Türkiye’nin en iyi 10 Bursa kebapçısı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 Bursa kebapçısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 00:53

Eskiden onu İskender kebap diye bilir, yerdik. Sonra ‘İskender’, tek bir firma üzerine tescillenince adı Bursa kebap oldu. Yoğurtlu kebap diyenler de var. Gerçi halk arasında hálá İskender deniyor ama restoran tabelalarında, mönülerinde Bursa kebap diye yazıyor, ya da kebabın başına mekanın ismi konuyor.

Bursa kebabın seveni çok. Aç karınla yemek hayali kurarken ‘Şöyle olsa da yesek’ diye akla ilk gelenlerden. Yanında ikram edilen yoğurt ve üstüne dökülen kızgın tereyağı, işin olmazsa olmazlarından. Bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi Bursa kebabını yapan 10 adresini sorduk. Birincinin Bursa’dan çıkması şaşırtıcı olmadı. Listede üç Uludağ kebapçısı var ama sadece İstanbul ve Ankara’dakiler aynı aileye ait. İşte Bursa kebap denince Türkiye’nin en iyi 10 adresi.

EN İYİ 10

1. Uludağ Kebapçısı - Bursa

2. Hacıbey - İstanbul

3. Uludağ Et Lokantası - İstanbul

4. Bursa Kebapçısı - İstanbul

5. Uludağ Kebapçısı - Ankara

6. Niyazibey - İstanbul

7. İskender İskenderoğlu - Bursa

8. Bayülgen - Antalya

9. Gökçeli- Adana

10. Altınkapı - İzmir


ULUDAĞ KEBAPÇISI

Ünlülerin uğrak yeri


Bursa’da hizmet veren Uludağ Kebapçısı, 39 yıldır Santralgaraj karşısındaki yerinde, babadan oğula, oğuldan toruna geçerek hizmet veriyor. Cemal Çalışır’ın kardeşi Cemil Çalışır ile birlikte açtığı işyerinde günde yaklaşık 200 müşteriye servis yapılıyor. 53 yıllık müşterileri var. Ünlü konukları arasında Tarık Akan, Behzat Uygur, Emel Sayın, Metin Akpınar, Ajda Pekkan, Yılmaz Erdoğan ve Türkan Şoray bulunuyor. Bursa’ya geldiklerinde Uludağ Kebapçısı’na uğramadan dönmüyorlarmış. Belediyenin belirlediği fiyat tarifesi uygulanıyor. Haftanın her günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık. Bir porsiyon kebabın fiyatı 10 milyon lira. Otopark sorunu yok. Tel: (0224) 254 72 64.

HACIBEY

Sırrı etinde ve sosta saklı


İlk şubesini 1950 yılında açan Hacıbey’in sahibi İsmet Hacıbeyoğlu. Bursa, İzmir ve Gaziantep’te de restoranları var. Toplam 55 kişilik mekanda rezervasyon zorunlu değil. Kebabın sırrı kullandıkları et ve özel sosta yatıyor. Trakya ve Bandırma cinsi kıvırcık kuzu ile Susurluk ve Manyas yöresi erkek dana etlerinin karışımı tercih ediliyor. Sos kendi özel karışımları, yoğurt Manyas’tan geliyor. Tereyağı Bursa’da hazırlatılıyor. Bir porsiyon Bursa Hacıbey kebabı 12 milyon 900 bin lira. Gazeteci Çetin Altan, basketbolcu İbrahim Kutluay ve şarkıcı Bülent Ersoy mekanın müdavimlerinden. Evlere paket servis yapılıyor. Her gün 11.30-22.00 arası açık. Sakızlı peynir tatlısı tavsiye ediliyor. Alkollü içki servisi yok. Kredi kartı geçiyor. Tel: (0212) 231 71 34

