Kulaklarınızda güzel sesler yankılansın

PAZAR günü, geçen haftanın hafta boyunca maruz kaldığımız gürültüsünün bedenimizde bıraktığı izlerini ancak müzik silebilir.

Haberin Devamı

Eski bir söz vardır: “Şunu dinle de kulağının pası gitsin”.
Yoğun trafik içinde, klaksonların kulakları tahriş eden sesi, çalıştığınız büroda oluşan kakofoniyi temizlemek için müzik dinlemekten başka çözüm var mı? Bence yok.
Bu hafta sizinle birlikte, CD standlarını dolaşacağım, seçim yapmakta yardımcı olacağım, kendimce anımsatmada bulunacağım.
Benim için haftanın CD’si Ayur/Dönüşümler.
Hüyla Keser (piyano), Adelina Hasani (keman), Paul Uyterlinde’den (viyolonsel) oluşan Ayur Üçlüsü; İlhan Baran’ın Dönüşümler’ini Çaykovski’nin (1840-1893) La minör, Op. 50 piyano triosunu seslendiriyorlar.
CD kitapçığında besteci, beste ve solistler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
İlhan Baran’ın (1934) Dönüşümler’i kişinin her dinleyişte yeni ayrıntılar ve renkler bulduğu, bestecinin uluslararası alanda en fazla seslendirilen yapıtıdır.
Besteci 1975 yılında tamamlayıp yayımladığı bu yapıtında, Türk halk müziğinin karakteristik öğelerini, izlenimci renklerle birleştirir.
AYUR Trio, 2011 yılında Hollanda’da kuruldu. Hülya Keser (1976), Adelina Hasani (1973), Paul Uyterlinde’den (1961) oluşun üçlünün ilk CD’si. İyi bir Türk bestecisinin önemli bestesini dinlemenizi dilerim. Oda müziğini sevenlere özellikle tavsiye ediyorum.
Ayur Üçlüsü’nün Dönüşümler/Transformations CD’si, Çağsav Müzik, IMM (International Music Marketing) tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı

- KEMAN-piyano ikilisini çocukluğumdan beri çok severim.
Mozart’ın piyano sonatlarının gençliğimde dinlediğim bir icrası hâlâ kulaklarımda. David Oistrakh (keman) ve Vladimir Yampolski (piyano) çalıyordu.
Hain bir saldırının aramızdan aldığı, sevgili arkadaşım Onat Kutlar’la çok dinlediğimiz uzunçalarlardan biriydi.
Cihat Aşkın (keman) ile Mehru Ensari’nin (piyano) Minyatürler II’si de birincisi kadar başarılı olduğu gibi, az önce andığım ikiliyi anımsattı bana.
Türk müziğinin, halk müziğinin popüler, çok sevilen parçalarını ikiliden dinlerken, müziğin dinlendirici işlevini hissedeceksiniz.
Yalçın Tura’dan Saadettin Kaynak’a, Mazlum Çimen’den Neyzen Tevfik Kolaylı’ya, Kaptanzade Ali Rıza Bey’den Maçkalı Hasan Tunç’a kadar geniş bir beğeni yelpazesini içeren bir repertuvar.
Hafta sonu, okurken de size eşlik edecek bir müzik seçkisi. Etkileyici bir icra topluluğu. Minyatürler II, Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı

- SELİM GÜLER’in bestelerini usta sazlardan ve seslerden dinlemek isterseniz, Sensiz CD’sini almalısınız.
Bestelerini bakın kimler seslendirmiş? Melihat Gülses, Elif Güreşçi, Çiğdem Gürdal, Tuba Altınok, Yaprak Sayar, Dilek Türkan.
Selim Güler’in saz eserleri benim dikkatimi çekti. Türk müziğinde yeni besteler arzulayanlar için dinlenmesi gereken bir CD.
İyi seslerin yanında, usta sazların da adını verirsem, çalışmanın iyiliği konusundaki yargınız daha da kuvvetlenecektir. CD’nin başındaki ilk taksimi kemençe ile Selim Güler yapıyor. Kanun taksimi Göksel Baktagir, kemençe taksimi Derya Türkan, viyolonsel Emrullah Şengüller, ut taksimi Yurdal Tokcan tarafından yapılmış.
Türk müziğindeki yeni çalışmaları merak edenlerin hoşlanarak dinleyecekleri bu seçkin çalışma, Akustik Müzik tarafından yayınlandı.

* * *

Haberin Devamı

DİSKOTEĞİNİZİ zenginleştirebilmeniz için, birtakım tavsiyeler sundum size. Keyifli dinlemeler...

Yazarın Tüm Yazıları