Uğur Mumcu hassasiyeti

UĞUR Mumcu’nun 20. ölüm yıldönümünde anma toplantıları için Köln’deki Türk Sosyal Demokratları Derneği’nin konuğu olarak Almanya’dayız... Berlin, Frankfurt, Hamburg ve Köln’de Uğur Mumcu için iki günden beri hüzünlü anma toplantıları yapılıyor. Bunun dışında Avrupa’da Türklerin yaşadığı diğer ülkelerde de...

Haberin Devamı

Mumcu’nun yarıda bıraktırıldı dediği Atatürk Devrimleri ile laik demokratik cumhuriyet devrim sürecini yeniden başlatma mücadelesi ve Mumcu’nun bugünleri anlatan yazıları her geçen gün daha da anlam kazanıyor.
Almanya’daki Türklerin giderek daha hassasiyet içinde oldukları dikkat çekiyor bu etkinliklerde.
Köln Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte dostlara Uğur Mumcu ile ilgili anılarımızı, Türkiye’nin nasıl bir değeri olduğunu anlattık...
“Mumcu iyi ki bugünleri görmedi...” dedik.
“Nerede olurdu?” diye sordular, “Dilemezdik ama Silivri’de” dedik.
NRW Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek, Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tekin ile Türk Sosyal Demokratları Köln Derneği Başkanı Kubilay Ercenk de Uğur Mumcu’nun Türk siyaseti açısından nasıl bir değer olduğunu anlattılar.
Türk Sosyal Demokratları Köln Derneği ve Türk Demokrat Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen anma etkinliğinde Erdal Tekin, “Belki kimler öldürdü yerine, niye öldürdüler diye sorgularsak, Mumcu’nun katillerinin kimler olabileceğini de kavrarız” diye konuştu ve Mustafa Balbay’dan, Köln’deki toplantıya gelen mesajı okudu. Mesaj şöyleydi:
“Katledilişinin 20. yılında bir kez daha sizlerle birlikte haykırıyorum. Uğur Mumcu ölümsüzdür!
Gerçek aydın, bedeni bu dünyadan koparılsa da halkın arasında hep yaşar. Uğur Mumcu sizsiniz.
Uğur Mumcu’ların kanı kuramaz, ülkesini seven yürekli insanların bedeninde yaşar. 1990’lı yıllarda art arda yurtsever, Atatürkçü aydınlarımızı kaybettik. Prof. Muammer Aksoy’u, Turan Dursun’u, Doç. Bahriye Üçok’u, Çetin Emeç’i, Uğur Mumcu’yu, Prof. Ahmet Taner Kışlalı’yı aramızdan aldılar. Ancak onların ruhlarını, inançlarını, mücadelelerini bitiremediler.
İşte bu yüzden bugün yöntem değiştirdiler. Bedenlerini yok etmek yerine hapsedip ruhlarını boşaltmak istiyorlar. Bunu da başaramayacaklar. Yine buluşacağız. Yine hep birlikte daha güzel bir Türkiye için kafa yoracağız. Özgürlükte kucaklaşma, omuz omuza olma heyecanıyla...”
Almanya’da Türkler siyasetin içinde; hem de Türkiye’yi yakından takip ediyorlar.
Bizdekiler de burayı... Deniz Baykal Almanya’da... Eski milletvekili Ali Rıza Gülçiçek tarafından karşılanan Baykal, Düseldorf’ta Avrupa Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (ATİAD) ziyaret edecek, akşam da Köln’de Alman Sendikalar Birliği’nde (DGB) Türklerle bir toplantı yapacak. Köln’deki Şekerleme Fuarı için Köln’e gelen Tarım Bakanı Mehdi Eker de, DİTİB Camisi’ni ziyaretten sonra Türklerle ilgili yoğun temaslar yapıyor.

