4,5 milyon vatandaşa müjde

Güncelleme Tarihi:

4,5 milyon vatandaşa müjde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 21:22

TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı kabul edilerek yasalaştı. Hükümet milletvekilleri ile gazetecilerin 2008’de yapılan yasal düzenlemeyle iptal edilen yıpranma haklarını yeniden verdi. Bu düzenleme, halen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen SGK yasa tasarısına önerge ile eklendi. Her iki meslek grubu da böylece 5 yıl önce emekli olmaya hak kazandı. Bu haktan halen bu görevi yürütenler de yararlanacak.

Haberin Devamı

Kanuna göre:

*Milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve gazeteciler de  daha önce olduğu gibi kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet  zammından yararlanacak.

*Prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden doktora giden  Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları  ödemeyecek.

*Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam edip, emekli aylığıyla  birlikte maaş da alan memurlar, bu aylıklara ilişkin borçlarını  taksitlendirebilecek.

* Terörle mücadelede malul kalanlar ile Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı  gazileri kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gidebilecek ve fark  ücreti ödemeyecek.

*Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başlayan öğrenciler 120 gün süreyle  sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Haberin Devamı

VEKİLLER DE EKLENDİ

SGK Kanunu’nda değişiklikler yapan tasarı dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasanın görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle, 5 yıllık yıpranma hakları yasal düzenleme ile ellerinden alınan basın mensupları, bu haklarını geri aldı.Konu bir yıl önce TBMM’de basın mensuplarının Başbakan Tayyip Erdoğan ile Meclis kulisinde sohbetinde gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a talimat vererek, bu konu üzerinde çalışmalarını istedi.

Düzenlemenin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde gündeme alınması sözkonusu oldu ve önerge genişletildi. Basın mensuplarına yeniden verilmek istenen yıpranma hakkına milletvekilleri de dahil edildi. Milletvekillerinin de 5 yıllık yıpranma hakları, aynı düzenleme ile ellerinden alınmıştı. Görüşmeler sırasında milletvekilleri, “Sizin düzenleme bizimkiyle birarada olursa belki olumsuz bir şey yazmazsınız” diye espri de yaptılar. Bu önergenin tüm partilerin desteği ile gündeme getirilmesi için kulis yapıldı.

YOĞUN TRAFİK YAŞANDI

İlk etapta AK Parti, MHP ve BDP önergeye destek vereceğini açıklarken, CHP sürecin dışında kaldı. Düzenleme tasarı aşamasına geldiğinde CHP yönetimi de “imza atmayız, ama destekleriz” tavrı sergiledi. İki günden beri TBMM’de kulisi yapılan düzenleme, grup başkanvekilleri ve Çalışma Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla son noktaya getirilirken, açıklamayı ilk olarak dün, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik yaptı. Bunu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bakan Faruk Çelik’in açıklamaları izledi. Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugünün anısına ve anlamına uygun şekilde, 2008’de kaldırılan fiili hizmet süresi zammının çalışan gazetecilere verilmesiyle ilgili talimatı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

MHP İMZASINI ÇEKTİ

Bu yoğun açıklamalar ve temasın ardından önceki akşam düzenlemeye imzasını atan MHP, önergenin dün sabahki yenilenme sürecinde bu kararından vazgeçti. Bahçeli, gazetecilerin yıpranma hakkının geri verilmesine onay verirken, milletvekillerinin yıpranma hakkının geri verilmesine itiraz etti. Bahçeli sadece gazetecilerin yıpranma hakkının verilmesi yönünde desteklerinin olabileceğini belirtti.

DEVREYE BAŞBAKAN GİRDİ

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Senegal’de bulunan Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Erdoğan, “Bu, milletvekilleri arasında eşitsizliği ortaya çıkaran bir durumu ortadan kaldırmak için bir haktır. Siz buna inanıyorsanız, çalışan gazeteciler gününde, gazeteci arkadaşlara verdiğimiz söz çerçevesinde AK Parti grubu olarak çıkarıp 550 milletvekili arkadaşımız da faydalansın” talimatını verdi. Bu görüşmenin ardından Bakan Çelik, önergeye imzasını atarak Genel Kurul’a sundu ve düzenlemenin yasalaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

ŞEREFLE İMZAMIZI ATTIK

Elitaş, önergenin geçmesinin ardından yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Buna imzamızı inanarak attık. Milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili yapılan işler riskli işlerdir. Herkes ‘benim problemim varken, sen kendi problemini çözmek için hızlı bir şekilde yaptın’ diye bizi eleştirirler. Ama kendi meselelerini koruyamayanlar itibarlarını da koruyamazlar. Herkese herşeyi vermek haktır. Ama milletvekillerinin kendileri ile ilgili olan hakkı takip etmesi maalesef müstahak olarak görünmüyor. Bu onun tescilidir. Bu önerenin altına şerefle milletvekillerimizin hakkını koruyabilmek adına imza atmaktan mutluluk duyuyorum.”
Bakan Çelik ise “SSK ve Bağkur’lu olarak gelen arkadaşlarımız milletvekilliği emekliliği statüsü kazanamadılar. Biz ortadaki bütün eşitsizliği kaldırdık” değerlendirmesini yaptı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!