Doğal yaz destekleri

Yaz aylarını sağlığınızı düzeltmeniz, bedeninizde ve cildinizde oluşan bazı sorunları gidermeniz için fırsat ayları haline getirebilirsiniz.

Fazla kilolarınızdan kurtulabilir, düzenli bedensel aktiviteye başlayıp kış boyunca yorulan bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmek için akılcı seçimlere yönelebilirsiniz.

Likopen cildi güneşten korur

Likopen yaz aylarında özellikle cildinizin fazlaca ihtiyaç duyduğu doğal bir besin unsuru, yararlı ve güçlü bir sağlık desteğidir. Karetonoid ailesinin bu en kırmızı üyesi, domates ve domates suyu, salça, ketçap gibi domates ürünlerindeki kırmızı mucizenin de kaynağıdır. Pek çok bilimsel çalışma, düzenli likopen kullanımı ile cildinize güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının verdiği yaz hasarlarını (kırışma, kuruma, yaşlanma) en az yüzde 20’lere varan oranlarda azaltabileceğini ortaya koymuştur. Likopence zengin bir içecek olan domates suyunu doğrudan veya farklı karışımlar içinde kullanarak, hem serinletici bir yaz içeceği elde edebilir, hem de cildinize yaz boyu düzenli ve güvenli bir likopen desteği sağlayabilirsiniz. Kahvaltılarınızda daha fazla domates, domates suyu, öğünlerinizde sıcak veya soğuk domates çorbası, yiyeceklerinizde bol bol ketçap veya domates soslarına yer verebilirsiniz.

Keten tohumu kürüne devam

Yaz ayları boyunca yiyeceklerinize biraz keten tohumu ilave etmeye ne dersiniz? Keten tohumu binlerce yıldır kullanılan, sağlığa olan yararlı desteği çok iyi bilinen bir Ön Asya besinidir. Keten tohumu yağında bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, keten tohumu yağının iyileştirici özelliklerinin temel unsurlarındandır. Keten tohumu yağındaki asıl iyileştirici yağ asitleri, Omega-3 yağ asitleri olup alfa linoleik asit bunların en önemlisidir. Bu bitkisel Omega-3 yağ asitleri balıktaki Omega-3 yağ asitlerinden farklıdır, ancak damarlarınız üzerindeki koruyucu etkisi hemen hemen aynıdır. Keten tohumu az miktarda sağlığa yararlı diğer bir yağ asidi grubu olan Omega-6 yağ asitlerinden gamma linoleik asidi de içermektedir. Bizim önerimiz, temiz ve taze keten tohumunu bir su bardağı civarındaki miktarını hafifçe kavurmanız ve soğuduktan sonra öğüterek koyu renkli bir kavanozda saklayıp taze olarak kullanmanızdır. Öğütülmüş keten tohumu özütünü salatalarınıza ya da yoğurda ilave edebileceğiniz gibi, doğrudan bol su ile birlikte de kullanabilirsiniz. Keten tohumu kullanımına bir iki çay kaşığı ile başlayıp yavaş yavaş artırınız.

Strese karşı buzlu papatya çayı

Stresi ve gerginliği azaltan gevşemeyi kolaylaştırıp yatıştıran papatya çayını sadece sıcak değil soğuk-buzlu olarak da kullanabilir ve keyifli bir yaz içeceği haline getirebilirsiniz.Özellikle akşam saatlerinde içeceğiniz soğuk papatya çayı, uykusuzluğunuzu azaltabilir ve uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir. Papatya çayının sindirim sisteminizi rahatlatıcı gaz, yanma, ekşime gibi sorunlarınızı azaltıcı ve strese bağlı bağırsak spazmınızı geçirici etkisi olduğunu da unutmayın.

Soğuk papatya çayı kompleksleriyle güneş sonrasında gözlerinizi dinlendirebilir, gözünüzdeki sulanmayı ve kızarıklıkları da giderebilirsiniz.

KALP İÇİN CEVİZ, FINDIK VE BADEM

Özellikle yaz tatili süresince kalp ve damar dostu, Omega-3 ve E vitamini zengini besinler olan ceviz, badem ve fındıktan kalori yönüne dikkat ederek ölçülü miktarlarda yararlanmayı unutmayın.

Bu üç yararlı kuruyemiş, kalsiyum ve boron bakımından da zengindir. Bu nedenle kemiklerinizi güçlendirir. Ayrıca önemli bir mineral olan magnezyumun da güvenilir kaynaklarıdır. Her üçünün de 100 gramlarının ortalama 600 kalori enerji içerdiklerini unutmamalısınız. Günde 2-3 adet ceviz, 4-5 adet fındık ya da badem sizin için yeterli olacaktır.

Üzümün çöpü demeyin yiyin

Yaz mevsiminin sihirli meyvesi üzümün çekirdeğindeki giz ‘proantosyanidin’lerden kaynaklanır. Proantosiyanidinler, favanoid grubundan önemli besin unsurlarıdır. Eklemleriniz, kaslarınız ve damarlarınızın duvarı için çok önemli olan destek bağ dokusunun iki kritik proteini kollajen ve elastinin güçlenmesinde üzüm çekirdeği yağındaki proantosiyanidinler mucizevi destekler sağlar. Bu nedenle üzüm yerken çekirdeğini de çiğneyin. Üzüm çekirdek yağının kanın pıhtılaşmasına karşı doğal bir denge oluşturduğu, varis problemi olanlara da faydalı olacağı belirtilmektedir. Fransızlarda aterosiklerotik kalp hastalıklarının ve varis gibi damarsal diğer sorunların daha az görülmesinde üzüm, üzüm ürünleri ve şarabı fazlaca tüketmelerinin rolü olduğu kuşkusuzdur.
Yazarın Tüm Yazıları