Çelebi operasını bulan piyanist

PİYANİST, besteci Aydın Karlıbel olmasaydı, hocası Cemal Reşit Rey’in Çelebi operası bulunamayacaktı, biz de ondan yoksun kalacaktık.

Aydın Karlıbel’in Osmanlı’dan Günümüze Türk Piyano Müziği CD’sini dinledim.
Özelliği olan, bize yeni bir ses dünyası açan bir toplam.
CD kitapçığının Sunuş’unda CD’nin içeriği konusunda bilgi veriliyor:
“Değerli müzikseverler, bu albümde birçok nadide eserin yanı sıra kendi operalarımdan yapmış olduğum transkripsiyonları da ilk kez kaydedebilmiş olmaktan mutluyum. Albümün ana temasını dans sanatının en cazibeli, soylu ve coşkulu biçimlerinden biri olan Vals oluşturmakta. Romantik dönemde Osmanlı’da Batı tarzının örnekleri arasında yer alan Muzika-i Hümâyûn yöneticilerinin birçok zarif eseri de bu çalışmamızda ilk kez kayıt altına alınmış oldu. Albümün gerçekleşmesinde emeği geçen tüm sanatsever dostlara teşekkürü bir borç bilirim.”
Albümde yer alan bestecilerin eserlerini dinlemeden önce, bestecilerin ve eserlerinin adlarını öğrenmeniz için listeyi yazıma aldım.
Kitapçıkta hayatları ve eserleri hakkında bilgiyi de bulabilirsiniz:
Michael Haydn / Türk Marşı Do Majör MH 601 (piyano uyarlaması A. Karlıbel)
Joseph Lanner / Osmanlılar Valsi
Eduard Strauss / Arz-ı Tazimat Valsi (Sultan Abdülaziz Han’a ithafen)
Paul Lange / Barbaros Hayreddin Paşa Marşı, Edirne Marşı
İsaac Strauss / Boğaziçi Hatırası, İstanbul Türk Polkası
Fernando de Aranda Paşa / Mütevazi Hürmetler Coda
Callisto Guatelli Paşa / Bayram Marşı, Yıldız Marşı, Yıldız’da Bir Rövü Marşı,
Cemal Reşid Rey / Çayır İnce (piyano uyarlaması A. Karlıbel)
Aydın Karlıbel / Serenler, Serenler Türküsü (piyano uyarlaması), Bulut Gelir Seher ile Türküsü, Vals ve Mistik Dans.

AYDIN KARLIBEL kimdir?
1957 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Karlıbel piyano çalmaya dört yaşında başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu. İlk dinletisini on yaşındayken Chopin valslerini çalarak verdi. Saint Michel Lisesi (Prix d’Excellences, Prix de Sciences), Robert Kolej (1976) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciyken Cemal Reşid Rey ile çok yönlü çalışmalarını sürdürdü.
Yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ile Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. 1986’da Londra’daki The Associated Board of the Royal Schools of Music tarafından verilen L.R.S.M diplomasını, 1990-1993 arasında Wiener Meisterkurse Programı çerçevesinde piyanist Alexander Jenner ve James Tocco ile Viyana Schubert Üçlüsü’nün (Wiener Schubert Trio) diplomalarını aldı. 1993 yılında Siena’da Chigiana Müzik Akademisi’nin kurslarına katıldı.
Mart 2009’da İTÜ MIAM da calışmalarını tamamlayarak doktor unvanını aldı. 1986’dan itibaren İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde besteci ve müzik yönetmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Aydın Karlıbel’in başlıca eserleri arasında Eyyubiler ve Piri Reis operaları, Atatürk Senfonisi, Yahya Kemal Oratoryosu, iki piyano konçertosu, piyano solo eserleri ve transkripsiyonlar, oda müzigi ve koro eserleri ile marşlar yer alır.
Karlıbel’in birçok eseri Almanya’da Keturi Musikverlag yayınevi tarafından basılmış, değerli solistler tarafından Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve Gürcistan’da icra edilmiş, TRT, KALAN, ve İton Records firmaları tarafından sekiz CD’de yer almıştır.

YABANCI bestecilerin, bizimle, ülkemizle, kentlerimizle ilgili besteleri gerçekten ilgi çekici.
..................
(Osmanlı’dan Günümüze Türk Piyano Müziği / Aydın Karlıbel / Kalan Müzik)
Yazarın Tüm Yazıları