Türküleri bir de böyle dinleyin

TÜRKÜLERİ değişik icralarla dinlemeyi severim.

Haberin Devamı

Onların ses zenginlikleri böyle ortaya çıkar bence. Çoksesli düzenlenmiş, halk türkülerini opera sanatçılarından dinlediğimde, onlara başka bir lezzet kattıklarını bilirim. Otantik icralarla onlar arasında karşılaştırma yapılmasına karşıyım. Farklı anlayışlar nasıl karşılaştırılabilir? Buna çabaladığımız zaman, tek ortak noktanın türkü olduğunu, başka hiçbir ortak kritere sahip olmadığımızı görürüz... Necat Pınazoğlu’nun Doğu’dan Batı’ya Senfonik Türküler’ini* dinlerken, bu eski tartışmaları yeniden düşündüm.
Pınazoğlu, bir opera sanatçısı, daha önce de piyanist Nurten Tezmen Kolçak’ın eşliğinde, Anadolu Türküleri CD’si doldurmuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü mezunu olan sanatçı şu an İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak görevini sürdürüyor.
Türküleri Sinema Senfoni Orkestrası eşliğinde söylemiş. Pınazoğlu’nun seslendirdiği türküler ise şunlar: Ah bir ataş ver, Allı turnam, Ayrılık, Ayva çiçek açmış, Bana seni gerek seni, Gesi Bağları, Gemiciler, İki keklik, İzmir’in kavakları, Karam.
Operacıların türkü söylemeye başlamaları Cumhuriyet döneminde başlar. O yıllarda, türküler çoksesli çalışmalarla halka dinletilmeye başlandı.
Bu opera sanatçıları içinde ilk başta Ruhi Su’yu anmak gerekir. Hiç kuşkusuz seçtiği türküler birbirinden iyiydi. Ama usta bir opera sanatçısı olarak gerçekleştirdiği yorumlar da onları toplumsal tarihimizin seçkin örnekleri arasına dahil etti.
Pınazoğlu’nun seçtiği türküler her zaman söylediğimiz, çoğumuzun bildiği popüler eserler. Armonize edilmiş türküleri, genç kuşağın çoksesliliğe alışmış kulaklarına ulaştığında, daha çok sevecekleri kanısındayım.

* * *

Haberin Devamı

OZAN MUSLUOĞLU’nun düzenlediği, 12 piyanistin birer parçada ona eşlik ettiği CD’nin adı: My Best Friends are Pianists**.
Musluoğlu, bu projeyi kitapçıkta şöyle anlatmış: “En büyük ideallerimden olan Ray Brown’ın farklı formatlarda yaptığı ve benim çok severek dinlediğim My Best Friends serisinin benzerini günün birinde yapmak hep arzuladığım bir şeydi. Bu ülkede yetişmiş çok önemli piyanistler var ve harika  müzikler yazıyorlar”.
Sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu albümün benim için diğer önemli yanı çok değerli iki kontrbasçıya ithaf edilmiş olması. İlki Ray Brown, caz tarihindeki en önemli karakterlerinden biri, bu konseptin fikir babası ve benim en çok etkilendiğim kontrbasçı. Diğeri ise bu ülkenin yetiştirdiği en beyefendi ve harika müzisyenlerden Oğuz Durukan”.
Musluoğlu’na, Ferit Odman davuluyla eşlik etmiş. Odman genç kuşağın başarılı ve iyi davulcularından. Bu albümün karakterini oluşturan önemli isimlerden olmuş...
Piyanosuyla albümde yer alan isimler kimler?
Çağrı Sertel, Ercüment Orkut, Can Çankaya, Ali Perret, Uraz Kıvaner, Selen Gülün, Serkan Özyılmaz, Kerem Görsev, Jef Giansily, Baki Duyarlar, Ayşe Tütüncü, S. Tuluğ Tırpan.

* * *

Haberin Devamı

İKİ değişik müzik türünün örneklerini dinliyorum birkaç gündür... Farklı seslere ilgi duyanlar mutlaka dinlemeliler.

(*) Necat Pınazoğlu, Doğu’dan Batı’ya Senfonik Türküler, Kalan Müzik.
(**) Ozan Musluoğlu, My Best Friends are Pianists, Equinox Music.

Yazarın Tüm Yazıları