Güzel ve yalnız Ankara

“ANKARA, Ankara /Güzel Ankara /Seni görmek ister her bahtı kara /Senden yardım umar her düşen dara /Yetersin onlara güzel Ankara” dizeleri ne içten tanımlar Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’yı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, kültürün de başkenti olan ‘Güzel Ankara’ son yıllardaki karar ve uygulamalarla, kamu kurumlarının taşınması ile gittikçe yalnızlığa itiliyor, adeta kendi kabuğuna çekiliyor.
Önce İş Bankası, sonra Vakıfbank, Türkiye Kalkınma Bankası, AnadoluJet gibi önemli kurumlar birer birer Ankara’yı terk edip İstanbul’a göç ederken, Halkbank, Ziraat Bankası da Ankara’ya veda etmeye hazırlanıyor.
“Ekonominin, finans yönetiminin başkenti olacak” gerekçesiyle devletin irili, ufaklı kurumları merkezlerini, yıllarca kendilerine ev sahipliği yapan Ankara’dan sessizce İstanbul’a taşırken, Ankaralı belleğindeki “Neden?”
sorusuna yanıt arıyor.
Ankara’nın istihdamına, ekonomisine büyük zarar verecek bu taşınma beraberinde binlerce çalışanı eşlerinden ayırırken, aileleri parçalarken, çalışanları “Ya İstanbul, ya da işinize son” ikilemi ile karşı karşıya bırakıyor.
’Memur kenti’ Ankara’da aldıkları ücretle geçinebilen, kendi yağları ile kavrulan çalışanlar, memurlar, işçiler, “Ankara’dan taşınırsam, yaşamın daha pahalı olduğu İstanbul’da nasıl geçinirim?”in hesabını yapıyor, kararını vermeye çalışıyor.
Bir yanda İstanbul’daki hayat pahalılığı, bir yanda işini kaybetme korkusu. Çalışanların önünde bir ikilem olarak duruyor.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Türkiye Kalkınma Bankası’nda çalışan iki kızının, İstanbul’a taşınmayı kabullenmeyince işlerinden olması çalışanların karşı karşıya bulunduğu bu ikilemin en somut örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Başarıları ile dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Ankara, Gazi, Başkent ve diğer üniversiteleriyle aynı zamanda bilim, eğitim, uygarlık kenti de olan Ankara, bu haksızlığı ve yalnızlaştırılmayı hiç ama hiç hak etmiyor.
Ankara futbolda da yalnızları oynuyor. Önceki yıllarda Gençlerbirliği, Ankaragücü, Ankaraspor ve Hacettepe olmak üzere Süper Lig’de dört takımla yer alan Ankara, ne acıdır ki ilgisizlikten, sahipsizlikten bu sezon sadece Gençlerbirliği ile temsil ediliyor. Belki de dünyada şampiyon takımı olmayan tek başkent Ankara.
“Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’a dönmesidir” diyen Yahya Kemal’e belki de en güzel yanıtı Kurthan Fişek hoca, “Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’dan dönmesidir” sözleri ile verirken, Ankara’ya bağlılığını, sahiplenme duygusunu cümle aleme bu sözlerle gösteriyordu.
Sahi ne güzel söylemiş o sözleri gazeteci-yazar Ankara aşığı rahmetli Kurthan Fişek.
Kurumlar taşınsa da, yalnızlaştırılmaya çalışılsa da dara düşenin yanındaki Ankara’yı Atatürk’ün emaneti olarak her zaman sevip, korumak, ekonomisine katkı yapmak tüm yurttaşların, Ankaralının görevi olacaktır.
Yıllar önce yurdun dört bir yanından gelerek Ankara’ya yerleşen, Ankaralı kimliğine kavuşan yüz binlerce yurttaş, bu sorumluğunun bilinci ile başkentine sahip çıkacak, onu gözbebeği gibi koruyacaktır.
Şükrü KARAMAN

Duyarsızlık ve sevgisizlik

Haberin Devamı

BİR arkadaşım Afyon’a gitmek üzere AŞTİ’ye geliyor. Girişte çığırtkanlar önünü kesiyor. Onların ‘teröründen’ güçlükle kurtulduktan sonra 15 nolu peron önünde otobüsünü beklemeye başlıyor. Tam o sırada kriz geçirdiği tahmin edilen bir kişi yere düşüp başını betona şiddetle çarpıyor. Özel güvenlikler birer ikişer gelip sadece bakıyorlar. 112 Acil’i aramalarını ve çevre güvenliği sağlamalarını ikazlara rağmen yapmıyorlar. Kayıtsız kalmaları hatta birbirlerine, “Hadi gel gidelim” demeleri dikkat çekiyor. (pazar öğleden önce 11 sıraları) İlk yardım ve olağan dışı haller için sanki eğitilmemiş gibiler, tanık olanlar hayret ediyor. Oradakiler, acile (ambulansa) ve polise haber veriyor. 12. dakikada polis ve ambulans olay yerine geliyor. Ve yerde yatan şahsa müdahale başlıyor. Polis çevrede tedbir alarak, sağlıkçıların çalışmasını kolaylaştırıyor. Otobüs bekleyenler, polis ve sağlıkçıların olağanüstü gayretlerine karşın başta gelen özel güvenlikçilerin son derece duyarsız olduklarında hemfikirler... Girişte karşılarına çıkan ve bir nevi terör yaratan çığırtkanların tavrını artık yadırgamadıklarını çünkü böyle özel güvenlikçilerin olduğu yerde başıbozukluğa şaşırmamak gerektiğini söylüyorlar...
M.A.


Biliyor musunuz

Haberin Devamı

- CHP Çankaya Kadın Kolları’nın yarın bugün 11.00’de Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Atatürk Evi’nin önünde Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım için ölümünün 90. yılında anma toplantısı yapacağını...

Yazarın Tüm Yazıları