Klonlanmış telefon için çözüm nedir

ANKARA’daki köşemizde, okurumuz Süleyman Oktay’ın ‘Cep telefonumu klonlamışlar!’ (11 Mart) başlıklı yazısında ‘klonlanmış telefonların tek numara ile eşleştirilmesi’ uygulamasına ilişkin şikâyeti üzerine Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’ndan ‘bilgilendirici’ bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Kurumun Basın ile İlişkiler Müdürü Murat Aydın şöyle diyor:
“Klonlanmış telefon cihazı, elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış olan cihaz anlamına gelmektedir. Klonlama yöntemiyle iki veya daha fazla cihaz aynı IMEI numarası ile kullanılabilmektedir. Yasal olmayan yollardan ülkemize getirilen cihazlara yapılan bu uygulama ile ülkemiz oldukça büyük vergi kaybına uğramaktadır.
Ayrıca bu tür cihazlar yasal yollardan getirilmiş gibi satılarak vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Bu tür mağduriyetlerin önüne geçebilmek amacıyla 5809 sayılı Kanunun 57. maddesinde, elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazların sadece eşleştirme yapılan abone numaraları ile kullanılabileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Kanunda yer alan bu düzenleme uyarınca IMEI numarası klonlanmış cihazlar kullanıma kapanmaktadır. Ancak gerçek cihaz sahibinin ithalatçı firmaya başvurmasının akabinde firma tarafından Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihaz sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır. Bu şekilde cihaz sahibinin mağduriyeti giderilmeye çalışılmaktadır.
Cep telefonu cihazını başka bir hat numarası ile kullanmak isteyen kişi, cihazın faturası ile birlikte cihazı ithal eden firmaya başvurarak eşleştirilmiş olan numaranın değiştirilmesini talep edebilmektedir. Bu şekilde telefonun başka bir numara ile kullanılmasına da imkân sağlanmaktadır. Klonlanmış bir cihazla ilgili bu tür bir sınırlandırma yapılmaması durumunda, söz konusu cihazın IMEI numarasının klonlandığı diğer tüm cihazlar da kullanıma açılmakta ve cihazın asıl sahibinin mağduriyetine neden olan sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle köşenizde yer verilen yazıda öne sürüldüğü gibi ‘klonlayan kişilerin serbestçe istedikleri hatla sahte IMEI numaralı telefonları kullandıkları’ iddiası doğru değildir.
NE YAPILABİLİR
Yukarıda açıklanan nedenlerle, köşenizde şikâyetine yer verilen vatandaşımızın telefon cihazının başka hat numaralarıyla kullanılmasına sınırlama getirilmekle birlikte ithalatçı firmaya başvurması halinde telefonunu başka bir hat numarası ile kullanma imkânı bulunmaktadır. Aynı şekilde belirli bir numara ile kullanılmak koşulu ile telefonun satılabilmesi de mümkündür.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’de yaşayan ailelerin üçte biri yoksulluk ve açlık sınırının altında bir gelirle hayata tutunmaya çalışırken, 784 milyar dolarlık gelire sahip Türkiye’deki dolar milyarderlerinin sayısının, 6 trilyon dolarlık gelire sahip Japonya’nın iki katı olmasını bu hükümet nasıl açıklayacaktır?” (CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak)

30 MİLYAR DOLAR

BTK Genel Müdürü Tayfun Acarer’le bu konuyu görüştük. “Sıkıntılı bir konuydu. Kaçak telefonların önünü ancak bu şekilde kesebildik.
Hem de ekonomik açıdan önemli bir kaybı önledik. Bunun sisteme güvenlik açısından ayrıca çok büyük faydası var. 190 milyon cep telefonu; 70 milyon da mobil abone var. Yani yaklaşık 200 milyon telefon derseniz, her telefonu da 150 dolardan -1000, 1500 dolarlık akıllı telefonları bir yana bırakın- çarparsak 30 milyar dolar eder; böylece bu ekonomik değer de kayıt altına alınmış oldu.

