Deprem uzmanı Gündoğdu'dan şok uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Deprem uzmanı Gündoğdudan şok uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2013 00:00

Deprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, olası İstanbul depreminin Marmara'nın kuzeyinde denizde olacağını belirtti ve metrobüs, hızlı tren ve uçakların da risk altında olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İzmit Belediyesi'nin öğrencilerin depreme karşı bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda düzenlediği konferanslara konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, olası İstanbul depremi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Gündoğdu'nun uyarıları şöyle:
* Kırılma Marmara'nın kuzeyinde denizde olacak
* Hastaneler başta olmak üzere binalar riskli
* Deprem anında metrobüsler güzergahından çıkar
* Hızlı trenler raydan çıkar
* Deprem anında inişte olan uçaklar kırılır

İSTANBULLULARA BÜYÜK UYARI

Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu'nun Endüstri Meslek lisesi'nde öğrencileri bilnçlendirmek amacıyla verdiği konferansı, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, öğretmenler ve öğrenciler izledi. Konfrens sırasında olası depremle ilgili sinevizyon gösterisi eşliğinde açıklamalarda bulunuldu. Konferans sonunda DHA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, doğal afetlerle ilgili olarak daha önce büyük bir kargaşa yaşandığını, birçok bakanlığın işin içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Daha önce her kafadan bir ses çıkıyordu. Bunların birleştirilip tek bir yerden idare edilişi örneklerini Van depreminde gördük. Çalışmalar oldukça başarılıydı. Bazı hatalar da vardı ama çok üzerinde durulacak hatalar değildi bunlar. Olaya müdahale edilmesinde bir strateji olması gerekiyor. O stratejiyi iyi kurmuşlardı ama yine de eksiklikler vardı. Bu eksikliklerde bundan sonra değerlendirilir. Yalnız bir şeyde geçikiyorlar. Eğitim meselesinde her kafadan bir ses çıkıyor. Eline belgeyi alan, çantayı alan eğitime gidiyor. Bunlar da gelecekte insanların hayatını tehlikeye atmak demek. Akreditasyon yapılması gerek. Dünyadaki belirli ölçeklere göre yaptığınız eğitimin anlamı var mı yok mu sorusunun cevabını bulmanız gerekiyor. Cenin pozisyonu dünyanın hiçbir literatüründe yoktur. Bizde bunu kimin icat ettiğini biliyoruz aslında ama artık bundan vazgeçip bilimsel temellere dayalı şeylerin gereğini yaparsın. Depremde cenin pozisyonunda birçok insanın cesedini kolonlar altından, kirişler altından çıkarttılar.

Haberin Devamı

''KIRILACAK NOKTA BELLİ''
Oğuz Gündoğdu, tedbirlerin yeterli olup olmadığına yönelik bir başka soru üzerine, "Tedbirler alındı. Alınmadı dersek haksızlık etmiş oluruz. Ama yeterli mi? Yeterli değil" diyerek şöyle devam etti:
"Neden? Çünkü beklediğimiz deprem eğer 4. viteste Kobe'deki gibi olursa canımız çıkar. Yangınlar patlamalar hepsi oluştu. Şimdi biz böyle bir şeye hazır mıyız? Ben hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Bazı yerlerde istediğimiz noktalara yaklaşıldı. Hastaneler hala problemdir. İstanbul'da, diğer kentlerde çevredekilerin hepsini etkileyecek. Kırılmanın kuzeyde denizde olacağını artık tahminden öte belirlemiş durumdayız. Şurada mı olur, burada mı olur belli değil. Ama kırılacak nokta belli. Risk çok büyük, onun için aldığımız önlemler yetmiyor."

Haberin Devamı

UÇAK VE TRENLERDEKİ RİSK
Oğuz Gündoğdu, böyle bir depremde trenler ve uçaklarla ilgili risklere yönelik soru üzerine ise trenlerin raydan çıkabileceğini, bunun için trenlerde ve uçaklarda depremi 5-6 saniye önce haber verecek uyarı sistemlerinin kurulması gerektiğini söyledi.

Gündoğdu şöyle devam etti:
"Trenler kuşkusuz raydan çıkar. Metrobüs 70 kilometre limitle hareket ediyor. İndiği yerler Haramidere şunlar bunlar. Yani bir tane falan çıkmaz bir çok çıkar. Peki yapılacak bir şey yok mu? Deprem en iyi ihtimalle 5-6 saniye sonra gelecek. Bu 5-6 saniye için bir alarm sistemi yapabilirsek ki dünyada böyle örnekleri var. Japonya'da şurda burda. O zaman treni bir alarm sistemiyle yavaşlatabiliriz. Ama sert fren yapmaması gerekiyor. Bir sürü ayrıntıları da var. Onlar da kolay. Onları da eğitimle verirsiniz herkese. Ama havaalanlarında bu şart. Havaalanına uçak inerken bir artçı şok oldu diyelim. Mesela, ne olacak? Uçak kırılır yani. İşte 5-6 saniye uyarı sisteminin havaalanında olmadığını biliyordum, konuştuk orada. Şimdi yapıldı mı yapılmadı mı çok merak ediyorum. Havaalanlarının tümü buraya yakın. Uçak inerken yer dalgalanınca bu dalgalanmaya karşı önceden pas geçilmeleri lazım ki, bana 3-4 saniye içinde pas geçilebileceğini söylediler. Uçakların bu imkanı var. Çok güçlü motorları var. Bu tedbir de çok önemli."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!