Fazla yağlarınız selülit nedenidir

Selülit sorununuz varsa bu yazı sizi biraz üzecek, keyfinizi kaçıracak. Umutla kullandığınız selülit kapsüllerine, tabletlerine, krem ve yağlarına, LPG, mezoterapi gibi yöntemlere güveninizi bir hayli sarsacak!

Sakın fazla üzülmeyin, bu keyifli pazar sabahınızı zehir etmeyin. Selülit sorununuzu azaltabilecek faydası kanıtlanmış bazı önerileri ve çözüm yollarını da yine bu yazıda bulacaksınız.

Selülitin nedeni derinizin altındaki yağ dokusunun dağılımındaki değişimdir. Bu değişim cilt altı yağ dokusunun sertleşip büzülmesi ve cildinizin esnekliğini kaybetmesi ile sonuçlanır. Yapısal değişim cilt altı dokunuzdaki yağ hücrelerinin yağ kitlenizin artması, kilo almanız ile fazlaca şişmesi sonucu derinizin portakal kabuğu gibi kabarcıklı bir görünüm almasına neden olur. Sonuç ne yazık ki üzücüdür. Düzgün ve ipeksi cilt görünümünüz yerine pütürlü, girintili çıkıntılı, sevimsiz bir yapıya bırakmıştır.

Selülit sorununun nasıl oluştuğu bilinir, neden ve niçin oluştuğu ise henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Gazlı içeceklerden fazla tuz tüketimine, genetik faktörlerden kafeine, hareketsiz ve tembellikten hormonal dengesizliklere, alkol ve sigaraya kadar pek çok etkenden söz edilmektedir.

KİLONUZ ÇOK ÖNEMLİ

Selülit sorununun nedeni bilinmez ama kilo alıp yağlanıyorsanız bu sorunun belirginleşip abartılı hale gelebileceğinden, önceden pek fark etmediğiniz selülitlerinizin artan kilolarınız ile birlikte canınızı oldukça sıkabilecek düzeye ulaşabileceğinden kuşkunuz olmasın! Siz beden yağ kitlenizi artırdıkça -kilolarınızı çoğaltıp şişmanladıkça- yağ hücreleriniz de şişmanlayıp genişleyecek, oldukça irileşip şişecek ve selülitleriniz belirgin hale getirecektir.

Yaz ayları yaklaşırken selülitlerinizi gizleyip saklanmakta oldukça zorlanacaksanız. Bu sorununuzla ilgili bazı doğruları öğrenmenizde ve bunlardan yararlanmanızda fayda var.

Selülit sorununun çözümü için henüz üzerinde fikir birliğine varılmış bilimsel bir yöntem yoktur. Bu sorunun çözümüne katkıda bulunacak en önemli etken kilo fazlalığı sorununuzu çözümlemenizdir. İşe fazla kilolarınızdan kurtulmak ve ideal kilonuza olabildiğince yakın bir değere ulaşmakla başlamalısınız. Beden kitle indeksinizi 20-24 aralığında tutmanızı sağlayan kilo muhtemelen sizin ideale en yakın kilo düzeyinizdir. 20-35 yaş aralığında 20-22, 30-35 yaş aralığında 21-23 arasında bir beden kitle indeksini (BKİ) hedefleyin ve ideal kilonuzu buna göre belirleyin.

Selülit sorunu ile karşılaşmamak, mevcut sorununuzun artmasına engel olmak istiyorsanız, beden ağırlığınızı ideal kilonuza en yakın değerlerde tutun. Kilonuzu ve beden kitle indeksinizi dikkatlice izleyin. Sık sık kilo alıp vermeyin. Özellikle hızlı kilo azaltmaktan korunmayı unutmayın. İdeale yakın bir kiloya ulaşmadan diğer önerilerden sakın sonuç beklemeyin.

Selülit sorununu önlemeniz veya azaltmanızın en akılcı yolu kilo kontrolüdür. Selülit sorunu olanların mümkün olduğu kadar ideal kilolarına yakın değerlerde kalmaları en akılcı ve etkin çözümüdür. Kilo denetiminizin sizi selülit sorunundan koruyan etkinliğini daha da artırmak istiyorsanız düzenli aerobik egzersiz alışkanlığı edinmekte geç kalmayın.

HATIRLAYIN

İdeal killonuzu hesaplamak için metre cinsinden boyunuzu gerekli Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerinizle çarparsanız kg cinsinden ideal kilonuz ortaya çıkar. 20-35 yaş grubu kadınlar için BKİ: 20-22; 35-50 yaş grubu kadınlar için BKİ: 21-23 olarak alınmalıdır. Örnek: 26 yaşında 1,65 boyunda bir kadın için ideal kilo değerleri 52 ile 57 kg aralığındadır.

