Tanrıların Dağı

ERTUĞ&KOCABIYIK Türk kültürü açısından önemli bir albüme daha imza attılar.

Haberin Devamı

İngilizce yayımlanan Gods of Nemrud dünyada bizim kültürümüz adına dev bir kitap.
Daha önceki çalışmalarında Türkiye’yi dünyaya tanıttıkları gibi dünyayı da Türkiye’ye tanıttılar. Kütüphaneden operaya kadar geniş bir alanı kapsayan çalışmaları iyi, Türk ve yabancı kütüphanelerin raflarında seçkin yerini aldı.
Bu kez Tanrıların Dağı’ndan, Nemrut’dan kareler ve çizimlerle kitaplığımızdaki yerlerini alacaklar...
Özgün adını yazmalı: Gods of Nemrud-The Royal Sanctuary of Antiochos I&The Kingdom of Commagene.
Metin: R.R.R. Smith
Fotoğraflar: Ahmet Ertuğ.
Kitaptaki fotoğraflar özel mürekkeplerle basılmış ve tüm renk ayrımı ve kontrol baskılar Ahmet Ertuğ’un dijital karanlık odasında gerçekleştirilmiş.
34x37 cm ölçülerindeki yatay formatlı kitap 196 sayfa, 95 renkli levha ve 37 çizimden oluşuyor. Gods of Nemrud Almanya’da basıldı, İsviçre’de özel cilt bezi ile kaplandı ve kutu içinde sunuluyor.
Kitabın içeriğinden önce biçimi konusunda bilgi vermeme, kitabı görür görmez, biçim açısından hayranlığınızı gidermek için yazdım.
  
KİTABIN boyutları kadar, Ahmet Ertuğ’un büyüleyici fotoğrafları da, Nemrut’un bütün tanrısal kudretini gözler önüne seriyor. Her ne kadar farklı coğrafyalar, dünyalar, kültürler olsa da, Olimpos tanrılarını hatırlıyorsunuz önce. Daha sonra ‘Doğu’nun, kadim toprakların zengin kültürünü bir kez daha anlıyorsunuz. Güneşin doğduğu topraklardaki, güneşin dağında bizi izleyen tanrılar! Ben o ana tanık olmasam da, Nemrut Dağı’na giden dostlarım, orada güneşin doğuşuna tanık olmanın büyüleyiciliğinden söz ederler. Ertuğ’un fotoğrafları bu anların büyüleyiciliğini taşıyor aslında...
“Kommagene Krallığı’nın MÖ 1. yüzyıl döneminden son derece zengin bir arkeolojik malzeme günümüze ulaşabilmiştir. I. Antiochos’un hüküm sürdüğü bu döneme ait bulgular antik dönemde din ve sanatla ilgili çalışmalar için son derece değerli veriler sağlar. Bu malzemelerin arasında anıtsal heykeller, büstler, rölyefler ve kral ile onun tanrıları hakkında çok miktarda yazıt yer alır. Anıtlar hem sayıca hayli fazladır hem de tarihlenip tanımlanmış olmaları itibarıyla büyük önem taşırlar. Metinler ve imgeler eski bir kültürün tarihi ve köklerine inmek açısından bulunmaz bir fırsat sunar. Kommagene Kralı I. Antichos (MÖ 69–36 civarı) Suriye ile Doğu Anadolu’da Helenistik monarşinin sonlarına ve Roma hükümranlığının başlangıcına denk gelir”.
Ahmet Ertuğ’un muhteşem fotoğrafları Nemrut Dağı ve Arsameia’nın en iyi korunmuş heykellerini tüm güzelliğiyle gözler önüne sererken, bu sıra dışı anıtların özgün karakteri ve yarattığı etkiyi yeni bir bakışla ele alıyor.
  
NEMRUT’UN TANRILARINI yanı başınıza getiren bir kitap.

Yazarın Tüm Yazıları