ULUDAĞ ET LOKANTASI

Kebabı 15 kişi yapıyor


Uludağ Et Lokantası’nın sahibi Burhan Uludağ. 1956 yılında Ankara’da açılan lokantanın İstanbul Florya ve Küçükyalı sahilde iki şubesi var. Diğer üç şube Ankara’da hizmet veriyor. Florya’daki şube bahçeyle birlikte 2 bin kişilik. Bir porsiyon kebap 15 milyon 200 bin lira. Et, Trakya bölgesinden geliyor. Tereyağı Uludağ’ın kendi tesislerinde hazırlanırken, sos özel bir karışımın ürünü. Müdavimleri arasında Uğur Dündar, Reha Muhtar ve Galatasaraylı Arif bulunuyor. Sadece Uludağ kebabı yapmak için 15 kişi çalışıyor. Cam kenarı veya bahçede oturmak istiyorsanız rezervasyon şart. Her gün 12.00-01.00 arası açık. Otoparkı 200 araç kapasiteli. Kredi kartı geçiyor, alkollü içki ve evlere paket servisi var. Tel: (0212) 624 95 90.

BURSA KEBAPÇISI

Burada kebabın adı karışık


İlk restoranını Beyoğlu’nda 1955 yılında açan Bursa Kebapçısı’nın sahibi Kazım Erdem. İkinci şube İstiklal Caddesi’nin girişinde. Mekan 120 kişi kapasiteli. Kendine has Bursa kebabının adı ‘karışık’. Bu ismin kullanılmasının sebebi kebapta döner, fileto et ve köftenin bir arada kullanılması. Bir porsiyonu 6 milyon lira. Rezervasyona gerek yok. Kebaptan önce süzme mercimek çorbası tavsiye ediliyor. Müdavimleri arasında Erdal Özyağcılar ve Yılmaz Morgül var. Her gün 11.30-21.30 arası açık. Kredi kartı geçen Bursa Kebapçısı’nda evlere servis de var. Alkollü içki içilebiliyor. Tel: (0212) 249 93 72.

ULUDAĞ KEBAPÇISI

Ankara’da üç şubesi var


Burhan ve Ergün Uludağ kardeşlerin 1956 yılında Ulus Denizciler Caddesi’nde açtığı Uludağ Et Lokantası, 48 yıldır bir gün bile kapanmamış. Genel Müdürlüğü’nü Cesim Yoludoğru, işletmeciliğini ise Burak Uludağ yapıyor. Burada sadece Bursa kebap servis ediliyor. Bursa kebabın adı burada Uludağ kebap ve tescilli. Hizmet verdikleri binanın beş katı restoran olarak, üç katı ise idari ofis amaçlı kullanılıyor. Kebapta Balıkesir kuzusu ile Konya ve Kayseri danası kullanılıyor. Sanat, siyaset ve diplomasi dünyasından birçok insanın geldiği restoranın Ankara’da üç şubesi var. Her gün 11.30 - 22.00 arası açık. Uludağ Kebap’ın porsiyonu 8 milyon 200 bin lira. Tel: (0312) 309 04 00.

NİYAZİBEY

Pink Floyd duyarsanız şaşırmayın


İlk restoranını 1965 yılında açan Niyazibey’in sahibi Niyazi Manav. İstanbul’da dört, Sivas’ta bir şubeyle hizmet veriyor. Feneryolu şubesi 11 sene önce açıldı. Kapasitesi 150 kişi. Haftasonu rezervasyon şart. Bursa kebabı, Niyazibey normal ve Niyazibey özel adı altında iki çeşit sunuluyor. Etler Çanakkale Biga’dan geliyor. Tereyağı kendi imalatları. Kebap, özel bir formülle terbiye edilip, servis edilmeden önce bir gün bekletiliyor. Porsiyonu 9 milyon lira. Her gün 11.30-23.30 arası açık. Yemek yerken Pink Floyd ve Jetro Tull duyarsanız sakın şaşırmayın, ağırlıklı olarak rock müzik çalınıyor. Evlere paket servisi var, alkollü içki yok. Kredi kartı geçerli. 30 araçlık otopark var. Tel: (0216) 355 1 335
İSKENDER İSKENDEROĞLU

