Bu yeni trendi deneyin Watsu

Amerika’da başlayan, şimdi Avrupa’yı kasıp kavuran watsu, vücuttaki tıkanık noktaları açmaya yönelik özel esneme hareketlerinden oluşan shiatsu’nun suya uyarlanan şekli.

Kaslara gücünü ve esnekliğini kazandırırken, suyun rahatlatıcı ve insanı iyi hissettirici etkisini de sunuyor.

Watsu fırtınası Kaliforniya’nın (ABD) ünlü tatil beldesi Hot Spring’de oluştu. Suda yapılan egzersizlerle (water exercise) Zen tarzı bir bedensel antrenman olan shiatsu’nun bu ilginç ve etkileyici bileşimi önce Miami ve New York’u sonra da kuzey Amerika’yı hızla sardı. Şimdi de Avrupa’da esiyor Watsu Fırtınası! Öyküsü 25 yıl önce Amerika’da başladı. Harold Dull Japonya’da öğrendiği Shiatsu’yu suda yapılan hareketlerle birleştirmenin yararını 1980 yılında gördü ve neredeyse 20 yıllık bir süreçte geliştirdi.

Zen shiatsu bazı özel esneme hareketleriyle vücudumuzdaki tıkanık noktaları açarak yaşam gücü ‘Chi’yi en uygun kanallarla bedenin ilgili alanlarına akıtır.

Bu hareketlerin dayandığı esnek ve güçlü kas organizasyonu için ılık su en ideal ortamdır. Watsu bu nedenle kasların gücünü ve esnekliklerini arttırmada Shiatsu’dan daha etkilidir. Suyun eklemler, özellikle omurga kemikleri üzerindeki yükü kaldırmaya ve omurganın düzgün bir şekilde hareketine izin vermesi, Shiatsu’ya oranla Watsu’nun daha etkili olmasındaki temel faktördür. Watsu size Shiatsu’nun kas esnetici ve güçlendirici etkisinin yanında suyun daha yumuşak ve rahatlatıcı, iyilik hissi sağlayıcı etkisini de sunar.

NOT ALIN

Watsu’nun özellikle etkili olduğu sorunlar

WATSU

Kas geriliminizi azaltır

Enerji ve gücünüzü arttırır

Stres ve gerginliğinizi azaltır

Dolaşımınızı güçlendirir

Lenfatik sisteminizi uyarıp vücudunuzun toksinlerden temizlenmesini kolaylaştırır

Ağrılarınızı azaltır.

Bedensel ve ruhsal bir bahar temizliğine ihtiyacınız var!

Yazın ilk habercileri ufukta çoktan belirdi. Havalar ısınıyor, güneşli günler sıklaşıyor. Eğer bahar detoksunuzu yapmadıysanız hálá şansınız var. Sağlığınızı güçlendirip hayat kalitenizi artırmak kışın ağırlığı ve yorgunluğuna veda edip, detoksun gevşetici, arındırıcı gücünden yararlanmak için 3-4 hafta zamanınız var. Eğer detoks yapmayı düşünüyorsanız işte size kolay ve etkili bazı detoks tüyoları.

Yola akılcı ve uygulanabilir bir hazırlık yaparak çıkın

Alkol, sigara, kafein ve katkı maddeleri ile yüklü bazı besinleri detoksa başlamadan en az üç gün önceden kesmelisiniz. Et ve mandıra ürünlerini besin listenizden çıkarmanızda yarar var. Detoks başlamadan önceki hafta boyunca daha fazla sıvı içmeye, temiz ve doğal sıvıların (çay) toksinlerden arındırıcı ve temizleyici etkisinden yararlanmaya çalışın. Detoksa başlamadan 3-4 gün önce mümkünse daha bol meyve ve sebze tüketmeye başlayın.

Detoks kürü boyunca bol bol su tüketmeye çalışın

Bol su tüketmek sağlığınız için önemlidir. Su, bedeninizi toksinlerden arındırmada, özellikle idrar ve cilt yoluyla atılabilen toksin miktarının çoğaltılabilmesinde en etkili en doğal üründür. En etkin detoks ilacı nedir? Sorunun cevabı sadece tek kelimedir: Su!

Sebze suları ile yapılmış bilinçli karışımlarla mucizeler yaratabileceğinizi unutmayın!

