Kütüphaneniz için gerekli: Tempo Sanat özel sayısı

TEMPO SANAT’ın özel sayısı kütüphanenizde sık sık başvurabileceğiniz, günlük okumalarda sizin sorularınızı cevaplayacak bir kitap.

Haberin Devamı

Galerileri gezerken, müzeleri dolaşırken sanatçıları, eserleri, mensup oldukları akımları tanımak için size yardımcı olacak.
Kitabın ikinci başlığı şöyle: 1863’ten Günümüze Modern ve Çağdaş Sanat.
E. Osman Erden’in kitabın başındaki Bu Bir Başlangıç Yazısı içerik konusunda bilgi veriyor: “Elinizdeki kitap, modern sanatın kökenlerinden, yani 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından başlayarak ana başlıklarıyla 20’nci yüzyıl sanatının önemli başlıklarını içeriyor. Kitabı daha yalın kılmak için, iki ayrı ana başlık düşünüldü. Sanat tarihinde bir kırılma noktası olan II. Dünya Savaşı’ndan öncesi ‘Modern Sanat’ isimli bölümde işlenirken, savaş sonrası döneme ‘Çağdaş Sanat’ başlıklı bölümde değinildi. Yukarıda bahsedildiği gibi bu ayrım, iki dönem arasında bir kopukluğa işaret değil. Sanat tarihi, birbirlerine tepki içeren akımlardan, dönemlerden oluşuyor, ama bu diyalektik süreç, aynı zamanda sürekliliği de içeriyor.”

Haberin Devamı

İÇERİK yazısından sonra, 20 Soruda Modern Sanat yazısı geliyor. Soruların yanıtı görsel malzeme ile zenginleştirilmiş, örneklenmiş. Sanırım günlük gazete ve dergi haberlerinde ya da müzeleri, galerileri gezerken birçok soru gelir aklınıza, işte bu yanıyla kitap önem kazanıyor.
Başka bir dünyanın manifestosu başlıklı yazıda Modern Sanat’ın doğuşu, gelişmesi konusunda notları okuyabilirsiniz: “Modern Sanat, 19’uncu yüzyılın ortalarından 20’nci yüzyılın ortalarına kadar, yaklaşık 100 yıl içine sıkışmış birçok akımdan meydana gelir. Her ne kadar istisnalar varsa da, modern sanat, konu olarak hızlı endüstrileşme ile birlikte patlama yapan kentleşme ve kentte yaşayan bireyin sorunlarından beslendi. Paul Gaugin’in medeniyetten kaçışı, Van Gogh’un kendini köy yaşamına vermesi, ekspresyonistlerin doğaya dönme arzusu, fütüristlerin teknolojiye olan tutkusu, sürrealistlerin bir çıkış yolu olarak bireyin iç dünyasına bakması, 19’uncu yüzyılda ivmesini arttıran, 20’nci yüzyılda savaşlarla sonuçlanan bilimsel, toplumsal ve siyasi gelişmelerin doğrudan sanata yansımalarıdır”.
İzlenimcilik bölümünde ise akımın doğuşu, akımın önemli adları sıralanıyor, onların yaşamları ve eserleri hakkında bilgilerle sanat/resim tarihindeki yerleri belirtiliyor, eserlerinden örnekler veriliyor.
Post-İzlenimcilik’i okuyup örnekleri gördükten sonra, Fovizm, Ekspresyonizm, Kübizm, Füturizm, Konstrüktivizm, Dadaizm, Sürrealizm, Bauhaus geliyor.
Hiç kuşkusuz ilgiyle okuyacağınız, siyasetle sanat arasında bağlantı kuracağınız bölümün adı Nazi Almanyası ve ‘Yozlaşmış Sanat’.
Soyut Ekspresyonizm’le ve Modern Sanat Kronolojisi ile bu bölüm bitiyor.
İkinci bölümde, 20 Soruda Çağdaş Sanat yazıları ve örnekleri geliyor.
Çok sorduğunuz, Çağdaş Sanat nedir? sorusunun doğru, özet bilgisini edinebilirsiniz.
Çağdaş sanat hangi ortamda ortaya çıktı, onu yaratan nasıl bir ortamdı?
Pop Sanat, Yeni Gerçekçilik, 1960’lar Almanyası, Minimalizm, İngiliz Resminde Londra Ekolü, Kavramsal Sanat, Teknoloji ve Çağdaş Sanat, Siyaset, AIDS, Sansür ve Çağdaş Sanat, Kadın ve Çağdaş Sanat, Küratörler, Büyük Sergiler, Bienaller ve Sanat Fuarları ilginizi çekeceğine inandığım başlıklardan sadece birkaçı!

Haberin Devamı

TEK ciltte koca bir sanat tarihini barındıran özel sayıdan çok şey öğreneceksiniz.

Tempo Sanat, Özel Sayı, Doğa Koleji katkılarıyla.

Yazarın Tüm Yazıları