‘Yasaklansın’ emri abartılı

Güncelleme Tarihi:

‘Yasaklansın’ emri abartılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 10:38

Brad Pitt’in başrol oynadığı “Killing Them Softly” filmi için “İğrenç... O filmi görmeyin, hatta kaldırın” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu sözleri sinema yazarlarının tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Atilla Dorsay Sansürü görev başına çağırdı   
“Ertuğrul Günay, bence ilgi duyduğu alanlarda, başarılı olduğu işlerde, yani arkeolojik kazılarda, müzelerde veya yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye’ye iadesinde devreye girse iyi olur. Çünkü sinemada bugüne kadar beklediğimiz hiçbir şeyi yapmadı; Emek Sineması’nı kurtarmaktan genç sinemacıların sorunlarını çözmeye kadar... Bu sözleri ise sansürü görev başına çağırmaktan başka bir anlama gelmiyor. Yasaklayıcı bir tavrı yansıtıyor. Bu, ondan hiç beklemediğimiz bir tavır.” 

Uğur Vardan Hiç yakışmadı   
“Ertuğrul Günay, kabinenin kültürle en haşır neşir ismi. Yasaklanmasını isteği film ise bizde ‘Kibarca Öldürmek’ ismiyle gösterime giren ‘Killing Them Softly’... Bu film geçenlerde Radikal’in eleştirmenler arasında düzenlediği ‘2012’in en iyi yabancı flimleri’ soruşturmasında Atilla Dorsay’ın listesinde sekizinci, Mehmet Açar’ın listesinde üçüncü, Çağdaş Günerbüyük’ün listesinde beşinci, benim, Murat Özer ve Murat Erşahin’in listelerinde ise 10. sırada yer alıyor. Bir de dışarıdan örnek vereyim... The Guardian’ın eleştirmeni Peter Bradshaw da ‘En iyi 10 film’ listesinde ‘Kibarca Öldürmek’i dördüncü sıraya yerleştirmiş. Neyse, sinema zaten görece bir sanat, beğeniler farklı olabilir ama iş sansürcülüğe gelince meselenin rengi değişiyor. Beğenmemek başka, ‘o filmi kaldırın’ demek başka. Kendisine hiç yakıştıramadım.”

Haberin Devamı

Ömür Gedik ‘Yasaklansın’ emri abartılı
“Kültür Bakanı Angelina Jolie gelince başka davranıyor, Brad Pitt’in filmine mı kızıyor! Kültür bakanından böyle sansürcü bir eleştiri beklemezdim. ‘Killing Them Softly” sert bir şekilde sistem eleştirisi yapıyor, evet küfürlü ama kendi tarzında gayet başarılı. Olması gerektiği gibi, ne eksik ne de fazla... Bunlarla ilgili herkes fikrini söyleyebilir, eleştirebilir ama ‘yasaklansın’ emri bence abartılı ve aşırı.”


Günay, filmle ilgili neler söyledi?
“İsim vermiyorum ama bir dolu küfürü alt alta dizdiğinizde gişe yapıyorsunuz. Ben devlet olarak buna destek veremem. Benim işim sanat filmi. Şiddeti, etnik ayrımcılığı, nefret söylemini destekleyemem. Brad Pitt’in ‘Kiling Them Softly’ filmini gördüm. Görmeyin. Sinemadan çıkmayı düşündüm, iğrenç. Bu kadar yüz kızartıcı diyalog hiçbir mekanda duymadım, duymak da istemem. 13 yaş üstüymüş film. ‘18 yaş üstü yapın, hatta yapabiliyorsanız kaldırın’ dedim. İnsan eşiyle izlerken rahatsız olur mu?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!