ABD'den Atina'ya 'MEB' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden Atinaya MEB uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2013 14:18

ABD, Yunanistan’ı Ege’de tek taraflı adımlar atmaktan kaçınması için uyarırken, Başbakan Andonis Samaras Kıta Sahanlığı ve Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) hakkında, “Yapılması gerekenler metotlu ve planı bir şekilde yapılacaktır” diyerek kartlarını kapalı tuttu.

Haberin Devamı

Haftalık To Vima gazetesinin haberine göre ABD, Yunanistan’ın bir deklarasyon ile kendisine ait olduğunu savunduğu kıta sahanlığı ve MEB’in dış sınırlarının koordinatlarını Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirme niyetine sıcak bakmıyor.

 

Washington, böylesi adımların ilgili tüm devletlerle mutabakata varılması halinde atılması gerektiği görüşünde.  

 

ABD’nin Atina Büyükelçiliği konuyla ilgili To Vima gazetesinin sorusuna, “Amerikalı yetkililer geçmişte gerekli açıklamaları yapmışlardır” cevabını verdi.

 

 

ABD’nin Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon son olarak geçen yıl Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Tek taraflı adımlardan kaçınılması önemlidir. ABD, ülkelerin MEB’lerini ilan etmeleri ile ilgili haklarını tanıyor. Ancak, Türkiye dahil tüm komşularıyla tam bir işbirliği yapmadan böyle bir şey yapmasının Yunanistan’ın çıkarına olduğunu zannetmiyoruz” demişti.

 

Haberin Devamı

To Vima, buna karşı Almanya ile Fransa’nın Yunanistan’ın BM’ye deklarasyonu hakkında şimdilik sessiz kalmayı tercih ettiklerini yazdı.

 

Başbakan Samaras ise aynı gazeteye demecinde, Türkiye’nin tepkisini bekleyip beklemediği sorulduğunda, “Biz dürüst ve samimi işbirliği yolları arıyoruz. Buna yaparken de nereden ve ne zaman gelirse gelsin tahrikleri bertaraf ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!