Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

AKP’li başkanlara ‘korsan’ uyarı: İçişleri’nde partili müfettiş kalmadı

AKP Genel Merkezi, 28 Mart seçimleri ardından yeni seçilen 1.755 belediye başkanını, iki grupta 4’er günlük eğitimden geçirdi.

Başkanlara yerel yönetimler, kamu yönetimi, beden dili, iletişim alanlarında uzmanlar tarafından dersler verildi.

Başkanlara yararlı olacak bazı bilgi notları ve kitaplar da AKP Genel Merkezi’ndeki toplantı salonunun girişinde kurulan masaya yerleştirildi.

Bu bilgi notlarından biri, dersleri veren uzmanları sağlayan Mahalli İdareler Derneği Genel Başkanlığı antetliydi.

Bir buçuk sayfalık not, 26 Nisan 2004 tarih, 2004/... (numara yok) sayılı ve ‘Belediye Başkanlarımızın Öninceleme ve Soruşturma ile İlgili 4483 Sayılı Kanun Uyarınca Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar’ başlığını taşıyordu.

AKP’Lİ BAŞKA GÖREVE ATANINCA

Aynı tarih ve antetli, sayı numarası da aynı şekilde verilmiş, ‘ÖNEMLİ NOT’
başlıklı bir başka yazı da bu nota iliştirilmişti.

Birinci not, ‘İktidar partisinin başkanıyım; İçişleri Bakanlığı, Valilik ve Kaymakamlıklar aleyhime soruşturma açmaz’ diye düşünen AKP’li başkanlara, bunun yanlışlığını anlatan uyarıyı içeriyordu.

İkinci notta ise geçmiş dönemlerdeki işlemlerin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı konusundaki soruşturmalarla ilgiliydi.

Notta, sağlıksız yapılan soruşturmaların aklanma sonucu yaratabileceği belirtilerek şöyle deniliyordu:

‘İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndaki Mülkiye başmüfettişleri ve Bakanlık kontrolörlerinin, AK Parti iktidarında bürokrasinin değişik alanlarında görev almaları nedeniyle, başmüfettiş ve kontrolörler arasında AK Parti’yi benimseyen sayı yok denecek seviyeye düşmüştür. En çok ihtiyaç duyduğumuz alan böylece başka siyasi görüşlerin eline geçmiştir.’

AKP’Lİ EMEKLİ MÜFETTİŞ GÖNDERELİM

Hemen ardından da başkan ve milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talep ettiği belirtilerek bu konuda da şu öneriye yer veriliyor:

‘Dernek bünyesinde, İçişleri, Sayıştay, Danıştay’dan emekli değerli üst düzey bürokratların oluşturduğu uzman heyet talep edilen belediyelerimize gitmekte, geçmiş döneme ait iş ve işlemleri inceleyip suç oluşturan işlemleri bir rapor halinde başkanın imzasına hazır hale getirmekte.’

Müfettiş talebinin hazırlanacak bu rapor sonrası yapılması istenen notta, emekli uzman talebinin AKP Mahalli İdareler Başkanlığı’nca belli bir takvime göre karşılanacağı anımsatılıyor.

Müfettişleri partili olup olmadığına göre ayıran, eski dönemlerle ilgili inceleme için AKP’li emekli uzmanların göreve hazır tutulduğu anlamına gelen bu bilgi notunu Mahalli İdareler Derneği Başkanı Osman Usta’ya sorduk.

Konuya büyük bir duyarlılık gösteren Usta, hem sözlü hem de yazılı yanıtında, ‘Çok üzüldük. Notun nasıl dağıtıldığını bilmiyoruz ve bizimle hiçbir ilgisi yok. Akıllı birinin yazacağı bir not da değil’ dedi.

AKP’nin ilgili Genel Başkan Yardımcıları da nottan haberdar değildi.

Anlaşılan, AKP’de birileri herkesin gözünün önünde, çaktırmadan hem korsan hem de oldukça ilginç bir bilgi notu dağıtmıştı.
Yazarın Tüm Yazıları