Kilo vermek yetmez korumak daha önemli

Araştırmalar kilo verenlerin neredeyse yüzde 80’inde verilen kiloların kısa bir süre sonra yeniden geri alındığını gösteriyor.

Kısacası fazla kiloları vermeniz yetmiyor. Yeni kilonuzu korumanız en az kilo vermeniz kadar önem taşıyor. Eğer ulaştığınız bu yeni kilonuza süreklilik kazandırmak istiyorsanız şu kuralları dikkatle uygulamanızda yarar var.

Doğru alışveriş yapma alışkanlığınızı sürdürün. Yeme planlarınızı önceden oluşturun ve alışverişe çıkarken yemek planınızı önceden oluşturmuş olarak yola çıkın. Çalışıyorsanız, ara öğünlerde yiyebilmek için, taze ve kuru meyveler, meyveli yağsız yoğurtlar gibi bazı sağlıklı besin seçeneklerini önceden satın alın.

Yediklerinizi yarı yarıya azaltmayı unutmayın. Öncelikle ana öğünlerde tükettiğiniz besinleri yarıya indirin. Zamanla bu uygulamayı hep sürdüreceksiniz. Böylece hem çok büyük porsiyonlar yemek yerine daha fazla çeşitten küçük porsiyonlar yiyerek aldığınız besinleri çeşitlendirecek ve midenizin dolduğunu hissetmek sizi mutlu edecek, hem de yeniden kilo almanızı önleyecektir.

Besinlerinize yağ eklememeyi, az yağlı besinleri tercih etmeyi sürdürün. Salatalarınıza, yemeklerinize, yağlı salata sosları, yağlı peynir sosları, ketçap, mayonez gibi soslar ilave etmeyin. Susam tohumu, keten tohumu gibi tohumları, kuru meyveleri ve sadece limon veya sirke ilave etmeye devam edin. Yağı azaltılmış ürünleri tercih edin.

Yararsız fast-food kalorilerinden uzak durun. Fast-food’u tercih ettiğinizde hamburger yiyeceksiniz, sossuz, mayonezsiz, ketçapsız tüketmeye, bol yeşillikli ve sossuz salata almaya, bu beslenmeyi diyet ayranla birlikte tamamlamaya çalışın.

Bardağınız sürekli suyla dolu olsun. Günde ez az 6-8 bardak kadar su içmelisiniz. Bir su şişesi edinin ve sürekli olarak onu yanınızda taşımaya çalışın. Her saat başı su içeceğinizi kendinize hatırlatabilir, günde normal olarak 6-8 bardağı rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Bahaneyi bırakın, ama egzersizi bırakmayın. Çok yorgunum, uyumaya ihtiyacım var, çalışmak zorundayım, yemek yapmam gerek gibi cümleleri unutun! Egzersiz yapmak zahmetlidir. Kendinizi kandırmamalı, arkadaşlarınızla veya ailenizle spor merkezlerine yazılmalı, parklarda, bahçelerde, yürüyüş yollarında egzersiz yapmayı unutmamalısınız.

Değişik besinler deneyin. Beslenirken kırmızı et, balık, tavuk ve diğer protein kaynaklarını farklı zamanlarda rahatlıkla tüketebilir ve yine de kilonuzu koruyabilirsiniz. Böyle bir programla hem daha fazla yiyebilir hem de diyetin sıkıcılığından kurtulmuş olursunuz.

Kalp atışlarınızı daha da hızlandırın. Yürüyüşlerinize ve normal egzersizlerinize ek olarak kalp atışlarınızı hızlandıracak tenis, yüzme, su kayağı gibi daha eğlenceli ve yoğun sporlara yönelin. Hem fazla kalorileri harcayın, hem daha eğlenceli dakikalar geçirin.

Mutfakta fazla durmayın. Eğer kendinizi tutamıyorsanız, mutfakta oturmayın. Özellikle gece atıştırmalarından kaçınmak istiyorsanız, mutfağın kapısını yemekten sonra kapatmalı ve mutfağa kesinlikle uğramamalısınız.

BİR BİLGİ

Depresyonun nedeni fazla kilo olabilir

Fazla kilolarınızın sadece bedeniniz için değil, ruhunuz için de bir ağırlık kaynağı olduğunu unutmayın. Şişmansanız sadece aktivite düzeyiniz, metabolizmanız yavaşlamaz, sadece bedeniniz daha az hareket edip daha çok dinlenmek ihtiyacı duymaz. Şişmanlık ruhsal yaşamınız için de ciddi bir toksin haline gelebilir. Kilo aldıkça daha az konsantre olur, daha yavaş düşünür, daha çok unutur ve muhtemelen daha yavaş üretirsiniz. Çoğu kez beden ve ruhunuz arasındaki o güzel uyum bozulur. Ayrıca kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanlarda depresyon sorunu daha sık görülür. Kilo verdiğiniz ve hafiflediğiniz ölçüde bu toksinlerden kurtulur, hem bedeninizi hem de ruhunuzu detokslarsınız.
Yazarın Tüm Yazıları