Üreticiden tüketiciye

Güncelleme Tarihi:

Üreticiden tüketiciye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 09:47

Sabancı Vakfı, hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” programıyla toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Dördüncü sezonun yeni fark yaratanı 63 köyde 1870 ortağı bulunan, Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü üreten Tire Süt Kooperatifi. 46 yıl önce kurulan ve 10 yıl öncesine kadar sadece birkaç üreticiden süt toplayıp işleyebilen atıl durumdaki Tire Süt Kooperatifi, son 10 yılda yaptığı çalışmalar ile Türkiye’nin örnek gösterilen bir kooperatifi haline geldi. Kooperatif bugün “üreticiden tüketiciye” sloganıyla, 68 süt alım merkezindeki 50 bin inekten, günde 150 ton süt elde edilen bir kooperatif olarak faaliyetlerini sürdürürken, ortağı olan köylülerin de gelirine katkıda bulunuyor. İzmir’in Tire ilçesinin köylerinde faaliyet gösteren Tire Süt Kooperatifi’ne ortak olan köylüler, her gün ineklerinden elde ettikleri sütü kooperatifin süt alım merkezlerine teslim ederken, tarımsal üretim için gerekli olan ziraat makinelerini, yemleri, traktörlerinin yakıtını kooperatifin imkanları ile sağlıyorlar.

KÖYLÜLERİ KURTARAN PROJE - WEB TV 

Haberin Devamı

Tire Süt Kooperatifi, tarımsal üretimin ve üreticinin devamlılığının kooperatifleşmeyle mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Tire Ovası’nda tütüncülük ve pamukçuluğun bittiğini, sütçülüğün en büyük geçim kaynağı olduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, Tire’de sütçülüğün bitmesi halinde, kentlere göç eden ailelerin çocuklarının mutsuz büyüyeceğini söylüyor. Tire Süt Kooperatifi, 63 köydeki 1870 çiftçiye geçim kaynağı sağlıyor. Bölgede 10 yıl öncesine kadar yoksullukla mücadele eden köylüler, kooperatif sayesinde inek sayısıyla orantılı olarak aylık 1.500 TL’den başlayan gelir elde ediyor.

Tire Süt Kooperatifi’nde sağımdan depolamaya ve soğutma zincirinden tüketiciye ulaşana kadar tüm işlemler el değmeden yapılıyor. Türkiye’nin ilk organik pastörize sütünü üreten Tire Süt Kooperatifi, organik peynir, organik ayran ve et mamullerini de İzmir’deki iki büyük market zincirinde ve kooperatife ait üç büyük mağazada tüketicilere sunuyor.

Kooperatifin, tüketiciye en çok dokunan hizmeti ise “Alo 500 18 18 Eve Süt” motorlu süt servisi. Servisi arayanların sütleri, birkaç dakika içinde evlerine teslim ediliyor.

Haberin Devamı

Tire Süt Kooperatifi’nin fark yaratan hikayesi www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitesinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanıyor.

Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

http://www.sabancivakfi.org/sayfa/tire-sut-kooperatifi
http://www.farkyaratanlar.org/Video/118-tire_sut_kooperatifi.aspx
www.facebook.com/FarkYaratanlar
www.twitter.com/Farkyaratanlar
www.youtube.com/user/turkeychangemakers

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!