Haberin Devamı

Büyük ameliyatlar durdu

DÜNKÜ ‘A sınıfı hastanelere darbe’ yazımızdaki özel hastane yakınmalarından ötürü doktorlar da şikâyetçi. Bir profesör hocamız sıkıntılı durumu şöyle özetledi: “Danıştay kararı nedeniyle Ek-9 sistemi iptal edilmiş olduğundan büyük ameliyatlar, devlet için de özel hastaneler içinde zarara mal oluyor. 11 Mart’tan itibaren zorunlu olarak Ek-8 sistemi uygulamaya geçildi. Yani her kalemin her işlemin ayrı ayrı faturalandırılması gerekiyor. Hal böyle olunca yapılabilecek her türlü işlemde kamu olsun özel olsun zarara uğruyor. Bunun düzeltilmemesi halinde, yani eski sisteme geçilmemesi halinde, kalp ameliyatları, organ nakli ameliyatları gibi büyük ameliyatların sayısında ciddi düşüşler görülebilir.
Paket uygulamasını getiren de fiyatları belirleyen da zaten SGK’nın kendisi... Danıştay’ın bu tür bir kararı nedeniyle birçok büyük ameliyat yapılamaz duruma geliyor. SGK bunu izale etmek için bir çalışma içerisinde. Tabii bu durum hastalara zaman kaybettiriyor. Çok acil karar verilmesi gerekiyor, yoksa hastaların mağduriyeti söz konusu olacak. Sürecin uzamaması gerekiyor.
Ek-8’e göre bir kalp ameliyatına 700 lira, böbrek nakline 1.200 lira veriyor devlet... Bu fiyatlarla hiçbir yerde, ne devlet hastanelerinde ne de özel hastanelerde ameliyat yapılması mümkün değil. Ameliyatlar 11 Mart’tan beri neredeyse durdu gibi...”
Evet acil bir karar verilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- CHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydan’ın, Çanakkale Savaşı’na katılarak şehit ve gazi olan TC vatandaşlarının hayatta olmaması durumunda eşlerine, eşleri hayatta değilse büyüğünden başlamak üzere çocuklarına, çocukları hayatta değilse torunlarına ‘şeref madalyası’ verilmesi hakkında bir kanun teklifi verdiğini...
- CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın, ‘Bütünşehir’ düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtirken, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, yasa ile ilgili 27 Mart’ta Anayasa Mahke-mesi’nde sözlü savunma yapılacağını bildirdiğini...
- TRT bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan, Mehmet Âkif ve Yunus Emre’nin şiir albümleriyle tanınan Rıdvan Çongur’un (81) vefat ettiğini ve dün Kocatepe Camisi’nde kılınan öğle namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildiğini...
- PENDİK Belediyesi’nin Esenler Mahallesi, Bora Sokak’ta, ‘Gülenyüz Evleri Projesi’ çerçevesinde yaptırdığı yetim çocuklar ve annelerinin kalacağı konukevine Tenzile Erdoğan adının verildiğini...

