Sevda Tepesi planı askıya çıkarıldı

SUUDİ Arabistan Kralı’na satılan Kandilli’deki 57 dönümlük ‘Sevda Tepesi’nın imar durumu yeniden karşımıza geldi.

17 Haziran 2012 tarihinde bu köşede CHP İBB Meclis üyesi Anayasa Hukuku Uzmanı Avukat Dr. Tuncer Özyavuz’un Sevda Tepesi’ne ilişkin yazısına yer vermiştik. 1980’lerden beri yerin imara açılması yargı ve koruma kurullarından geri dönüyordu.
Ancak AKP iktidarı, yerin imara açılması Başbakan’ın başkanlığında bazı bakanlardan oluşan ve yılda iki kez toplanan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’ndan bir süre önce geçirildi. Dosya Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı.
CHP İBB Meclis üyesi Tuncer Özyavuz dün arayarak bundan sonraki süreci şöyle açıkladı:
“AKP’nin İstanbul’daki imar rantına dur demek için hem AKP ile hem de idare mahkemeleri ile uğraşıyoruz. AKP, fütursuzca imar plan tadilatları ile İstanbul’u talan ederken, açtığımız 113 davanın birçoğunda da idare mahkemeleri ‘Meclis üyeleri tutanağa açıkça isimlerini yazdırmadılar’, hatta ‘Meclis üyelerinin dava açma hakkı yoktur’ diye açtığımız davalarda aleyhimize kararlar vermektedirler. İBB CHP Grubu olarak AKP’nin İstanbul’u talan etmesinin önüne geçmeye çalışacağız. Bu bağlamda, Sevda Tepesi’nin de imara açılması ile mücadele edeceğiz. Çünkü Sevda Tepesi İstanbulluların malıdır ve Suudi Kralı’nın İstanbul’un en güzel yerine saray yapmasına İstanbulluların gönlü razı olmayacaktır. Askı süresi içinde plan tadilatına itiraz ettik. Eğer İBB Meclisi 60 gün içinde bu yanlış karardan dönmezse, idare mahkemesinde iptal için dava açacağız.”
Haberin Devamı

Araç muayenesinde ‘ince oyun’lar

ARAÇ muayeneleri Ulaştırma Bakanlığı’nın yetki verdiği TÜVTÜRK AŞ tarafından yapılmakta. Randevulu çalışıyorlar, hizmetleri de fena değil. Ancak ücretlendirmede haksız uygulama olduğu kanaatindeyim. Şöyle ki, kusurlu görülerek işlemi tamamlanmayan araç sahipleri, gerekli tamiratı yaptırıp geldiklerinde, yine kusurlu görülüyorsa verilen ücret yanıyor. Tekrar geldiklerinde işlem sıfırdan başlıyor ve ücret tekrar alınıyor. Yani burada da uygulama tüketicinin aleyhine, Bakanlık yetkililerinin bu konuda gerekli düzenlemeyi yapmaları dileğimdir.
Yalnız başlıkta yazmış olduğum ‘ince oyun’ bu değil. Muayene gecikmelerinde oluşan gecikme bedelinin tahsilinde usulsüzlük var.
Bakanlık genelgesini okudum, aynen şöyle diyor: “Gecikme bedeli, muayene süresi geciken her ay için muayene ücretinin %5’idir.”
Ama bu arkadaşlar ayın geçmesini bile beklemiyor her defasında gecikme bedelini alıyorlar. Bakın bende faturalar mevcut. Aynı araç için 17 günlük ara ile iki defa gecikme bedeli alınmış. Yani devletin belirlediği %5 anında %10’a çıkmış, rakam küçük demeyelim; bunu binlerce araçla çarpıp,çıkan rakama bakalım! Bu konuda şirket yetkilileri ile de görüştüm olayı başka türlü aktarmaya çalıştılar tatmin olmadım. Paranın devlet ya da şirketin kasasına girmesi fark etmez, vatandaşın cebinden haksız bir şekilde alınıyor.
Ahmet Şükrü GÜRHAN