ETKİLİ YÖNTEMLER

n İdeal kilonuzda kalın

n Sık sık kilo alıp vermeyin

n Hızlı kilo almaktan korunun

n Her gün düzenli olarak egzersiz yapın

n Aerobik egzersizleri tercih edin: Yürüyün, yüzün, bisiklete binin, dans edin

n Direnç egzersizlerini ihmal etmeyin

n Düşük glisemik indeksli besinleri tüketin

n Yeterli su içmeyi unutmayın

n Koyu yeşil sebze ve meyveleri tercih edin

n Daha çok sebze, meyve, daha az nişasta, şeker ve yağ tüketin

n Hazır paketlenmiş atıştırmalardan uzak durun

n Sigarayı bırakın. Alkol ve kafein kullanımınızı en aza indirin

n Yeterince uyuyun

FAYDASIZ UYGULAMALAR

Selülit kremleri ve yağları

Selülit tabletleri veya kapsülleri

Selülit maskeleri ve çorapları

ETKİSİ KANITLANMAMIŞ YAKLAŞIMLAR

Mezoterapi

LPG

Masaj

Hidroterapi

Lazer

Ağız yoluyla aldığınız ürünler de cilde uyguladığınız kremler de selülitlerinizi değil sadece sizin üzüntünüzü biraz azaltabilir!

Düzenli olarak aerobik egzersiz yapın. Yürüme, yüzme, bisiklete binme, hafif koşular en çok önerilen egzersiz biçimleridir. Kaslarınızı fit hale getiren direnç egzersizlerini ihmal etmeyin. Her gün 30-40 dakika süre ile aerobik egzersiz, 5-10 dakika süre ile direnç egzersizi yapmaya çalışın.

Bölgesel masaj yaptırabilirsiniz. Elle yapılan, bilgili yetenekli bir teknisyen veya terapistin uyguladığı bilinçli bölgesel masajlar ısrarla sürdürülürse yararlı olabilir. Masaj bölgesel kan dolaşımını artırır, lenfatik dolaşımın temizleme gücünü destekler.

Çok yaygın kullanılan LPG yöntemi aslında aletle yapılan bir masajdan başka bir şey değildir. LPG’de aletin cildinizi adeta bir hamur gibi yoğurduğunu düşünebilirsiniz. Bilimsel olarak yararlı olduğuna dair henüz tam bir fikir birliği yoktur. LPG’nin, selüliti önlemediğini, belki bir ölçüde geçici bir hafifleme sağladığını düşünmelisiniz.

Selülit tedavisinde kremlerin bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir yararı yoktur. Selülit sorununu çözen cilt yoluyla etkili herhangi bir etken aktif maddenin değerli veya etkin olduğu bilimsel olarak kabul edilmiş değildir. Kısacası selülit kremlerinin hiçbirinin etkin olduğuna dair kesin ve inandırıcı bir bilimsel veri mevcut değildir. Siz yine de kullanmak isteyebilirsiniz. Bu mucize ürünler selülitlerinize değilse bile en azından size iyi gelecektir!

Ağız yoluyla kullanılan selülit önleyici, azaltıcı veya tedavi edici herhangi bir ilaç ya da ürünün bilimsel olarak henüz etkinliğinin kanıtlanmadığını bilmelisiniz. Size selülit önleyici veya tedavi edici olarak sunulan bu ürünlerden herhangi bir yarar ummayın! Ne bitkisel bazı karışımların (üzüm çekirdeği esaslı özütler, soya filizi kaynaklı flavinoidler) ne de deniz yosunlarının ağız yoluyla veya kremler şeklinde kullanılarak selülit sorununuzu gidermede veya azaltmada size yardımcı olmalarını beklemeyin.

Mezoterapi pek çok sağlık sorununu gidermede kullanılan, tamamlayıcı tıp uzmanlarının pek sevdiği bir uygulamadır. Bazı kimyasalların cilt altına iğnelerle enjekte edilmesine dayalı bu yöntemin de yararlı olduğunu kanıtlayan bilimsel, inandırıcı veriler yetersizdir.

Selülit tedavisinde kullanılan herhangi bir plastik kozmetik cerrahi yöntem yoktur. Liposuction veya liposhaping (body liposhaping) yöntemlerinden bu amaçla yararlanmanız mümkün değildir.
Yazarın Tüm Yazıları