Bahar yorgunluğu vardiyalı çalışanı vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Bahar yorgunluğu vardiyalı çalışanı vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 00:00

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, bahar yorgunluğunun vardiyalı çalışan ve nöbete kalan işçilerde daha fazla görüldüğünü belirterek, "Gece ve gündüz değişimi farklıdır. Gündüzleri uyuyup geceleri çalışan insanlar da bu şekil şikayetler daha fazla" dedi.

Haberin Devamı

Hüseyinoğlu, iklim değişikliği dönemlerinde görülen hava sıcaklığındaki ani düşüş ve yükselişin insan psikolojisini etkilediğini söyledi.
Havadaki elektrik yükünün buna neden olduğunu belirten Hüseyinoğlu, "Hava şartları, insanların ruh halini etkiler. Güneşli havanın bulutla kararması, kişinin psikolojisini değiştirebilir. Bu noktada yorgunluk, halsizlik, aşırı uyku hali, isteksizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir" dedi.


Bahar yorgunluğunda hormonların da etkili olabileceğine dikkati çeken Hüseyinoğlu, şunları kaydetti:
"Bu dönemde bazı hormonların salınımı artabiliyor. Adrenalin ve melatonin hormonlarındaki değişiklik bahar yorgunluğuna neden oluyor. Kıştan yaza geçerken beslenme alışkanlıklarımız da değişiyor. Kışın hamur, et ve yağ ağırlıklı beslendiğimiz için yeterli vitamin alamıyoruz. Özellikle D, B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği de bahar yorgunluğunu tetikler."

Haberin Devamı

"VARDİYALI İŞÇİLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR"


Bahar yorgunluğundan herkesin etkilenebileceğini ifade eden Hüseyinoğlu, şu bilgileri verdi:
"Vardiyalı çalışan, nöbete kalanlarda bahar yorgunluğu daha çok görülür. Bu dönemde bol vitamin alınmalı. Bahar yorgunluğunu çabuk atlatmak için sebze tüketilmeli, yağsız kırmızı et yenilmeli ve egzersiz yapılmalı. Tempolu yürüyüş de faydalı olur. Günde en az 8 saat uyumaya özen gösterilmeli."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!