22 milyar dolarlık nükleer imza atıldı

Güncelleme Tarihi:

22 milyar dolarlık nükleer imza atıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2013 19:37

Sinop’ta yapılacak nükleer santral ile ilgili nihai imzalar Türkiye ve Japonya başbakanlarının katılımı ile atıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde anlaşmaya varıldığını ve 10 yıl planlanan nükleer santralin devreye girme sürecini öne çekmeyi istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Japon Başbakanı Shinzo Abe ile imzaları atan Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

3. NÜKLEER İÇİN TECRÜBE

“Stratejik ilişkiler anlaşmasını imzaladık. Bu iki nükleer santrali ile birlikte bir başka adımı atıyoruz. 3. nükleer santral için Türk mühendislik tecrübesi ve deneyiminin aynı zamanda girişiminin de adımı olacak adımı da atmış olacağız.

YAKLAŞIMLAR OLUMSUZDU

Fukuşima olayından sonra biz bu adımı atarken çok olumsuz yaklaşımda bulunanlar oldu. Japon teknolojisini şöyledir böyledir diyenler oldu. Buna rağmen bu adımı attık. Onlara şöyle bir değerlendirmem de oldu. Uçak düşecek düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz dedim. Nükleer enerjide en ileri derecede teknolojik imkanlar kullanılır. Bu yatırım buna göre yapılır. Milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğini düşünmek durumundayız dedik. Kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde enerji kullanımı ne kadar artarsa medeni oluşumuzun bir ifadesidir. Bunu teyit için bu adımı atıyoruz dedik ve Ruslarla bu anlaşmayı yaptık.

Haberin Devamı

SÜRE KISALMALI

Temenni ederim ki kısa süre içinde 10 yıl olarak değil daha kısa sürede inşallah bunu bitirelim dedik. 22 milyar dolarlık böyle bir yatırımın Türkiye’ye geliş olması çok önemli bir adım olacaktır. Fukişima’da ölenler hepimizin yüreklerini dağlamıştır ama bunlar olabilecek olaylardır ama hayat devam ediyor. Şimdi daha ileri teknoloji ile başarılı adımlar atılıyor. Türkiye-Japonya Teknik Üniversitesini Türkiye’de kuruyoruz. Aynı şekilde Japonya’da karşıtını kurmayı hedefliyoruz. Bu da gençliğimiz arasında ciddi bir iletişimin ve gerek bilişim teknolojisinin zirve yaptığı bir dönemde böyle bir adımın atılması çok önemlidir.

29 EKİM’DE BEKLİYORUZ

Marmaray’ı biz Japonlarla birlikte gerçekleştirdik. Burada Türkiye’nin mühendislik gayreti ortada. 29 Ekim’de burayı bitiriyoruz. Cumhurbaşkanımız ve mevkidaşı ile burayı açalım dedim. İnşallah beraber açacağız. Ayrıca, İzmit geçişi var ve Çanakkale boğazına yapılacak köprü önem arz ediyor. Japon teknolojisiyle birlikte olalım diyoruz. Fatih projesinde de birlikte olalım arzuları var. Bunların hepsi Türkiye’nin geleceğine yönelik ciddi potansiyeli olan projeler. Tarımda yine karşılıklı olarak atabileceğimiz adımlar var. Win win esasına dayalı bir çalışmayla bunları sürdürelim istiyorum.”
 
Güldüren olimpiyat teklifi
 
Konuşmasında olimpiyat oyunları için Tokyo ve İstanbul’un rakip iki şehir olduğunu hatırlatan Erdoğan, Japonya Başbakanına ilginç bir teklifte bulundu. Erdoğan’ın, “Sayın Başbakan’a ‘Siz daha önce düzenlediniz. Çekilin, bu sefer biz düzenleyelim’ dedim. İnanıyorum ki bunu anlayacaklardır. Tokyo valisine de bu talimatı vereceklerdir” sözleri üzerine salonda gülüşmeler oldu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise Erdoğan’a, “Biz yaptığımızda 1960 yılıydı. Ben çocuktum. Bu mutluluğu şimdi Japon halkının yaşamasını istiyorum. Ancak İstanbul kazanırsa ilk kutlayan biz olacağız” diye yanıt verdi.
 
Abe: eksik olursa gün tamamlanmaz
 
Başbakan Erdoğan’dan sonra konuşan Japon Başbakanı Shinzo Abe ise Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğu vurgulamak için her iki ülkenin bayrağını örnek gösterdi. Abe, “Japon bayrağının sembolü güneş. Türk bayrağının yıldız ve ay. Bir günü düşündüğümüzde bunlardan biri eksik olursa bir günü tamamlayamayız. Bu yüzden iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğunu ve güzel işbirliği kuracağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Erdoğan’dan 3. havalimanı yorumu
 
Başbakan Erdoğan konuşmasında 3. havalimanı ihalesi ile ilgili olarak da, “Bugün ihale gerçekleşti. Bu Türkiye’nin güven çıtasının nereye yükseldiğinin göstergesidir. 3. İstanbul havalimanı 5’li gruba kalmış oldu, 22 milyar Euro bedel ile. Müteşebbis heyeti şahsım ve milletim adına kutluyorum” diye konuştu.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!