Sık sorulan sorular

Bugünkü yazımızı sekiz ayrı konuda sizden gelen sorulara verdiğimiz cevaplara ayırdık. İşte o sorular ve cevapları...

Haberin Devamı

SORU 1: CoQ10 ve karnitin karışımı yağ kaybını hızlandırır mı?

Ne CoQ10’un, ne de karnitinin yağ kaybı sağladığını gösteren bilimsel bir kanıt var. Bu ikiliyi beraber kullanırsanız doğru dürüst bir sonuç da alamazsınız. Nedeni karışımın biyoyararlanımı düşürmesidir. Ayrıca karnitin için ciddi bir stabilite, yani etkinliği koruma sorunu var. Bu nedenle bu iki desteği ayrı ayrı kullanmak ve karnitin kapsülleri yerine sıvı şeklindeki karnitin desteklerini tercih etmek daha akıllı bir seçim gibi görünüyor.

SORU 2: Lipotrofik faktörler karaciğer yağlanmasını önler mi?

30-40 yıl önceki kitapları dikkate alırsanız “lipotrofik faktörler” olarak bilinen metionin, kolin ve inositol’ün karaciğer yağlanmasını azaltabileceğini düşünebilirsiniz. Gerçekten de ilaç firmaları bile 60’lı 70’li yıllarda bu üçlüyü içeren ilaçlar üretiyor, doktorlar da bu ilaçları (mesela blamid kolin) reçeteye yazıyorlardı.
Ama sonraki araştırmalar bu doğal maddelerin ne karaciğer yağlanmasını önleme ya da azaltmaya, ne de kolesterolü düşürmeye hiçbir faydalarının olmadığını ortaya koydu. Paranızı boşa harcamayın, lipotrofiklere bel bağlamayın. Eğer karaciğeriniz yağlıysa ya da kolesterolünüz yüksekse doktorlarınıza danışın.

Haberin Devamı

SORU 3: Sarmısak tansiyonu düşürür mü?

Sarmısağın birçok marifeti olduğu doğru. Vitamin ve mineral içeriği yüksek bir besin. İçindeki allicin maddesi ile bir antibiyotik gibi çalışıyor, bir kanser önleyici gibi görev yapıyor. Sarmısağın bir ölçüde tansiyon ayarını kolaylaştırdığı da doğru olabilir ama hipertansiyon problemi gibi önemli bir sorunu sarmısağa havale etmemek gerekiyor. Hipertansiyonlu biriyseniz sarmısağı bol bol tüketebilirsiniz ama ilacınızdan ve tuz kısıtlamasından vazgeçmemek koşuluyla.

SORU 4: Selenyum desteği kullanmak faydalı mı?

Selenyum güçlü bir antioksidandır. Çoğu kişide yeteri kadar bulunmaz. Selenyum yetersizliğinin antioksidan gücü azaltabileceği, kanser riskini yükseltebileceği ya da selenyum desteğinin bazı kanserleri önleyebildiğini gösteren tatmin edici bir bilimsel çalışma da yok. Selenyum desteği almanın prostat kanseri, meme kanseri gibi kanserlerin sıklığını düşürebileceğini ileri sürenler, kişisel sağlık geçmişinde meme, prostat kanseri olanlara günde 50–100 mikrogram kadar selenyum takviyesi önerenler var. Biz selenyumun sürekli olarak kullanılabilen bir mineral olduğu düşüncesinde değiliz. Sağlıklı bir beslenme stratejisi oluşturabilmişseniz selenyum desteğine ihtiyaç duymazsınız.

Haberin Devamı


SORU 5: Magnezyum destekleri krampları azaltır mı?

Magnezyum eksikliği seyrek görülen bir durum ama kramp yakınmanız için magnezyum desteği kullanmanız bazen yararlı sonuçlar verebiliyor. Özellikle uykusuzluk, ayak uyuşma, yanma veya karıncalanmaları (rahatsız ayak sendromu), şiddetli ayak ağrıları, kasılmaları ve kronik yorgunluk sendromunda magnezyum desteği tavsiye ediliyor. Günlük doz 200-400 mg arasında değişiyor. Bununla birlikte magnezyum desteklerine başlamadan önce de doktorunuzla görüşmenizde yarar var.

SORU 6: B12 vitamini desteği yaşlanmayı önler mi?

Yaşlanmayı önlemese bile B12 vitamini her yaşlının mutlaka ihtiyacı kadar alması gereken bir besin unsurudur. Zaman zaman kanda B12 ölçümleri yapmak, özellikle unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gibi sorunları olanlarda faydalı olabiliyor.

Haberin Devamı

B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar yenmesine rağmen düzeltilemeyen B12 eksikliklerinde, B12 vitamini desteklerinden zorunlu hale gelebiliyor.

Yiyecekler arasında en önemli B12 kaynağı karaciğerdir. Balık, peynir, yoğurt ve yumurtada da B12 bulunuyor.

SORU 7: CoQ10 cinselliği güçlendirir mi?

Doğal bir besin desteği olan CoQ10’un kanseri önlemeden kan basıncını düşürmeye, kalp kaslarını güçlendirmeden aterosklerozu yavaşlatmaya kadar çok farklı alanlarda faydası olabileceği biliniyor. Amerika Santiago Tıp Fakültesi’nde Beatrice Glomb liderliğinde yapılan bir çalışma bu mükemmel besin desteğinin yeni bir marifetine daha işaret ediyor.

Kolesterol ilacı kullananların sık sık şikayetçi oldukları cinsel güç kaybı ve orgazm problemi bu ilaçlarla birlikte CoQ10 desteği ile alanlarda daha az görülüyor. Aslında önceki bazı çalışmalarda statin kullananlara, birlikte CoQ10 almaları zaten tavsiye ediliyordu. Çünkü statinler kolesterolle birlikte bu faydalı doğal maddenin de seviyesini düşürüyordu.

Haberin Devamı

Biz statin kullanan hastalarımıza imkânları varsa günde 100 mg kaliteli bir CoQ10 desteği almalarını tavsiye ediyoruz. Bu desteğin muhtemel statinlere bağlı oluşabilecek seks hayatı sorunlarını azaltabilmesi bir başka avantaj haline gelmiş gibi görünüyor. CoQ10 eczanelerde besin desteği olarak (Qinone, Q-melt ve benzerleri) bulabilirsiniz. Kullandığı kolesterol ilacının cinsel gücünü azalttığını düşünenlere duyurulur.

SORU 8: Bölgesel incelme yapan bir ilaç var mı?

Vücudunuzun sadece bir kısmını inceltebilecek, yani bölgesel yağ kaybını destekleyebilecek hiçbir besin desteği yok. Yani CLA bacaklardan, karnitin karından yağ verdirir diye bir öneri duyarsanız sakın ciddiye almayın.

Haberin Devamı

Bölgesel incelme sağlayan herhangi bir egzersiz de yok. Vücudunuzun hangi bölgesindeki yağın yakılacağına sadece vücudunuz daha doğrusu genetik kodlarınız karar veriyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları