Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP’de kanatlar kayda geçti

CHP ile ilgili yazılarıma, 29 Parti Meclisi (PM) üyesinin 10 gün önce, anayasa konulu özel toplantıyı talep etmesi başlangıç oluşturdu.

Haberin Devamı

Verdiği mesaj nedeniyle toplantı talebini, en az cumartesi yapılan o toplantı kadar önemsemeyi sürdürerek, ortaya çıkan tabloyu özetlemeye çalışacağım.
-  Kemal Kılıçdaroğlu, ilk kez üyeleri alışık olmadıkları sert tonda uyardı. Birbirlerine karşı kırıcı, dışlayıcı tutum almamalarını, özellikle Kürt sorununda parti politikasıyla kişisel görüşleri birbirine karıştırmamalarını istedi.
-  Bu konuda AKP’nin tek sayfa metni yokken, birçok rapor yazmış CHP’nin görüşü yokmuş gibi davranılmasını eleştirdi.

AKP NE YAPTI, DİYE SORUN

-  Kılıçdaroğlu, Öcalan’la görüşme süreci başlayınca hükümete açtığı krediye Başbakan Erdoğan’ın, “O krediye bizim değil senin ihtiyacın var” yanıtı vermesini koza çevirmiş. Çünkü, “Hemen  bu krediyi elinin tersiyle iterek nezaket kurallarına dahi uymadı. Bu durum belleklerde taptazeyken, sürece destek vermediğimizi söylemek hakkaniyet mi?” sorusu ikna edici olmuş.
-  1999’da Öcalan’ın yakalanması ardından PKK’nın silahlı gücünün ülkeyi terk etmesine karşın, 10 yıllık AKP iktidarında tersine bir tablonun oluştuğu teziyle Kılıçdaroğlu’nun, “O zaman önce, AKP ne yaptı diye sormalıyız” demesi hedefi bulmuş.
-  PM’de, Öcalan’a kazandırılan pozisyondan rahatsız bir Kılıçdaroğlu profili vardı. Açlık grevlerinin de Öcalan’a itibar kazandırma amaçlı ve hükümet bilgisi dahilinde yapıldığı yönündeki görüşlere dikkat çekti. “PKK’da farklı kanatlar var, en iyisi Öcalan öne çıkarılarak tek muhatap yaratılır, iş kolaylaşır” mantığından hareket edildiği, sonuç almama durumunun tamamen hesap dışı tutulduğunu, bunun da ileride büyük sıkıntı yaratacağını akıllara düşürmek istedi.
-  Anayasa tartışmalarını erken bulurken, “Durun hele; kimse bir şey dememiş, AKP tek kelime etmemişken arkadaşlar masadan kalkmaktan söz ediyor, hiç doğru değil. Niye kalkalım ki? Koysunlar teklifi sonra burada konuşuruz” demesi de ilginç. Ancak Kılıçdaroğlu’nun ‘Türk vatandaşlığı’ ifadesini değil de ‘Türk milleti’ ifadesini kullanması anlamlı bulunsa gerek.  

Haberin Devamı

ÜSLUP, USUL VE ADAP ŞARTIYLA

Haberin Devamı

-  Bir üyenin atıf yapması üzerine, Kılıçdaroğlu’nun Birgül Ayman Güler’in görüşlerinin parti görüşü olmadığını söylemesinin de altını çizmeli.
-  Kılıçdaroğlu, sosyal demokrat bir partide, farklı görüş ve kanatların olmasını normal bulduğunu ilk kez açıklıkla ortaya koydu. Sağlıklı tartışma zemini kullanılması halinde sorun görmeyen Kılıçdaroğlu, sınırları da çizdi: “Tartışmalar medya üzerinden kesinlikle olmayacak. Şurada, burada aramızda toplanıp konuşabiliriz, parti organlarını kullanabiliriz; ama her şey orada kalmalı. Farklı görüşlere saygılı olacağım, ama tartışma usul, adap ve üslubuna uyulduğu sürece.”
-  Bu sözler kanatlar gerçeğine işarettir ve gidişat da bu yönde.
-  Toplantıda kazanan kanat da yok; ama iki ana kanat tezlerini kayda geçirdi.
-  Kanatlar demişken, Kılıçdaroğlu’nun, grup yönetimi ile ayrıca buluşup, bazı ciddi uyarılar yapmış olmasını da ayrıca önemsemeli.

Yazarın Tüm Yazıları