Augustins de l’Assomption) Türkiye’deki kolu.

Misyonları arasında Hıristiyanlığı yaymak kadar, Doğu ve Batı Kiliseleri’nin birleştirilmesi de önemli bir yer tutan Assompsion (Fransız) Rahipler Topluluğu’na Padişah Abdülmecid 1859 yılında şimdiki Fenerbahçe Burnu’nda arazi veriyor.

Rahipler, arazi üzerinde önce bir taş ocağı açıp, ardından buradan çıkardıkları taşlarla bugünkü kiliseyi ve müştemilatını yapıyorlar.

AİHM dosyasındaki bilgilere göre, 18 Aralık 1913 tarihli Türk-Fransız Antlaşması’nda Türkiye, Assompsion (Fransız) Rahipler Topluluğu’nu bir ‘Fransız dini kurumu’ olarak tanıyor. Ve Topluluk, 1923 Lozan Antlaşması’nda Türkiye’nin tanıdığı ve korumaya söz verdiği dini kurumlar arasında yerini alıyor.

Bugün sayıları 3-5’e inen rahiplerin üyesi olduğu Assompsion (Fransız) Rahipler Topluluğu, Fransız Kilisesi ile Vatikan’a bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Topluluğun, Da Vinci Şifresi’nde adı geçen Sion Tarikatı ile bir ilişkisi olmadığı da belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÖZÜ TUTULMADI

Assompsion
ile Türk Devleti arasındaki sorun da, Abdülmecid’in verdiği ve halen üzerinde tarihi kilise ile birlikte kafe ve tenis kortları da bulunan 20 dönümlük arazinin tapusunun, 1993 yılında mahkeme kararı ile iptal edilmesi üzerine başlıyor.

Assompsion, bu karar üzerine 1998’de AİHM’e giderek, ‘Padişah tarafından bize verilen arazimiz iade edilsin’ başvurusu yapıyor.

Mahkeme sürerken Türkiye, 2000 yılında dostane çözüm öneriyor ve 2001 yılına kadar da iade sözü veriyor.

Üstelik, Assompsion, kullanım hakkı kendilerinde olmak kaydıyla, arazinin mülkiyetinin devlete geçmesine de; özel bir girişimciye kiraladığı araziden elde ettiği gelirin yüzde 70’ini devlete bırakmayı da kabul ediyor.

İstedikleri, kullanım hakkıyla ilgili hukuki zeminin gerçekleşmesi.

Türkiye, bu basit konuda verdiği sözü bugüne kadar yerine getirmemiş.

Nedeni, bürokratik kadronun kıymetli araziyi elden çıkartmak istememesi gösteriliyor.

Bürokratların, arazinin kıymetli oluşu nedeniyle isteksiz davrandığı da bir başka iddia.

Sonuçta, bürokratların bu tutumu nedeniyle çözüm Bakanlar Kurulu’na havale ediliyor.

Çünkü ya çözüm bulunacak, ya da AİHM’de benzer 897 dava göze alınacak.
Yazarın Tüm Yazıları