Sihirli tabletler sadece satıcıyı zengin eder

Yaşamı uzatıcı, sihirli ve mucize reçetelerin en azından biri ile mutlaka siz de karşılaşmış olmalısınız. Bazı besinler ve bitkilerle size ‘ebedi gençliği’ vaat eden iksirler beş yüz yıl evvel pazarlanıyordu yarın da pazarlanacak!

HİÇBİR çaba sarfetmeden, beslenmenize, aktivitenize, uykunuza ve stres düzeyinize özen göstermeden size ebedi gençlik vaat eden bu ürünlerin neredeyse tamamının aktif maddeleri ‘hayal’dir. Aldığınız bu ‘hayal kapsülleri’nin ya da ‘sihirli tabletleri’nin ömrünüzü arttırmayacağından ama pazarlamacıların ekonomik güçlerini çoğaltacağından kuşkunuz olmasın. Aklınıza yatsa da, sizce doğruluk payı varmış gibi gözükse de doktorunuzla görüşmeden bu önerilere asla itibar etmeyin, paranızı sokağa atmayın. Mucize etkilere sahip olduğu öne sürülerek size pazarlanan bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Bu tür destekleri bilinçsiz kullanmakta ısar ederseniz sadece paranızı değil, sağlığınızı da kaybedeceğinizi unutmamalısınız. Evden eve kapı kapı pazarlanan, sorumsuz, bilgisiz ve sadece daha çok satmak amacı ile motive olmuş kişilerce satışı ve tanıtımı yapılan bu ‘her derde deva’ mucize ürünlerden bitkisel veya besinsel kökenli olsalar bile uzak durmalısınız. Besin desteklerinin gerekli doz ve sürelerde, sizin onlara gerçekten ihtiyacınızın olduğu durumlarda kullanılmaları halinde sağlığınızı destekleyebilecekleri, koruyup güçlendirebilecekleri doğrudur. Ama gereğinden fazla uzun sürelerle ve uygun olmayan dozlarda kullanılmaları halinde zararlı olabilecekleri de gerçektir.

SAKINCALARI NE?

Eğer besinsel veya bitkisel destekleri bilgisiz ve kontrolsüz olarak kullanırsanız, bu ürünler:

Kullandığınız reçeteli ilaçlarla etkileşime girerek onların etkilerini azaltabilir veya arttırabilirler.

Besinlerle aldığınız doğal besin unsurlarının bağırsaklarınızdan emilimini olumsuz yönde etkileyebilirler.

Bazı sağlık sorunlarınızın belirtilerini maskeleyerek teşhisin gecikmesine, sorunun sinsice derinleşip iyice ağırlaşmasına neden olabilirler.

Hafif ve önemsiz bir ağlık sorununu tetikleyip aktif ve ağır bir problem haline dönüştürebilirler.

Besin desteklerini de bitkisel destekleri de doktorunuzla konuşmadan asla kullanmayın. doğal olan bir şeyin zararsız olabileceği yanlışına siz de kapılmayın. Gereğinden fazla miktarda ve ihtiyacınız olmadan tüketirseniz suyun bile zararlı olabileceğini hep hatırlayın. Doğru olabilecek kadar inandırıcı ve güçlü görünseler de size mucizeler vaat edenlere inanmayın!

‘MEGA VE SÜPER’LERDEN UZAK DURUN

Çoklu karışımlardan uzak durun. Her ürünün ayrı ayrı kullanımı biraz daha zahmetli ama çok daha güvenli ve etkilidir.

Ürünün içerdiği aktif madde miktarını, kapsül - tablet sayısını ve fiyatını diğer ürünlerle mukayese edin.

Üründeki katkı maddelerini gözden geçirin. Mümkünse doğal - katkısız olanlarını kullanın.

Üzerinde klinik çalışmalar yapılmış, etkinliği kanıtlanmış ürünlere öncelik verin.

Elden ele, evden eve pazarlanan ürünlerden kesinlikle uzak durun.

Üretici firmaların hazırladığı kataloglardan veya ürün yöneticisi - pazarlamacı firma çalışmalarından etkilenmeyin.

Size yararlı olabilecek ürünü tezgahtarlar veya pazarlamacılar değil, sadece hekiminiz belirleyebilir.

Destek ürünlerinin birbirleri ile olumsuz etkileşimlerinin olabileceğini hatırlayın. bu ürünlerin, kullandığınız reçeteli ilaçlarla da etkileşip sağlığınızda ciddi sorunlara yol açabileceğini unutmayın.

Kullandığınız destek, eğer reçeteli ilaç üreten bir firma tarafından da üretiliyorsa, öncelikle tercih edin.

‘Mega’, ‘Süper’, ‘High’, ‘Formula’ gibi tanımlayıcı ve satış çağrışımı yaptıran ürünlerden uzak durun. Bunların genellikle çok sayıda maddeyi oldukça değişik dozlarda içeren pahalı ürünler olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Zayıflatıcı ürünlere dikkat

Son günlerde okuyucularımız, ‘zayıflatıcı, kilo verdirici, yağ yakıcı, metabolizma hızlandırıcı’ gibi tanımlamalarla pek çok ürünün reçetesiz ve inanılmaz bir duyarsızlıkla pazarlandığından yakınıyor. Sadece reçete ile ve konunun uzmanı hekimlerin kullanabileceği ‘Sibutramin’ gibi farmakolojik etken maddeler içeren ürünlerin fazla kilolara veya obez hastalara çekinmeden tavsiye edildiğini pek çok meslektaşım üzüntü ile belirtiyor. Dahası da var! Bazı ürünler belden, bacaktan, kalçadan, göbekten zayıflatanlar diye ayrımlaştırıp (!) inanılmaz bir duyarsızlıkla kilo sorunu olanlara pazarlanıyor.

Kilo fazlalığı veya obezite sorununuzun çözümünde yararlanabileceğiniz, reçete ile satılan sadece iki adet onaylı ürün var. Yağlarınızın bağırsaklarınızdan emilimini neredeyse üçte bir oranında azaltan ORLİSTAT ve merkezi sinir sisteminin kimyasal uyarıcı sistemlerinde değişim yaparak metabolizma hızını arttırabilen SIBUTRAMIN.
Yazarın Tüm Yazıları