70 yıldır hiç değişmedi


Bursa’da önemli uğrak yerlerinden biri olan İskender İskenderoğlu, 70 yıldır hizmet veriyor. İşletmecisi Ahmet Öğren. 70 yıldır müşteri istemiyor diye binanın çerçeveleri bile değiştirilmemiş. Bursa’ya gelen ve buraya uğramadan geçmeyen ünlüler arasında Kadir İnanır, Nurseli İdiz, Müşfik Kenter ve Emrah var. Bir porsiyon kebap 9 milyon 500 bin lira. Servis her gün 12.00’de başlıyor, 20.00’ye kadar devam ediyor. Özel otoparkı var. Usta Mehmet Sayın, kebabın sırrının iyi malzemede ve uzun yıllardan gelen birikimde yattığını söylüyor. Tel: (0224) 221 10 76.

BAYÜLGEN

Zengin mönüsüyle ilgi çekiyor


İnsanın içini ferahlatan dekoru, güleryüzlü personeli ve zengin mönüsüyle tercih nedeni olan Bayülgen’de kendinizi ayrıcalıklı hissediyorsunuz. Özellikle Bayülgen kebabı, Antep usulü abuhannuş ve küncülü kebabını yemek isterseniz mutlaka gidin. Kapasitesi 300 kişi. Lara Yolu üzerindeki Bayülgen’in bir şubesi de Bahçelievler Mahallesi’nde hizmet veriyor. Spesiyal Bayülgen kebabı 12, Adana 5, tavuk şiş 4 milyon 500 bin, kuzu şiş 6, kuzu külbastı 7, ızgara köfte 4 ve döner 5 milyon lira. Ramazan Çınar ve Mehmet Şerif Çınar kardeşlerin sahibi olduğu restoran 8 yıldır Antalyalılara ve turistlere hizmet veriyor. (0242) 247 54 74.

GÖKÇELİ

Günde 1500 kişi uğruyor


Gökçeli Kafeterya, Adana’da 28 yıldır dönerin adresi. Aydın Gökçeli ve 4 kardeşi birlikte işletiyorlar. Toplam 5 şubede, günde ortalama 1500 kişi uğruyor. Ters piramit şeklinde 50’şer kilo olarak şişlenen döner, sabah saatlerinden itibaren gaz ocaklarında pişmeye başlıyor. Nar gibi kızaran döner uzun bıçaklarla özenle kesiliyor. Dilimlenmiş pide ekmeğin üzerine serilip, domates sosuyla tatlandırılarak, yoğurtla servis ediliyor. Servise mevsim salatası ve karışık turşu da dahil. Bir kişilik kebabın fiyatı 3 milyon lira. Dörtyolağzı’ndaki şube trafiğin en yoğun yaşandığı mekan. 3 katlı restoranın kapasitesi 200 kişi. Tel: (0322) 363 20 65

ALTINKAPI

İzmir’in en ünlüsü


Alsancak’taki Dönerciler Sokağı’na adını veren Altınkapı bu sene 25. yılını kutluyor. Levent Özesen, Cüneyt Altınkapı ve Akın Özesen’in sahip olduğu Altınkapı Restoranları Alsancak ve Çeşme’den sonra beşinci şubesini kısa süre önce Bostanlı Karşıyaka’da açtı. Balıkesir’de yetiştirilen özel kıvırcık kuzusu ve yerli dana eti karışımından elde edilen döner, kömür ateşinde pişiriliyor. Bursa’dan getirtilen tereyağı, özel domates sosu ve Sakıpağa yoğurduyla servis ediliyor. Müdavimleri arasında Mesut Yılmaz, Hıncal Uluç, Ferit Şahenk var. İskender Döner’in porsiyonu 6.5 milyon lira. Tel: (232) 464 04 69 - 422 27 09
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!