Barack Obama, Jack Lew'i aday gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Barack Obama, Jack Lewi aday gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 20:58

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci dönem kabinesinde Timothy Geithner'dan boşalacak Hazine Bakanlığı görevine Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jack Lew'i resmen aday gösterdi.

Haberin Devamı

Obama, konuyla ilgili Beyaz Saray'da Geithner ve Lew ile basın toplantısı düzenledi.Gaithner'i ABD tarihindeki en iyi hazine bakanlarından biri olarak tanımlayan Obama, Getihner'in başarılarından ve kendisi için öneminden bahsederek, “Tim ayrılmak istediğinde, birkaç yıl önce tabii ki kişisel olarak Corela (Geithner'in eşi) ile önünde diz çökerek biraz daha kalması için ikna etmeye çalışmıştık” diyerek espri yaptı.

Obama, “Tim'in yerine Jack Lew'den daha iyi biri olamazdı” diye konuştu. Obama, Lew için “Onun yargılarına güveniyorum, arkadaşlığına güveniyorum, ona tamamen güveniyorum” diyerek, , Senato'nun Lew'i bir an önce adaylığını onaylamasını dilediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Geithner, Obama'ya “sizinle çalışmak çok onur vericiydi” dedi. Obama'nın ekonomik krizde en zor ve popüler olmayan ama doğru kararları alarak dünya ekonomisini kurtardığını belirten Geithner, Lew ile de çalıştığını ve Lew'in fakir ve yaşlılar için güvenli ağlar oluşturmayı amaçlayan biri olduğunu kaydetti.
Lew de Obama'ya adaylığı için teşekkür ederek, kendisine yönelik duyduğu güven ve samimiyete takdirlerini iletti.

Jack Lew

Lew, kamu ve özel sektördeki geniş deneyimini Hazine Bakanlığına taşıyabilecek bir isim olarak değerlendiriliyor. Federal bütçe konusunda uzman bir isim olan Lew, hem ABD Başkanı Barack Obama hem de eski başkanlardan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray İdare ve Bütçe Ofisi Direktörlüğü görevini yürütmüştü.
Geçmişte Citigroup'ta önemli pozisyonlar üstlenen ayrıca Obama'nın başkanlığının ilk iki yılında ABD Dışişleri Bakanlığında İdare ve Kaynaklardan Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak, uluslararası ekonomik konuların idaresinden sorumlu olan Lew, bu haliyle Hazine Bakanlığına özel sektör ve uluslararası deneyim de katabilecek bir kişi.

Lew, en son mali uçurum konusu olmak üzere, önemli mali konularda Beyaz Saray ile Kongre arasındaki müzakerelerde kilit roller üstlenmişti. Hazine bakanlarının, Avrupa'daki borç krizi ve diğer küresel finansal meseleler üzerindeki görüşmelerde de kilit role sahip olduğu göz önüne alındığında, Obama'nın Lew'in deneyimi ve Beyaz Saray'a olan yakınlığına özel bir önem verdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD'nin yeni Hazine Bakanı olması durumunda Lew'i, gelecek 2 ayda ABD gündemini meşgul edecek, borç limitinin yükseltilmesi, harcama kesintileri ve bütçe konusunda anlaşmaya varılması zorunluluğu gibi kritik meseleler bekleyecek.

Bu arada, Lew, cumartesi günleri çalışmayacak kadar dindar bir Musevi. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından sevilen ve 1 yıldır Özel Kalem Müdürlüğü yaptığı Beyaz Saray personeliyle de yakın ilişkileri olan Lew'in, aday gösterilmesi halinde rahatça onay alması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!