İyi bir solistten ünlü besteler

TÜRK musikisinin güzelliğini, bana daima iyi bir ses sanatçısının icrası fark ettirmiştir.

Haberin Devamı

Güzin Değişmez’i dinlerken bu kanımı yinelemekte fayda gördüm. CD’nin adı Güz’ün Şarkıları Meftun Oldum*.
Bu CD’deki şarkıların hepsini değişik solistlerden dinledim. Yaptığım mukayese sonucunda, gerçek assolistlerin arasına onun da adını yazdım.
İyi solistlerin, Türk musikisinin iyi, seçkin bestelerini seslendirmelerini tavsiye ederim. Bu tavsiyenin iki önemli gerekçesini söyleyebilirim.
Birincisi, Türk musikisinin yüzyıllar boyu, müzik tarihine geçmiş eserleri dinleyicinin kulağına ulaştırmak. İkincisi, kendi solistliğinin estetik sınavından başarıyla geçmek.
Güzin Değişmez, bu iki unsuru da yerine getiriyor başarıyla.
Fehmi Tokay, Muzaffer İlkar, Saadettin Kaynak, Kemani Tatyos Efendi, Vecdi Seyhun, Kemani Reşat Erer, Zeki Müren, Numan Ağa besteleri seslendirilen önemli besteciler.
Eşlik eden saz sanatçıları da enstrümanlarının ustaları: Birol Yayla (tanbur), Serap Çağlayan (kanun), Erdal Akyol (kontrbas), Cengiz Onural (gitar, kemençe, vurmalı çağlılar), Fahrettin Yarkın (tef, parmak zil).
Kimdir Güzin Değişmez?
Müzik çalışmalarına Bursa Musiki Cemiyeti’nde Erdinç Çelikkol’la başladı. TRT Ankara ve İstanbul radyolarında istisna akdiyle solo bant kayıtları yaptı. 1984’te öğrenimine başladığı Bursa Belediye Konservatuvarı’nda ikinci sınıftan itibaren alt sınıflara öğretmenlik yapmaya başladı ve kurumu ilk mezun olarak birincilikle bitirdi.
Profesyonel müzik yaşamı 1989 yılında sanat yönetmenliğini tanburi Necdet Yaşar’ın üstlendiği Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda başladı. İstanbul Fasıl Topluluğu’yla birlikte yurtdışı uluslararası müzik festivallerinde yer aldı.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın meşk çalışmalarından büyük ölçüde istifade etti. Türk müziği külliyatının ender okunduğu için unutulmaya yüz tutmuş birçok eseri Yavaşça’dan ve aynı toplulukta görev yapan son serhanende Nurettin Çelik’ten meşk ederek repertuvarını genişletti.
Çalışmalarını halen İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nda sürdürmektedir.

Haberin Devamı

GÜZİN DEĞİŞMEZ’i benim beğenmem, zevkle dinlemem bence yeterli bir referans olarak görülmeyebilir.
CD kitapçığında Cem Behar’ın Bir “İlk Albüm” yazısından da bazı yargıları okumalısınız.
“Güzin Değişmez kendi kuşağının en iyi Türk musikisi kadın ses sanatçısı. Bunda hiç kuşku yok. (...) Geniş, kişilikli, hacimli, lirik olmakla birlikte vakur bir ses Güzin Değişmez’in sesi...
Gür fakat hisli, her perdeye hakkını veren ve asla detone olmayan bir ses, gerekli nüansları iptizale kaçmadan belirten, eserin usûl-güfte-nağme üçlüsüne sadık fakat kişisel yaklaşımını her an hissettiren, gideri hiç şaşmayan ve olur olmaz yerlerde değiştirmeyen, yerli yersiz süslemeler ekleyerek kaş yapayım derken göz çıkarmayan dört dörtlük bir üslûp.”

Haberin Devamı

İYİ bir solistten Türk musikisin tanınmış bestecilerini dinleyin.

(*) Güz’ün Şarkıları - Meftunun Oldum, Güzin Değişmez, Kalan Müzik.

 

Yazarın Tüm Yazıları