Haberin Devamı

Yargı kararını bekliyoruz

“MAĞDUR vatandaşın ‘vicdan’ arayışı” başlıklı dünkü okur mektubunda konu ettiğiniz ve mülkiyeti Şükrü Çepni’ye ait arsaya yapı izni verilmeyerek hukukun çiğnendiği ifade edilmiştir. Söz konusu arsaya belediye meclisi tarafından hmax: 3.50 m ticaret alanına karar vermesinden sonra, söz konusu şahsın idare mahkemesine itirazı kabul edilmiş; belediyemiz ise kararın iptaline gitmiştir. 23.10.2012 tarihinde yürütmenin durdurulması için Danıştay’a yaptığımız başvurunun sonucu beklenmektedir. Dolayısıyla, burada hukukun çiğnendiği iddiası yersizdir ve hukukun vereceği karar beklenmektedir. Belediyemizin neden böyle bir karar aldığına gelince; arsanın toplam alanı 146.88 m2’dir. Bu kadar küçük bir alan ve hemen yanı başında bulunan; önceki dönemlerde verilen ruhsatla işletilen petrol istasyonunun da varlığı göz önüne alındığında yapının oluşması büyük tehlikedir. Buraya yapılacak çok katlı bir bina bölgenin yapısını da bozmaya yetecektir. Hatır-gönül parti ilişkisi iddiası ise art niyet ürünüdür. Şöyle ki, 2005 yılında, meclisimiz tarafından İpek Petrol’ün akaryakıt ruhsatının iptaline karar verilmiş ancak mahkeme tarafından bu istek reddedilmiştir.
Av. Ahmet KÜÇÜKLER
Erzurum Büyükşehir
Belediye Başkanı

Haberin Devamı

Korkak ve sessiz üniversiteler
 İTÜ, YTÜ, Galatasaray ve Mimar Sinan üniversitelerinin, ODTÜ’de Erdoğan’ın gelişini protesto ettikleri için polis saldırısına uğrayan ODTÜ’lü öğrencileri kınayan ortak açıklamasına akademisyenler tepki gösterdi. Açıklamada özetle: “Bugün, baskıcı politikaların ana hedefi haline gelmiş olan ODTÜ’lü akademisyen ve öğrencilerin yanında yer almak, akademi ve demokrasi tarihi açısından vazgeçilmez bir sorumluluktur. Basit iktidar hesapları ve ikbal kaygıları ile ODTÜ’ye karşı tavır alan üniversite yönetimleri ve bu yönetimleri destekleyenler veya bu politikalar karşısında sessiz kalanlar, bu davranışlarının hesabını, akademik özgürlükler ve demokrasi tarihi önünde vermek zorunda kalacaklardır” deniliyor.
? ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi, ODTÜ’de yaşanan olaylara ve sonrası gelişmelere ilişkin imza kampanyası başlattı. “Bu onurlu davranışı destekliyoruz” denildi. Kampanya için www.odtumd.org.tr/imzakamp/imzakamp.asp

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

? HAVA-İş Sendikası yaptığı açıklamada; yasadışı eylem ve grev yaptıkları iddiası ile iş sözleşmeleri feshedilen 305 THY ve THY Teknik işçisinin direnişi sürerken, 12. İş Mahkemesi’nde dün görülen davalarda 26 THY Teknik A.Ş üyesi işçinin işverence yapılan fesihleri haksız bulunarak işe iadelerine karar verildiğini; ayrıca “Hukuka saygılı olacağını kanal kanal dolaşarak ve bu haksızlığı çarpıtarak anlatan THY Yönetim Kurulu Hamdi Topçu bir kere olsun verdiği sözün arkasında duracak mı merak ediyoruz?” sorusunun yöneltildiğini.

Yazarın Tüm Yazıları