Dörtlü uzlaşmada son perde

Güncelleme Tarihi:

Dörtlü uzlaşmada son perde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 22:43

EKİM 2011’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 1,5 yılı bulan yeni anayasa arayışında son viraja girdi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan 6 saatlik toplantıda, son uzatma süresine geçilerek, Meclis tatile girinceye kadar toplantıların sürdürülmesi benimsendi.

Haberin Devamı

Komisyonun 2011’de belirlediği çalışma ilkelerinde, “Çalışmalarını 2012 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefler” ifadesi bulunuyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın nisan sonuna kadar öngördüğü süreye karşın AK Parti, masadan kalkan taraf olmamak için dün muhalefetin uzatma talebini kısmen kabul etti. Toplantıda uzun süre yasama yılının son tarih olarak çalışma ilkelerine yazılıp yazılmayacağı tartışıldı.

BİTER Mİ SÜRER Mİ

AK Partili üyeler, ilkeler metnine yapılacak eklemenin “Yasama yılının sonuna kadar bitirilir” şeklinde olmasını isterken CHP ve MHP’li üyeler “… kadar sürer” ifadesinde ısrar ettiler. BDP’li üyeler ise “Önemli olan süreyi verimli kullanmak” görüşünü savundular. Çiçek de komisyonun 1,5 yılı verimli kullanmadığından yakınarak “Üç kez yine bu şekilde toplandık, çalışmaların hızlandırılmasını kararlaştırdık, ama olmadı” dedi.

KARAR HAFTAYA

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, komisyonun devam etmesi isteniyorsa bir takvim olması gerektiğini söyledi. Şentop, “Meclis’in tatile gireceği döneme kadar yazım aşamasına devam edilebileceğini söyledik. Temmuz içerisinde de olabilir. Ucu açık olmasın diyorlar ama bir takvime karşı çıkıyorlar” dedi. Takvim ifadesinde anlaşılamayınca salı günü yeniden değerlendirme yapmak üzere toplantı bitirildi.

GÜNEŞ BATMAK ÜZERE

Çiçek, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, “İşi daha fazla geciktirmenin imkanı yok. Bunun bir an evvel sonuçlandırılması gerekir. Çalışıyormuş gibi gözüküp işi daha uzun süre gündemde tutamayız, çünkü o takdirde vatandaşın parlamentoya, siyaset kurumuna güveni büyük ölçüde yara alır” dedi. AK Partililerin, “Çalışmalar Komisyon Başkanı Çiçek’in kararıyla bitebilir” görüşüne karşın CHP ve MHP’li üyeler, “Çiçek’in komisyonu bitirme yetkisi yok” dediler.

İPE UN SERME

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “Komisyon ya başaracak ya da bir parti çekilir. Çekilme halinde komisyon dağılır. Dağılma halinde dahi kalan partilerle mutabakatı değerlendirme çabası içinde olacağız” görüşünü dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise AK Parti’nin kendi teklifini hazırladığını belirterek, “Artık bu iş ipe un serme noktasına doğru gidiyor. Sadece masadan kaçmamak için bahane uydurma noktasına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ AŞAMA KRİZİ

Görüşmelerde ana krizlerden biri de üçüncü aşamaya geçiş konusu oldu. CHP ve MHP, protokol gereği, temmuzda ortaya çıkacak metnin kamuoyunun tartışmasına açılmasını istediler. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, “Mutabakat kalınmayan maddelerin de dahil olduğu taslağın tartışmaya açılması yeni bir süre demektir. Bu ipe un sermektir” dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da, “Ucu açık anayasa yapılmaz. Tam metin çıkmazsa üçüncü aşamaya geçilemez. İlahiyane çalışma mı yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!