Haberin Devamı

Almanya, Yahudi lobisi ile başedemiyor
 
SİZE gönderilen mektuplara olan duyarlılığınıza tanık 1999 depreminde tanık olan birisi olarak size hem teşekkürlerümü sunmak hem de bu kez de Stuttgart’ta yaşanan korkunç yangınla ilgili olarak size yazıyor ve köşenizr de yer vermenizi rica ediyorum.
Stuttgart’ta 12 sene Siemens ve Alcatel gibi firmalarda çalışmış bir Türk Bilgisayar Mühendisi olarak bu feci olayda anne ve evlatlarını kaybetmenin acısını o kadar derinden yaşıyorum ki, kelimeler yetersiz.
O dost görünen ama samimiyetinden asla emin olunamayan insanlar diyor ki, yangın elektrik kontağından oldu.
Türk TV haberlerinde konuşan Nazlı Soykan’ın akrabası eski evdeki elektrik tesisatının binaya sonradan eklendiğini ve sık sık elektrik tesisatında problem olduğunu ve bu nedenle laptop bilgisayarın patladığını ve cihazlardaki arızadan dolayı ev sahibine durumu bildirdiklerini, ancak ev sahibinin hiç bir şey yapmadığını söyledi!
Bu bir cinayet değil midir? Alman Makamları ve Türk konsolosluğuna soruyorum:
- Bakın Almanya’daki Yahudi lobisinin sert protestoları nedeniyle onlara artık nasıl iyi davranılıyor! Ama Türklerin sahiplenen bir kurum ve hükümeti olmadığı sürece basmakalıp ifadelerle bu olayda daha evvelkiler gibi kapanır ve bir sonraki yangında eski arşiv filmleri tekrar haber olarak yapılır, listelenir!
- 52 ülkeye çifte pasaport hakkı veren Almanya, 2000 senesinden sonra, basiretsiz yöneticiler sayesinde, Türk vatandaşlarına verilen çifte pasaport hakkını geri almıştır. Seçme seçilme hakkı olmayan bir toplum 5. sınıf vatandaş olmaktan daha ileriye gidememekte ve itelenen bir azınlık olarak kalmaktadır. Türkiye’de azınlık hakları savunucusu kahramanlar (!), neden kendi vatandaşlarının Almanya’daki haklarını savunacak kadar kahraman olamıyorlar?
Yazıklar olsun kendi vatandaşını bu biçimde ezdirenlere. Tarih bunları yazacak ve gelecek nesiller ibret olarak bunları okuyacaktır.
Leyla CANDEĞER

Acentalar artık kızaklamayı bıraksınlar
 
GÜVENİLİR bir tur firması olarak bilinen ve bolca reklam yapan ETS Tur erken rezervasyondan balayımız için aldığımız İtalya turunu iptal etti. ETS Turdan 28.09.2013 tarihli Venedik-Floransa-Roma Turunu kişi başı 499 euro fiyata satın aldık. Acente bize bu turlara talebin çok olduğunu iptalin söz konusu olmadığını söyledi. 08.03.2013 tarihinde acentadan bir telefon geldi ve eylül ayındaki İtalya turlarının merkezin emriyle iptal olduğunu söyledi. Müşteri ilişkileri hattını aradım ve nedenini sordum. Bana söyledikleri neden inanılır gibi değildi. Havayolu şirketine (Atlas jet) bağlı nedenlerden dolayı turu iptal etmişler. 7 eylül sonrası eylül turlarını iptal ettik, dediler. Bunun üzerine internet sitesindeki turlara yeniden baktık ve bizim turdan eylül tarihlerinin çıkarıldığını ve fiyatının 649 euroya yükseltildiğini gördük. Aynı zamanda 7 eylül sonrası başka havayolu şirketiyle İtalya turlarının bulunduğunu farkettik. Müşteri ilişkileri hattını aradık ve bizim tarihlerde başka havayolu ile neden turun devam edemediğini sorduk. Telefondaki görevlinin bilgisi yoktu ve geri dönüş yapılacağı söylendi. Aynı zamanda internet sitelerindeki şikayet kısmını da doldurduk. 11.03.2013 tarihinde acenta bizi aradı ve bizi Prag turuna-İsviçre turuna istiyorsak alabileceklerini ya da ücretimizi geri vereceklerini söyledi. Balayımız için İtalya’dan başka gitmek istediğimiz bir yer olmadığı için başka tur teklifini reddettik. Tekrar müşteri ilişkilerini aradık, başka havayolu şirketiyle aynı turun mümkün olmadığı söylendi ve yine turun iptali ile ilgili mantıklı bir açıklama yapılmadı.
Şu an erken rezervasyon fırsatlarının indirim oranları da düştüğü için aynı tarihlerde bulabildiğimiz en uygun İtalya turu kişi başı 100 Euro daha pahalı. ETS Tur büyük ihtimalle bir süre sonra eylül ayında yeniden İtalya turu açacak ve iptal ettiği, erken rezervayonla uygun fiyata satın alan müşterilerin yerlerini daha pahalı fiyata satacak. Biz de mağdur olduğumuzla kalacağız maaalesef.
Güvenilir bir firma sanılan ETS Tur’un bizi böyle mağdur etmesini sizinle ve okuyucularınızla paylaşmak istedik.
Op.Dr.Çiğdem DEMİROĞLU-Op.Dr.Emrah YAKUT

Yazarın Tüm Yazıları