Sizi bayıltacağım

Güncelleme Tarihi:

Sizi bayıltacağım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

TÜM dünyada milyonlarca hayranı olan ‘Çıplak Şef’ lakaplı Jamie Oliver, İstanbul’da açacağı restoranla ilgili Hürriyet’e konuştu. Oliver, İstanbul’da harika bir yeme-içme kültürü olduğunu belirterek, “Sahne gelişiyor. O sahneye çıkmaktan mutluyum. İnsanların bayılacağı, hızlı bir öğle ya da akşam yemeği için uğrayabilecekleri bir restoran yaratıyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜM dünyada milyonlarca hayranı olan, televizyon programları ve kitapları milyarlarca insana ulaşan ‘Çıplak Şef’ lakaplı İngiliz Jamie Oliver, Kaya Demirer ile İstanbul Zorlu Center’da ‘Jamie’s Italian’ isimli restoranı açmaya hazırlanıyor. İngiltere’de işlenmiş gıdalar karşı savaş açan, sosyal sorumluluk projeleriyle işsiz gençleri meslek sahibi yapan Oliver, sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’deki yeme-içme ve mutfak kültürünü, siz olduğunuz yerden nasıl görüyorsunuz?
-  İstanbul hali hazırda harika bir yeme–içme kültürüne sahip ve güzel malzemelerle hazırlanan iyi yemekler sunan çok iyi restoranlar var. Şu anda gördüğüm, yemek sahnesi gelişiyor ve daha fazla uluslararası markalar geliyor ki bu da kenti daha canlı, heyecan verici hale getirecek. O sahneye çıkmaktan mutluyum.

Haberin Devamı

YEMEK MİRASI MÜKEMMEL

Türkiye’de restoran açma fikri nasıl doğdu?
-  Aslında Türkiye’deki mükemmel yemek mirasına ve yemek kültürünü geliştirmeye dayanıyor her şey. Şimdiye kadar gelen tepkiler çok iyi ve bunun bir parçası olmak harika. Şu anda insanların bayılacağı, ailece gelebileceği veya hızlı bir öğle ya da akşam yemeği için uğrayabilecekleri bir restoran yaratmaya odaklandık.

Türkiye’de başka restoran açma niyetiniz var mı?
-  Şu anda Jamie’s Italian’ı kusursuz bir şekilde yaratmak istiyoruz ve öncelikle tüm ilgimizi buna aktarıyoruz.

İYİ MAKARNA HEDEFİ

Sizi mutfağa sokan neydi? Yemeklere ve pişirmeye olan bu tutku nereden geliyor?
-  Ailemin Essex’te harika bir ‘pub’ı vardı. Yemek pişirme ve iyi yemek etrafında büyüdüm. Hiçbir zaman komplike değil, basit ama iyi ve lezzetli yemekler çıkardı. Çok akademik bir halim yoktu; catering okudum ve orada İtalyan yemeklerine adım attım. Mezuniyete doğru eğitimciler ne yapmayı planladığımızı soruyorlardı. Herkes Savoy’da veya Ritz’de çalışmak tan böz ederken ben sadece en iyi makarna yapmayı öğrenmek istediğimi söyledim. Herkes güldü ama biri durdu ve Neal Street isimli Restoran’da Gennaro Contaldo ile tanışmam gerektiğini söyledi. Ve her şey oradan başladı.

Haberin Devamı

Kaçamak istekleri de tatmin etmek gerek

Son dönemde işlenmiş gıdayla savaşıyorsunuz. Neden?
-  Her şeyin yeri var. Hamburger veya bir dilim pasta yemeyin demiyorum. Sadece sağduyumuzu yeniden keşfedin. Hamburger istiyorsanız iyi malzemeyle yapılanı seçin ama ardından koca bir cheesecake yemeyin. Eğer cheesecake yemeyi çok arzu ediyorsanız öncesinde güzel bir balık ve salata tercih edin. Kendinize bir ikramda bulunmamak değil, iyi kalitede gıda almak önemli olan. Çeşitlilik, hassas bir denge ve arada da kaçamak istekleri de tatmin etmek gerek…

Yemek Devrimi 75 ülkeye ulaştı

İşsiz 15 gence eğitim verip iş sahibi yaptığınız sosyal sorumluluk projeleriniz oldu.
-  Geçen sene 15 (Fifteen) isimli projenin ve restoranın 10’uncu yıldönümüydü. Bağış amaçlı ve özellikle böylesine bir ekonomik iklimde değişime ihtiyacı olan genç insanlara ilham vermek üzere 10 yıldır açık olan bu restoranın varlığı benim için çok önemli. Bir başka Fifteen daha açmak çok isterim fakat öncelikle restoranın ve bu programın bir 10 yıl daha güçlü bir şekilde devam etmesini sağlamaya odaklandık. Mayıs ayında ikinci Food Revolution Day (Yemek Devrimi Günü) düzenleyeceğiz. Dünya çapında daha iyi bir gıda eğitimi ve yemek pişirme yetkinliği için düzenlenen bir organizasyon bu. Geçen sene dünyanın 664 şehrinde 1000 etkinlik düzenlenmiş olmasından
çok etkilendim. Bu Yemek Devrimi 75 ülkeye ulaştı ve gerçekten heyecan verici planlar duyuyoruz. Daha iyi yemek konusunda eğitim küresel bir fenomen haline geldi.

Haberin Devamı

Jamie’nin ekibine girme şansı var

JAMIE’s Italian restoranı, Kaya Demirer’in kurucu ve CEO’su olduğu İtalyan Lezzetleri isimli şirketin Jamie Oliver ile yaptığı ortaklıkla Türkiye’ye geliyor. Kaya Demirer, Zorlu Center’da açacakları restoranla ilgili şöyle konuştu: “Jamie’s Italian markasının ekibiyle yoğun bir çalışma halindeyiz. Çok özel bir ekip kurmak üzere halen başvuru alıyoruz. Mutfak ve servis personeli, üst yöneticiler, işletme müdürü ve müdür yardımcıları arıyoruz. Katılacak olanlar İngiltere’de özel eğitimlerden geçecek. Başvuruları hâlâ kabul ediyoruz.”

Basit fikirleri mutfağa soktuk

İngiltere gibi hazır gıda tüketiminin çok yüksek olduğu bir ülkede insanları mutfağa sokmaya ve pişirmeye nasıl ikna ettiniz?
-  Bazen tek gerekenin yemek pişirmekle ilgili çekingenliği atmak ve insanlara ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini söylememek olduğunu düşünüyorum. Çoğu insanın işten eve gidip hoş bir yemek pişirmeye vakti yok. Bu nedenle önemli olan her şeyi basit, sade tutmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!