Evinizde üretebileceğiniz bir ilaç gibi sebze kokteylerini detoks kürü boyunca bol bol tüketin. Beta karoten deposu havuç suyu, lutein ve zeoksantin dolu yeşil sebzeler, likopen zengini domates, antioksidan yüklü elma, kereviz ve pancar, proantosiyanidin ile tıka basa dolu üzüm, karotenoid zengini böğürtlen, siyah erik, kiraz, vişne suları dokularınızı temizleyen, hücrelerinizi arındıran detoks sihiri doğal ilaçlarıdır.

Doğru ve akılcı bir plan yapın

Detoks süresince bir miktar kilo kaybetmeniz mümkündür. Eğer yüksek kalori tüketen, karbonhidrat ve yağ bağımlısı toksik biri iseniz vereceğiniz kilo kaybı iki üç kiloya bile ulaşabilir. Ama detoks kürü asla bir kilo verme, zayıflama kürü değildir. Detoks ile vücudunuzu temizlemeyi, boşaltmayı, zararlı ve toksik yüklerden arındırmayı hedeflemelisiniz. Bu arınmanın size bir canlanma ve yeniden onarma fırsatı vereceğine odaklanmalısınız. Detoks oldukça düşük enerji seviyesini yükseltecek, size bir soluklanma ve kendinizi tanıma -hatırlama- fırsatı verecektir. Detoks ile solan, pörsüyen, kuruyan, pullanan ve şişen cildiniz canlı, gergin ve ışıltılı bir hale gelecek, saçlarınız, tırnaklarınız canlanacak, mide sorunlarınız (gaz, şişkinlik), bağırsak problemleriniz (kabızlık, gaz) hafifleyip kaybolacaktır.

Karaciğer bedensel detoksun en önemli organı, muhtemelen orkestra şefidir

Detoks süresince daha az hayvansal kaynaklı protein tüketmeli karaciğerin üzerindeki yükü azaltmalı, ilave yüklerle uğraşmaktan onu korumalısınız. Bu seçim hem karaciğerinize dinlenme fırsatı verecek, hem de onun daha çok toksini bedeninizden atabilmesine olanak sağlayacaktır. Eğer karaciğerinizden bu dönemde daha çok yararlanmak istiyorsanız daha bol enginar, kuşkonmaz ve ananas tüketin!

Detoks ile sadece bedensel değil, ruhsal bir arınmayı da hedeflemelisiniz

Eğer detoksu sadece bedensel bir arınma olarak algılarsanız daha da büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Sizi kış boyunca kirleten, ağırlaştıran güçsüz, bitkin ve yorgun biri haline getiren şey sadece bedensel yükleriniz, toksinleriniz değildir. Stres, endişe, depresyon gibi sorunlardan sizi toksik hale getiren ruhsal toksinlerden de arınmazsanız başarılı bir detoks yapamazsınız. Detoks süresince düşüncelerinizi, hedeflerinizi ve beklentilerinizi farklılaştırarak temizleyin. İç dünyanızı arındırmanız detoksta vazgeçilmez bir zorunluluktur.

Detoksu uygularken yeterince dinlenmeniz de çok önemlidir

Detoksun ilk bir-iki gününde hafif bir yorgunluk ve baş dönmesi hissedebilirsiniz. Dinlenerek geçireceğiniz ilk iki gün bu sorununuzu çözmeye yeterlidir. Bu nedenle detoksa başlarken cumartesi ve pazar günleri gibi tatil günlerini tercih edin. Detoks süresince daha çok kitap okumaya, dinlendirici müzik dinlemeye, hafif yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Saunanın, medikal spa uygulamaları ve hafif masajın dinlendirici ve toksin atıcı etkisinden de yararlanmaya çalışın. Detoks günlerinde aşırı ve yoğun akşamlardan ve seksten uzak durun.

Detoks küründen sonra sağlıklı davranışlarınızı koruyun

Detoksu takiben kendinizi daha enerjik ve güçlü hissedeceksiniz. Detoks kürü süresince olduğu kadar detoks kürü sonrasında da sağlıklı davranışlarınızı koruyun. Kürün hemen sonrasında eski ve kötü alışkanlıklarınıza başlamamak için kendinize söz verin. Hamburgeri, kafeini, alkolü, pizzayı bedeninizden, stresi, gerilimi, hiddeti ve kıskançlığı ruhunuzdan mümkünse oldukça uzak tutun. Ve bu tutumunuzu bir alışkanlık haline getirip hep sürdürün! Unutmayın! Detoks bedeni ve ruhu birlikte arındırıp temizlemektir. Gevşek ve etkili detoks ile sadece kendinizi değil hayatınızı da hafifletmektir.
Yazarın Tüm Yazıları