Haberin Devamı

Galatasaraylılara ciddi uyarı

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ ve Ortaköylülerden, Galatasaray Üniversitesi binası yangını üzerine Galatasaray camiasına uyarılar:
12/13 yıl öncesine gidelim. Ortaköy’de, Boğaz Köprüsü’nün altındaki Gaziosmanpaşa Ortaokulu yanıyor/yakılıyor! Olay büyük üzüntü yaratıyor. Okul mezunları bir platform oluşturuyorlar. Dönemin İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey “Okulun onarılarak ilk eğitim yılında açılacağını söylüyor. Ancak hiçbir gelişme olmuyor. Platform sözcüleri (Hasan Bozkurter), “İşadamı ve sporcu mezunlarımız olarak biz yapalım” diyorlar. Balıbey “Kaynak bekliyoruz, bekleyin” diyor. (Bu arada yanan yer hemen valilik kararıyla otopark olarak çalıştırılmaya başlıyor) Ama bakanlıktan yine bir hareketlilik görülmüyor. Bu kez 10 bin imza toplayıp dönemin Valisi Muammer Güler’e (yeni İçişleri Bakanı), Milli Eğitim Bakanlığı’na ve İl Özel İdaresi’ne veriliyor.
Yine bir şey olmuyor.
Bir gün öğreniyorlar ki... Yanındaki Yüzme İhtisas Kulübü’nün (Eski 23 Nisan İlkokulu) sözleşmesi BTGM tarafından uzatılmıyor. 70 yıllık bu yüzme ve su topu takımı, Türkiye’nin yüz akı kulüplerinden biri... Bu dalda yüzlerce oyuncu yetiştiren ve Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda temsil eden kulüp yerinden edilirken, verilen sözler unutuluyor! Yani yeni bir yer gösterilmiyor kendilerine... (Sporculara bugün havuzdan havuza koşarak çalışıyorlar.)
Bu tartışmalar olurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi izni ile yanan okul ile YİK’nın yerleri birlikte ihaleye çıkarılıyor. Platform üyeleri, Bölge İdaresi’ne başvurarak satışı durduruyorlar.  Ama kim dinler!...
Bağışçının ‘eğitim’ kaydı ile verdiği okulun yeri ile YİK’nın yeri THY ile Avusturyalı bir Türk’ün oluşturduğu Do&Co adlı ikram hizmetleri şirketine veriliyor. Aylık 450 bin TL, artı KDV ile ve 25 yıllık işletme hakkıyla... Yani 160 milyon TL’ye...
Bu yerler şimdi ‘butik otel’ olarak hizmete girecek; restorasyonu bitmek üzere... Güzel bir yer olacağını da eklemek gerekiyor.
Platform üyelerinin söyledikleri şu: “Bize de okul restore edilecek, eğitim yapılacak” denmişti, ne yazık ki hiç dikkate alınmadı, ranta dönüştürüldü.
Galatasaraylılara da yanan yerin restore edilip eğitim için açılacağı sözü veriliyor. Acaba doğru mudur? Eğer böyle ise, bizim GOP Ortaokulumuz da eğitime açılsın demek hakkımız yok mu? GS’liler bu durumu göz önüne almalıdırlar.”
YİK’nın yeri Hatice Sultan, GOP Ortaokulu’nun yeri de Fehime Sultan yalıları olarak biliniyor. Babaları Padişah 5. Murat tarafından 1899-1901 yılları arasında ‘düğün hediyesi’ olarak yaptırılmıştı.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- LOZAN Mübadilleri Derneği Başkanı Esat Halil Ergelen’in, 20. yy başlarında Osmanlı coğrafyasında yaşayan halkların, imparatorluğun tasfiye sürecinde büyük acılara maruz kaldığını belirterek, mübadelenin 90. yıldönümü dolayısıyla bugün 12.00’de mübadillerin ülkeye ilk ayak bastıkları yer olan Tuzla Tahaffuzhanesi’nde anma toplantısı yapılacağını söylediğini...
- HRANT Dink’le ilgili haber araştırması yaparken ÇHD’lilerle birlikte gözaltına alınıp tutuklanarak Kandıra Cezaevi’ne gönderilen Yurt gazetesi Muhabiri Sami Menteş’in serbest bırakılması için bugün 20.00’de, Taksim’de bir dayanışma eylemi yapılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları