Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması

Güncelleme Tarihi:

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 14:36

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı SESAM, 7 bölge ve 21 ilde yürüttüğü, tam olarak 13 bin 7 lisanslı aktif sporcuyla yaptığı anket çalışması ile “Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırmasına” imza attı. Anket sonuçları; lisanslı aktif sporcuların, yüzde 57,95'inin orta öğretim, yüzde 24,92'sinin ilköğretim, yüzde 16,29'unun üniversite ve binde 8'inin ise lisans üstü öğretim mezunu olduğunu da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SESAM'da çalışan spor uzmanı Muharrem Karanfilci, fizyoterapist Banu Kabak, diş hekimi Osman Hamamcılar ve diyetisyen Ebru Aslanoğlu'nun, çeşitli spor branşlarında meydana gelen yaralanmaları tespit ederek, sakatlıkların önlenmesi ve tekrarının önüne geçmek için çözüm önerileri sunmak amacıyla başladıkları çalışma, 7 aylık anket süreci ile yaklaşık 10 ayda tamamlandı.

Atıcılık, atletizm, tekvando, judo, okçuluk, cimnastik, karate, badminton, buz pateni, basketbol, boks, masa tenisi, halter, voleybol, hentbol, güreş, yüzme, kayak, tenis, bisiklet, su topu, yelken, kano, bowling, bocce, çim hokeyi, buz hokeyi, eskrim, kürek, modern pentatlon ve triatlon olmak üzere 31 spor branşından, en azından ulusal çaptaki yarışmalara katılmış aktif sporculara yapılan anket sonucunda şu istatistiklere ulaşıldı:

Branşlara göre cinsiyet

Verilere göre lisanslı aktif sporcuların, yüzde 61'i erkek, yüzde 39'u ise kadınlardan oluşuyor. Erkek sporcuların en fazla yer aldığı branş, yüzde 98,5 ile güreş oldu. Güreşi, yüzde 95,8 ile sutopu, yüzde 86,8 ile bisiklet, yüzde 81,3 ile triatlon ve 79,6 ile boks takip etti. Kadın sporcuların en çok görüldüğü branşlar ise yüzde 79,5'lik oranla cimnastik, yüzde 78,7'lik oranla buz pateni ve yüzde 69,9'luk oranla voleybol oldu.

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
    

Haberin Devamı

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
   

*Branşların yanındaki ilk satır “sayıyı”, ikinci satır ise “oranı” göstermektedir.  

Bölgelere göre sporcu dağılımı

Ankete göre Türkiye'de en fazla sporcu bulunan bölge, yüzde 25,95 ile İç Anadolu. İç Anadolu Bölgesi'ni yüzde 23 ile Marmara takip ederken, Ege Bölgesi yüzde 16,19 ile üçüncü, Akdeniz Bölgesi de yüzde 12,66 ile dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin en az sporcu bulunan bölgeleri ise yüzde 11 ile Karadeniz, yüzde 6 ile Doğu Anadolu ve yüzde 5 ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi oldu.

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
      

Öğrenim durumuna göre sporcu dağılımı
 
Anket sonuçları; lisanslı aktif sporcuların, yüzde 57,95'inin orta öğretim, yüzde 24,92'sinin ilköğretim, yüzde 16,29'unun üniversite ve binde 8'inin ise lisans üstü öğretim mezunu olduğu ortaya çıktı.

Buz pateni sporcularının yüzde 76,4'ü, cimnastikçilerin yüzde 72,3'ü ve tenisçilerin yüzde 63,7'sinin ilköğretim mezunu olduğu görülürken, yüzde 51,6'sı üniversite mezunu olan bowling ve yüzde 47,2'si üniversite mezunu olan atıcılık, üniversite mezunu sporcu oranının en yüksek olduğu branşlar oldu.

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
          

NOT: Bazı branşların, erken yaşlarda yapıldığı dikkate alınmalıdır.

Sakatlanmalar

Araştırmanın sonucunda, antrenman esnasında en fazla rastlanan yaralanmanın, yüzde 38 ile “burkulma” olduğu saptanırken, burkulmayı yüzde 17,3 ile “ezilme”, yüzde 15,8 ile de “çekme” izledi.  

İstatistikler, müsabaka sırasında en fazla yaşanan yaralanmanın ise yüzde 32,6'lık oranla yine burkulma olduğunu gösterdi. Müsabaka sırasında en fazla yaşanan ikinci yaralanma türü, yüzde 20,2 ile ezilme çıkarken, çekme yüzde 11,3 ile üçüncü sırayı aldı.

Araştırmada, basketbolun, savunma sporlarını geride bırakarak en çok sakatlanmanın yaşandığı spor branşı olması dikkat çekti. Verilere göre cimnastik branşında, antrenmanda geçirilen yaralanmaların müsabakada yaşanan yaralanmalardan daha fazla olduğu görülürken, yüzme ve badmintondaki sakatlanma oranının, bokstan fazla olduğu sonucu çıktı.   

En fazla sakatlık yaşanan spor branşları şöyle:

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
       

Haberin Devamı

Türkiye spor tarihinin en kapsamlı araştırması
    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!