Yavrular ‘işkence’den böyle mi korunacak!

İSTANBUL’un değil Türkiye’nin en büyük çocuk yuvası olan Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası’nın 9 yıllık müdürü Emel Alanyalıoğlu, bundan bir süre önce görevinden alınarak Beylikdüzü Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü olarak atandı.

Haberin Devamı

Bu durumun ayrıntıları ilginç...
Zaten görevden alma üzerine, yurtla ilgili STK’lar ve bağışçılar tarafından ciddi tepkiler ortaya konuldu.
Alanyalıoğlu’nun yerine önce geçici olarak Elazığ’da ‘cinsel istismara uğramış bir çocuğa işkence yapmak, Eyüp Yuvası’nda müdür yardımcısıyken de engellilere işkencede bulunmaktan bakanlıkta kabarık ‘dosyası’ bulunan Zafer Akyüz geçici olarak atandı.
Bakanlık müsteşarı ve bazı bürokratların baskısı ile Alanyalıoğlu yuvadan uzaklaştırılmak isteniyordu; nitekim öyle de oldu. Çünkü bu yurdun ihale rantı çok büyüktü, Alanyalıoğlu bunlara geçit vermiyordu.
Yurdun ‘huzursuzluğa’ sürüklenmesiyle bakanlık bu kez tartışmalı isim Zafer Akyüz’ün yerine İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı, MEB ‘öğretmen’ kadrosundan Cemal Atmaca’yı atadı. Alanyalıoğlu hangi gerekçelerle görevden alındı?
Bize anlatılanlara göre, bakanlık denetçileri Vedat Kiper ve İrfan Karagöz olayı ‘soruşturmak’ için yurda her türlü bağışta bulunan ‘gönüllüleri’ tek tek aradı ancak Alanyalıoğlu hakkında -500’e yakın gönüllüden- hiç suç iddiasında bulunan çıkmadı.
Bu arada Elazığ’dan getirilen Zafer Akyüz kendisine görev verilmediğini iddia ederek bakanlığa şikâyette bulundu. Soruşturma sonucunda Alanyalıoğlu’na, bu kişiyi çocukların ‘eğitim programları için görevlendirmediği’ gerekçesiyle kınama, maaştan kesme ve görevden uzaklaştırma cezaları verildi.
STK ve gönüllüler, bu karara karşı çıkarak ve bakanlığa 200’ün üzerinde dilekçe göndererek Alanyalıoğlu’nun göreve iadesini istediler. Ne yazık ki, bakanlık hiçbirine bir yanıt vermedi. İddiaya göre, bağışçılar Başbakan Erdoğan imzasıyla yayınlanan ‘çocuğa karşı işkence ile mücadele (ÇİM)’ genelgesinin neden dikkate almadığını gündeme getirdiler. Genelgede ‘İşkence ve kötü muamele iddiaları hakkında gerekli soruşturma bitirilmeden kamu görevlileri göreve başlatılamaz’ hükmüne neden dikkat edilmediğini soruyorlardı. Evet, denetçiler nedense genelgeyi dikkate almamışlardı. Onlara göre esas mağdur görev verilmeyen Zafer Akyüz’dü!
Bağışçı ailelere göre, ‘Çocukları potansiyel tehlikeden koruma ve sakınma güdüsü’ ile gerekeni yapan Alanyalıoğlu nasıl ‘suçlu’ bulunurdu? Anlaşılmayan da buydu zaten.
İlgili STK’lar ve bağışçılar, Bakan Fatma Şahin’e ‘Bir anne olarak, geçmişte işkencelere karışan bir öğretmen olan Zafer Akyüz’e kendi çocuğunu teslim edebilir mi?” sorusunu yöneltiyorlar.
Denetçilerin böyle bir kararından sonra hangi yuva müdürü işkence ile mücadele edebilir?
İstanbul’da bazı yuvalarda uyuşturucu yakalanmasına rağmen neden bu olaylar kapatıldı? Bu yuva müdürleri Gülen cemaatinin mensupları mıdır?
Bu yuva müdürleri, Gülen cemaatinin mensubu olduğunu gizlemeye gerek duymayan Sayın Müsteşar Ahmet Zahderoğulları tarafından mı atanmıştır?
Gülen cemaati, cinsel istismara uğratılan engelli ve yetim çocuklara bu zulmü reva gören yönetici ve denetçilere göz yumar mı?
“Çocuğa işkence eden ve bu işkenceye göz yuman ahlaksızdır ve cezalandırılmalıdır” diyenin Emine Erdoğan olduğunu unutuyor mu acaba Bakan Şahin?

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

İSTANBUL Sarayburnu’nda dalgalanan büyükçe bir Türk bayrağı bulunmakta idi. Geçen günkü fırtınada parçalandı ya da indirildi. Ama yerine yenisi konulmadı.
Muharrem KUTLUALP

Tarihi binalar neden yanıyor

ANKARA ve İstanbul’da yangınların ardı arkası kesilmiyor... İstanbul’da, Kapalıçarşı ve Cağaloğlu’ndaki Milli Eğitim Müdürlüğü binası, Başkentte Ulus’taki Tabakhane Camisi ve Ankara Ticaret Odası’nın arşiv bölümünde yangın çıktı. Bütün bu kafa karıştıran tarihi bina yangınları için açıklama gerek...
N. ÖZSÜMER

Başbakan’ın dinlendiğini söylemiştik

CHP 23. dönem İstanbul Milletvekili Çetin Soysal hatırlatıyor: “13 Şubat 2011 Türkiye’de bakanların, CHP, MHP’nin genel başkanları, milletvekilleri, yargı, iş, spor dünyası, medyanın etkili isimleri, yaklaşık 4000’e yakın kişinin teknik takipte çetelelerin tutulduğunu söylemiştik.
İhtiyaç halinde kullanılmak üzere itibarı zedeleyici, onur kırıcı, kamuoyu nezdinde küçük düşürücü çetelelerin tutulduğunu ifade etmiştik.
Başbakan dinleniyormuş.
Biz uyardık. Gereğini yapmadılar.

Haberin Devamı

Böyle bir haber bekliyoruz

ABD’de İdaholu senatör Michael Crapo alkollü araç kullandığı için tutuklandı.
Bu haber ABD’de ulusal kanallarda ve TV’lerde yer almadı. Çünkü normal bir uygulama.
Bizde ise trafikte ‘imtiyazlılar grubu’ var. 12 bin hâkim ve savcı ile 550 milletvekiline kural ihlali yapsalar da trafik cezası kesilmiyor.
Türkiye’de ne zaman buna benzer bir haber duyacağız?
‘Bir milletvekili kırmızı ışıkta geçtiği için trafik memuru ceza kesti’ gibi.
İngiltere’de yıllar önce Prens Charles’a trafik cezası kesen memura Londra Emniyet Müdürlüğü tarafından ikramiye verilmişti.
Nejat TEKİNER

Yazarın Tüm Yazıları