Sigara zammındaki vurgun borsada bile yaşanmadı

SON sigara zamları ile, Maliye’nin kendi çıkar çevrelerini koruduğu ve ‘insan sağlığına zararlı’ sloganlarının laftan ibaret, göstermelik beyanlar olduğu, ayan beyan ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Bir ay öncesinden açıklanan zam haberleri, stokçu-çıkarcıları harekete geçirmiş, depolar sigaralarla doldurulmuştur. Paket başına en az % 20 ile % 30 olarak uygulanan zammın çok büyük bir rant kaynağı olduğu ortadadır. Öyle ki, bir aylık bir sürede böyle bir getiriyi borsada bile elde etmek mümkün değildir.
Bu haksız kazancın vergisi ne olacak?
Geçmiş yıllarda yapılan Tekel zamlarında, müfettişler bayilerde tek tek sayım yaparak, satış farkını tahsil ederlerdi. Devlet de gelir payını alır, zam, amacına ulaşmış olurdu.
Bugün uygulanan danışıklı-dövüşün, devlete en küçük bir katkısı olmayacak, ceremeyi halk çekecektir. Aynı konu, kısa zaman sonra yapılacak alkollü içki zamları için de geçerlidir.
Yetkililer, ‘kayıt dışılık’tan yakınırlarken, tam tersi bir uygulama ile zenginler ordusu oluşturmaya hizmet ediyorlar.
Özal döneminde, yalnızca ithalat ve ihracatta uygulanması gereken ‘serbest piyasa’ sistemi uyanık ticari çevrelerce iç piyasaya oturtulmuş, istedikleri gibi zam yaparak halkı sömürme yoluna gidilmiştir. Amaç, rekabet oluşturarak ucuzluğu sağlamaktı. Bu nedenle bir an önce bu sistem terk edilmelidir. 1950’li yılların ‘Milli Korunma’ kanunları incelenerek, esnafa denetim getirilip, haksız kazançlar engellenmelidir.
Bülent YÖRÜKOĞLU

Haberin Devamı

Kozlu’da ihmal hangi şirketin

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, Kozlu Maden Ocağı’nda 8 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden kazası ile ilgili
Sayıştay’ın raporuna dayanarak ‘ocağın kusurlarını’ açıkladı.
Raporda önemli tespitler bulunuyor. “... bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir” gibi ibarelerin, işçilerin bilerek ölüme gönderildiği yönünde kanaat oluşturduğunu vurgulayan milletvekili Erdoğdu, maden sahasında galeri açılması işinin  Star İnşaat şirketine verildiğini bildirirken “Yüklenici, bir inşaat şirketi olup madencilikle ilgili hiçbir tecrübesi yoktur. Sayıştay, bu durumun işçi sağlığı ve güvenliği konusunda büyük riskler yarattığının tespit edildiğini bildiriyor” dedi.
Sayıştay raporlarına göre, şirketin dört parti halinde aldığı ihale tutarı 16.4 milyon TL’yi buluyor. Daha büyük bir başka ihale ise daha sonra iptal edilmiş.
Rapor ve tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda da hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir” denilmesinin Çalışma ve Enerji bakanlıklarının sorumluluklarını gündeme getiriyor.
Yani işçiler bile bile ölüme gitmişler.
İş güvenliği ile ilgili bu kadar tehlikeli durum raporlanmasına ve ihale sözleşmelerine açık aykırılıklar olmasına karşın bu firma neden kollanmış ve kazaya davetiye çıkarılmıştır?

Haberin Devamı

ÖMSS için özürlü sayısı yetersiz

ÜÇ yaşımdan beri hemofili B hastasıyım. Hastalığım nedeniyle % 80 özürlülüğüm bulunmakta. Özürlü Memur Seçme Sınavı’ndan (ÖMSS) 79 küsur puan aldım. Birinci atamada diğer arkadaşlarım gibi bir yere yerleşemedim. Bu yıl da özürlülere 5 bin 423 kontenjan verdiler. 120 bin kişi için çok az. Bu yerleştirme yılda bir yapılmakta olduğundan yerleşme umudumuz yok. Basınımız bu konu üzerinde durup kontenjan sayılarının yükseltilmesi için destek verebilir mi?              Ufuk ESER

MESAJ PANOSU

? PERU’nun 1998-2012 yılları arasında Ankara Fahri Başkonsolosluğunu yürüten Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek, iki ülkenin ilişkilerini büyükelçilik seviyesine yükseltilmesinden sonra Peru Büyükelçiliğinden bir memurun dilekçesiyle görevinden ayrıldı. Yeni büyükelçi bir teşekkür mektubu yazamaz mıydı?
Mayatepek’in Alanya’dan dostları

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

KONAK Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın, üç yıldan beri yürütülen ‘mavi kapak’ kampanyasının Ege Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç’un talimatıyla kampanyaya son verilmesi üzerine bir açıklama yaparak, binlerce engelliyi tekerlekli sandalyeye kavuşturan bu kampanyanın belediyeleri tarafından üstlenildiğini söylediğini...
MHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Alaattin Yavuz Güneş’in, “9 Şubat 2013 tarihinde belediye başkan adayımızı açıklayacağız. Adayımız Türkiye’nin üç büyük ailesinden birinin çocuğudur” dediğini...
ALMANYA Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyareti sırasında, Av. Remzi Kazmaz’ın kendisine ‘Aşkın Mabedi’ kitabını imzalayarak, “Bodrum tarihine sahip çıkıyor, siz de bize destek olun, ingiltere British Museum’dan Aşkın Mabedi’ni alalım” dediğini, Roth’un da buna karşılık “Bodrum’u ve tarihini çok seviyorum. Elimden ne gelirse yapmaya hazırım” şeklinde cevap verdiğini...

Haberin Devamı

Belediye personel maaşları için öneri
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, nüfusu 5 binden az olan belediyelerin personel ve cari giderlerinin genel bütçeden karşılanmasını istiyor. Bu konuda Başbakan Erdoğan’a bir soru önergesi yöneltmiş... Diyor ki: 5 binden az nüfusu olan belediyelerin gelirleri düşüktür. Bu belediyelerin gelirlerinin büyük bir bölümünü bütçe gelirlerinden ayrılan payın giderlerinin büyük bir bölümünü personel maaşları oluşturuyor. İller Bankası, vergi ve sigorta borç faizleri silinmelidir. Kuşoğlu bu konuda bir kanun teklifi de hazırlayarak TBMM’ye sunacağını bildiriyor.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları