Para koleksiyonu satış kazancına vergi var mı

Haberin Devamı

SORU: 25 yıldır takas veya satın alma yolu ile para koleksiyonu yapıyorum. 2012 yılında, gider pusulası karşılığında TC Merkez Bankası’na 155 bin lira karşılığında tarihi para sattım. Elde ettiğim kazancı beyan edecek miyim?
Orhan DENİZ / ANKARA

YANIT: Maliye Bakanlığı, benzer bir konuda 20 Şubat 2012 Tarih ve GVK 37-631 sayılı özelge ile; tarihi paralardan oluşan koleksiyonun, satış işleminin ticari organizasyon içerisinde devamlılık arz etmeyecek şekilde yapılması durumunda, “arizi ticari kazanç” elde edilmiş sayılacağını ve yıllık gelir vergisi beyannamesi ile bildirilmesi gerektiğini bildirmiştir.

ADAM BATAK, STOPAJI YATIRMIYOR, VERGİ ÖDEYECEK MİYİM?

SORU: Yeni bir dükkan aldım. Kiracı kirayı ödemiyor, adam batak, muhtemelen dolandırıldım. Stopajı da yatırmıyor. Bu durumda tahsil edemediğim işyeri kirasının vergisini  ödemek zorunda mıyım? Ne tavsiye edersiniz?
M. YILDIRIM / İSTANBUL

Haberin Devamı

YANIT: Kirada tahsil esastır. Kira tahsil etmediğinize göre, beyanda bulunmayacak dolayısıyla gelir vergisi de ödemeyeceksiniz. Kiracının stopajı yatırmamasından dolayı, sizin vergisel bir sorumluluğunuz yok.

KİRADAKİ EVİN SATIŞ BİLDİRİMİ

SORU: Kira geliri elde ettiğim evimi kiracı boşalttıktan iki ay sonra Ağustos
ayında sattım. Beyan verirken sattığımı
nasıl bildirmeliyim?
Ö. Atilla YILDIZ/ ANKARA

YANIT: Bağlı bulunduğunuz
vergi dairesine,
kira gelirleriniz ile ilgili yıllık gelir vergisi beyannamesi verirken, bir dilekçe ile de kira aldığınız evi sattığınızı ve mükellefiyet kaydınızın kapatılmasını bildirin.

KAPICIYA İZİN VERİLMESİ

SORU: Apartman kapıcılarının yıllık izinlerinde normal aylığının ödemesi yapılmaktadır. Kendi isteğiyle bu izin süresi kullanılmadan maaşı olan asgari ücretin izin süresine göre hesaplanan miktarı ayrıca ödenerek çalıştırılabilir mi?
Yusuf AKDOĞAN

YANIT: Kapıcıya izin verilmesi 4857 sayılı İş
Kanununa göre zorunlu. İzin yerine çalışan kapıcıya para verip çalıştırma uygulaması
olmuyor.

KIDEM TAZMİNATI

SORU: 22 Naziran tarihinde kısmetse evleneceğim. Şu an çalıştığım yerden ayrılmak istiyorum. Evlendikten sonraki 1 yıl içinde işten ayrıldığımda evlilik gerekçesiyle kıdem tazminatı var mıdır? Ayrıldığım zaman aynı yıl içerisinde başka bir işe girip çalışabiliyor muyum? Tekrar çalışmak için tamamlanması gereken bir süre var mıdır?
G. ATAKAN / İZMİR

Haberin Devamı

YANIT: Bir yıl içinde ayrıldığınızda kıdem tazminatını alırsınız. Tekrar işe girmenizde bir zaman kısıtlaması yok.

TÜKETİCİYE KESİLEN FATURAYA TC KİMLİK NUMARASI YAZILACAK MI?

SORU: Mağazamızda, nihai tüketiciye yaptığımız satışlar için düzenlediğimiz faturaya, TC kimlik numarası yazacak mıyız?
Murat POYRAZ / SİNOP

YANIT: Nihai tüketiciye satış faturasına, TC kimlik numarasını yazmak zorunda değilsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları