Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Ruslar üşüdükçe Türkiye’ye gelecek

MOSKOVA, bir hafta sürecek Türk Kültür Festivali etkinliklerine sahne oluyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, aniden nükseden rahatsızlığı nedeniyle etkinliklere katılamayınca, Rusya’nın temsil düzeyi de düştü.

Ancak bu durum Rus halkının etkinliklere ilgisini azaltmış değil.

Buna da en çok sürekli büyüyen Rus pazarındaki Türk turizmciler seviniyor.

Geçen yıl 1 milyon 258 bin turistle, İngilizlerin önüne geçip ikinci sıraya çıkan Rusların, gelecekte, Almanları da geride bırakması kimseyi şaşırtmayacak.

Turizmciler, bu yıl en az yüzde 20 büyüme bekledikleri bu pazarı çok önemsiyor.

PAZARIN KONTROLÜ TÜRKLERDE

Bunun birinci nedeni Rusların para harcama yeteneklerinin artması, ikincisi de Alman pazarındaki Alman seyahat acenteleri egemenliğine karşın, Rus turistin Türk seyahat acenteleri tarafından taşınıyor olması.

Üstelik Rus yatırımcısının ilgisi de çekilmeye başlanmış.

‘Geçmiş olsun’ demek için aradığımız Bakan Mumcu da bu pazardan çok umutlu.

Ancak Mumcu, Alman pazarının geçilmesi için Rusların ulusal gelirinde artış beklemek gerektiğini söylüyor.

Buna rağmen pazarın beklenenden daha fazla büyümesini kendisinin de sürpriz görmediğini anlatan Bakan, yine de etkinliklerde sadece turizmi değil, kültürel boyutu da öne çıkardıklarını vurguladı.

Almanya’ya göre çok daha büyük bir kitleyle karşı karşıya olduklarını da aktaran Mumcu, ‘Geliri arttıkça Rus halkı bize daha çok gelmeye başlayacak. Ruslar çok soğuk bir bölgede yaşadıkları için sıcağa, güneşe ve denize yönelen bir halk. Yani üşüdükçe bize gelecekler. Bizim çok sevdiğimiz bir pazar Rusya’ dedi.

ANADOLU ATEŞİ

Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent de Rusya pazarından oldukça memnun.

Taşkent, Türk firmalarının sadece turizmde değil, tüm sektörlerdeki başarılarını mutlulukla paylaşıyor.

Yılda 60 milyar dolar dış ticaret fazlası veren Rusya ve 2002’deki 19 olan dolar milyarderi sayısını bu yıl 36’ya çıkararak dünyada en çok dolar milyarderini sınırlarında barındıran Moskova’nın gelişimi umutlarını artırıyor da.

Nereye baksanız Türk firmalarının eserleri görülüyor.

En prestijli binalar; Danıştay, Sayıştay, Başbakanlık Konukevi, Parlamento, en ünlü hastaneler, iş merkezleri Türk müteahhitlerinin imzasını taşıyor.

Bir Türk firmasında çalışan Ermeni rehberimiz de bu binaların yanından geçerken, hangi Türk firmasının elinin değdiğini büyük keyifle anlatıyor.

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun gösterisini ima ederek, ‘Anadolu Ateşi burada her yerde yanıyor zaten’ diyor.

Biz yine de bugüne kadar 4.5 milyon seyirciye ulaşan, 462 gösterinin yarısına yakınını yurtdışında sergileyen topluluğun, Kremlin Sarayı’nın içinde, Sovyet Komünist Partisi kongrelerinin yapıldığı tarihi kapalı salonundaki gösterisinin, ateşin dozunu yükselttiğini söylemeliyiz.

Bu doza Tarkan’ın yarın yapacağı katkı ise Moskova’da şimdiden görülüyor bile.
Yazarın Tüm Yazıları