Esad: Erdoğan çıkarları için ülkesini feda eder

Güncelleme Tarihi:

Esad: Erdoğan çıkarları için ülkesini feda eder
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 10:10

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin Fransa sömürgesinden kurtuluşunun 67’nci yıldönümü şerefine El İhbariye televizyonuna verdiği röportajda Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ağır bir dille eleştirdi.

Haberin Devamı

Resmi haber ajansı SANA’nın Türkçe servisinin aktardığına göre Esad, “Erdoğan’ın Kürtlere devlet kuracağı ve Türkiye’nin bölüneceğinden söz ediliyor. Başkanlık karşılığında bir Kürt devleti kurulması söz konusu. Suriye’deki durum ve özellikle Kürtlerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, “Erdoğan şahsi çıkarları için tüm ülkesini feda etmeye hazır” dedi.

Esad, “Kürt kartının Erdoğan’ın elindeki son kart olduğundan söz ediliyor. Bu ülkeyle karşı karşıya gelme ihtimaline karşı Suriye hükümetinin planı nedir?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Erdoğan’ın dış hedefi Suriye’dir. Suriye’yi bu konuda zor durumda bırakmaktır. Kürtlerle ilişkilerimiz Türkiye’deki Kürt hakları için mücadele eden Kürt partileri dâhil her zaman iyi olmuştur. Erdoğan’ın diğer hedefi ise içe dönüktür. Türkiye içinde sıfır komşu, sıfır bakış açısı, sıfır dost, sıfır ahlak, sıfır güvenilirlik, sıfır politika ve her yönde sıfırla birlikte tam bir soruna dönüşen komşularla sıfır sorun politikası konusunda destekçilerinin safında bile başarısızlıklara uğramıştır. Türkiye’deki geniş Kürt kitlelerin oylarından yararlanma ve geniş yetkilere sahip olacağı Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak amacıyla anayasanın kabulü yönünde Kürt sorununu kullanmıştır. Fakat Erdoğan’ın Kürtler konusunda güvenilir olmaması dışında bu yönde hiçbir endişemiz yok. Suriye ve Türkiye sahasında çalışan dost Kürt güçler Erdoğan’a güvenmediklerini bize aktardılar.”

Haberin Devamı

Esad Suriye’de bir “iç savaş ya da mezhep savaşı” yaşandığı tartışmalarına da değinerek, “Yaşadığımız koşullarda dayandığımız tek şey halkın bilincidir. Abartısız bir şekilde Suriye’deki durumun bugün krizin başlangıcına kıyasla çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Başlangıçta mezhepçilik söylemi kullanıldı ve bu odaklar ortaya çıktı. Fakat zamanla, tehlike idrak edilerek medyadaki sahtekârlıklar ve daha önce yaşadığımız Suriye’nin gerçek anlamının farkına varıldı. Bu nedenle Suriye halkının mezhepçiliği yaymaya çalışan medya kanalları aracılığıyla maruz kaldığı vahşi saldırıya karşı iki yıllık bir direnişinin ardından bu halkın endişe edilemeyecek kadar yüce bir halk olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!