Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

‘Hükümetin en büyük şansı Org. Özkök’

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), imam hatiplerle ilgili yasa tasarısının geri çekilmesinin AB sürecine zarar vereceği görüşünde.

MYK’nın görüşü, aralıktaki AB zirvesi nedeniyle hükümetin, bu yılı uygulama ve AB’ye kilitlenme yılı olarak ilan etmesiyle paralellik içinde.

Söylenmek istenen de, ‘AB, askerin Türk siyaseti üstündeki vesayetini sık sık gündeme getiriyor. Tasarıyı geri çekme vesayetin yeni bir göstergesi olur’dan başka bir şey değil.

Ancak, askerin düzenlemeye tepki göstereceği öngörülmedi mi?

Askerle içli dışlı AKP’lilerin Başbakan’ın çevresini uyardığı, bunun ötesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün 6 ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a görüşlerini aktardığı bilinen gerçekler.

Bu nedenle de hükümetin, AB sürecine zarar vereceğini göre göre, bu tasarıyı neden gündeme getirdiği kafaları karıştırıyor.

ASKERİ, AKP KONUŞTURDU

AKP’de, ‘Bu düzenleme için aralık zirvesinin sonucu beklense daha iyi olmaz mıydı?’ sorusunu haksız bulan yönetici de, milletvekili de yok.

Üstelik Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in açıkladığı gibi, 2005’te ortaöğretim tamamen yeniden düzenleneceğine, mesleki yönlendirme artık aileler eliyle değil, okullar eliyle yapılacağına göre bu acele neden?

Özkök ve arkadaşlarının AB sürecindeki Türkiye’de, demokratik bir ülkenin askerleri gibi davranmakta olduklarına kuşku yok.

Önceki hükümet döneminde AB ile ilgili pek çok konunun Genelkurmay’dan tepki aldığını; dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, AB zirvesindeyken Türkiye’de, Genelkurmay’dan sayfalarca açıklama yapıldığını en çok da AKP’liler unutmamış olmalı.

Türkiye’de görev yapan diplomatların neredeyse duayeni olan bir AB ülkesinin büyükelçisi bize, ‘Bu hükümet AB için büyük adımlar attı. Ama onların en büyük şansı Orgenerel Özkök’tür’ dediğinde bu tespitini AKP’lilerle paylaşıp paylaşmadığını sormuştuk.

Sadece o değil, başka diplomatlar da bunu AKP yönetimiyle paylaşmıştı.

Ancak bugün, aynı çevreler, ‘AKP bile bile AB sürecinde olumsuz görünecek bir manzarayı yarattı, askeri konuşturdu’ görüşünde.

YASA ÇIKMASA DA AKP KÁRLI

AKP’nin, imam hatip mezunları için gösterdiği aceleciliği AB hedefinden cayma olarak görmek de mümkün değil.

AKP kulislerine baktığımızda ise geriye iki seçeneğin kaldığı görülüyor.

Sorunu AB sürecini kullanarak çözmek ile çözüm engellense bile bundan AKP’nin kazançlı çıkacağı anlayışı.

Çünkü, AKP yönetimi de itiraf ediyor ki; bu yasa çıksa bile ya Çankaya’dan dönecek ya da Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilecek.

Bu manzara karşısında, ‘AKP tribüne oynuyor’ demek hiç de zor değil.

Ortaya çıkan tablodan rahatsız olan AKP’li yok mu?

Hiç de az değil; ama AKP, görüş açıklamaktan korkulan parti olmuş.

Grup toplantılarında, gündem dışı söz alıp görüş açıklayan milletvekili sayısı giderek düşüyor.

Bunda en büyük etken Başbakan Erdoğan’ın tersleyici tutumu.

Özellikle geçmişte başka partilerde yer almış milletvekilleri bu durumu daha iyi hissediyor ve susmayı tercih ediyor.

Ama, aralık ayından sonra, AKP Grubu’nda tablo böyle olmayacak gibi.
Yazarın Tüm Yazıları