Mezarda abonelikte yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Mezarda abonelikte yeni dönem
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 10:57

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), Hürriyet'in gündeme getirdiği taahhütlü aboneliklerle ilgili çıkan haberler üzerine yeni düzenlemeye gitti. Buna göre taahhütten cayma bedelinde, süre bitimine göre tüketici lehine olan ceza esas alınacak.

Haberin Devamı

BTK'ın internet sitesinde bugün yayımlanan Taahhütlerde Yer Alan Cayma Bedelleri ile ilgili kurul kararında şu önemli ifadelere yer verildi:

"FCT kullanımına iliÅŸkin olarak kararlaÅŸtırılan cezai ÅŸartlar  saklı kalmak kaydıyla abonelik sözleÅŸmesine ek nitelikte hüküm ve ÅŸartlar ihtiva  eden taahhütname, kampanya katılım formu, sözleÅŸme gibi belgelerde bulunan cayma bedeli gibi ödemelerin, taahhüde aykırılığın oluÅŸtuÄŸu döneme kadar aboneye  saÄŸlanan indirim, cihaz veya diÄŸer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiÅŸ kısmının toplamı ile sınırlı kalması, ancak aboneden taahhüt kapsamında tahsil  edileceÄŸi belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiÅŸ kısmının toplamının, bu  tutardan düşük olması halinde sınır deÄŸeri olarak abone lehine olan tutar esas  alınacak." Â

Haberin Devamı

Kararı değerlendiren Hürriyet'in Tükeci Köşesi Yazarı Erkan Çelebi, bu düzenlemeye göre artık cayma bedelinin abonenin cihazdan yararlandığı süre içinde sağladığı faydanın bedelini geçemeyeceğini ve bunun tüketicinin lehine bir gelişme olduğunu söyledi.

Çelebi değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Taahhüt sözleşmelerine konan cayma bedeli, taahhüdün erken sonlandırılması durumunda, o güne kadar sağlanan indirim tutarıyla sınırlandırılıyor. Ayrıca, modem, receiver gibi sözleşme çerçevesinde abonenin kullanımına verilen cihazlar için de taahhüdün erken sonlandırılması durumunda cihaz bedelinin tamamı isteniyordu.

"Bu düzenlemeye göre artık sadece abonenin cihazdan yararlandığı süre içinde sağladığı faydanın bedelini geçemeyecek. Bu nedenle şirketler abonelerine verecekleri cihazların o günkü değerinin yanı sıra taahhüt süresi içinde cihazdan sağlanacak faydanın bedelini de sözleşmeye koyması gerekecek. Bu bedeller de henüz tahakkuk etmemiş kısmın toplamını geçemeyecek.

Haberin Devamı

ABONENÄ°N LEHÄ°NE OLAN CEZA VERÄ°LECEK

"Örnek vermek gerekirse, 12 ay taahhütlü aboneliği olan bir kullanıcı, 10'ncu ay üyeliği sonlandırmak istediğinde. Kendisinden 10 ay için talep edilecek cayma ve cihaz bedelleri geri kalan 2 aylık abone bedelinin toplamından fazla olamayacak. Hangisi abonenin lehineyse o uygulanacak.

Çelebi ayrıca yeni kararla şirketlerin taahhüdlü abonelikte üyelerine düzenledikleri faturalarda bundan böyle taahhüdün bitmesine kalan süreye de yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çelebi, "Bu yolla, abone taahüdünün bitimine kaç ay kaldığını da kolayca görebilecek" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!