Sağlığınızı güçlendirmek tedavi etmekten daha ucuz

Daha sağlıklı bir yaşam daha sağlıklı hücreler, dokular ve organlarla mümkündür.

Eğer siz de doğanın nimetlerinden, koruyucu ve iyileştirici mucizelerinden yeterince yararlanmayı düşünüyorsanız, hücresel yapılarınızı ve hücre duvarınızı farklı mekanizmalarla koruyup güçlendiren vitaminler, mineraller, bitkisel ve besinsel desteklerden yararlanmalısınız. Bu güzel pazar sabahında bedeninizi güçlendirip koruyan bu desteklerin dünyasına kısa bir yolculuk yapmaya hazırsanız işte yol haritanız. Unutmayın! Sağlığınızı korumak ve güçlendirmek, tedavi etmekten daha kolay, daha ucuz ve akılcı bir yoldur.


KOENZİM Q10 İLE SERBEST RADİKALLERİ UZAKLAŞTIRIN

E vitaminine benzer bir antioksidandır. Hücrelerde enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sisteminizi uyarır, dolaşımı güçlendirir, kalp-damar sisteminizi geliştirir. Yaşlanmayı geciktirici etkisinden yararlanıp vücudunuzu serbest radikallerin paslandırıcı hasarından koruyabilirsiniz.

BELLEĞİNİZE YARDIMCI OLUN: GİNGKO BİLOBA

Özellikle dolaşım üzerinde olumlu etkileri olan güçlü bir antioksidan bitkidir. Kalp, beyin ve bütün vücudunuzun oksijenlenmesini artırır. Zihinsel fonksiyonlarınızı geliştirir, kas ağrılarınızı azaltır. Ayrıca kan basıncınızı da düşürerek kanınızın pıhtılaşıp damarları tıkamasını önler. Etkili bir yaşlanmayı geciktiricidir.

HÜCRELERİNİZE GLUTATYON İLE GÜÇ KATIN

Serbest radikallerin oluşmasını ve oluştuktan sonra zararlı etkilerini engeller. Vücudunuzu sigara dumanı, radyasyon, kanser kemoterapisi ve alkol gibi ajanların zararlı etkilerinden korur. Hücrelerinize zarar vermeden oksijen moleküllerini nötralize eder. Beyin, kalp, bağışıklık sistemi hücreleriniz, böbrekler, gözlerinizdeki lensler, karaciğer, akciğerler ve deri dokularınızı oksidan hasara karşı korur. Karaciğer kanseri başta olmak üzere, kanser oluşumuna karşı koruyucu etkisinin yanında yaşlanmayı geciktirici olduğu da bilinmektedir.

SELENYUM KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR

E vitamini ile birlikte çalışan ve onun etkisini artıran bir mineraldir. Kan hücreleri kalp, karaciğer ve akciğerlerinizi serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sisteminizin enfeksiyona karşı gösterdiği cevabı artırır. Kansere karşı da koruyucu olabileceğine dair kanıtlar vardır.

ANTİOKSİDANLARIN EN VEFALISI: C VİTAMİNİ

Antioksidan vitaminlerin diğer bir yıldızı da C vitaminidir. Vücut direnci düşenlerin, nezle grip olanların, kendini yorgun hissedenlerin vazgeçilmez desteği. Sebze ve meyveleri bol bol tüketerek alabileceğiniz gibi, sigara içiyor ve toksik bir çevrede yaşıyorsanız doktorunuza danışarak destek olarak da kullanabilirsiniz.

ESKİ DOSTUNUZU UNUTMAYIN: E VİTAMİNİ

Bilinen en eski antioksidanlardan. Çok yüksek dozların -mega dozlar- daha yararlı olduğuna dair pek kanıt yoktur, tersine zararı bile olabilir. Fındık, ayçiçeği ve diğer bitki tohumları, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı bitkisel yağları yeterli düzeyde tüketerek günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. E vitamini, kötü kolesterolün (LDL kolesterol) zararlarını önler, kanserden koruyucudur, damar duvarı bütünlüğünü geliştirerek cildinizi gergin ve yumuşak tutmaya yardımcıdır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ EKSTRESİ DAMAR DOSTUDUR

Üzüm çekirdeği ekstresi, oligomerik proantosiyanidin (OPC) denilen güçlü bir antioksidan içerir. Yapılan çalışmalar, OPC’nin vücutta yararlanılabilen antioksidan kapasite açısından E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 20 kat daha etkili olduğunu göstermektedir. Antioksidan etkisine ek olarak, kalp damar sistemi de dahil olmak üzere bağ dokularınızı güçlendirir. Histamin üretimini azaltarak, alerjik ve iltihabi-yangı reaksiyonlarını kontrol eder.

YEŞİL ÇAYI UNUTMAYIN!

Yeşil çay güçlü bir antioksidan ve sağlığı güçlendirici flavonoidlerden olan catechin’in yanı sıra birçok yararlı bileşik içerir. Kansere karşı korur, kolesterol seviyelerinizi düşürür ve kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır. Kilo vermenize yardım ederek kan şekeri ve ensulin seviyelerinizi düzenler, yağlarınızın yakılmasını kolaylaştırır. Siyah çay ile aynı bitkiden elde edilir, fakat işlenme şekilleri farklıdır.

UYKU SORUNLARINIZ İÇİN MELATONİN

Keşfedilen yeni antioksidanlar arasında en etkili serbest radikal gidericidir. Vücudunuzdaki bütün hücrelere girerek hücrenin genetik kodunu taşıyan (DNA) hücre çekirdeğini özel bir şekilde korur. Bu yolla, hasara uğramış hücrenin kendini tamir etmesine yardım eder. Ayrıca, bir antioksidan olan glutatyon peroksidaz adlı enzimin üretimini uyarır, doğal antioksidan savunmayı güçlendirir.

ALFA LİPOİK ASİT CİLDİNİZE YARARLIDIR

Doğada bulunan en güçlü antioksidan maddelerden biridir. Hem yağda hem de suda çözünebildiğinden hücre içinde de, hücre zarında da, hücre arası sıvıda da antioksidan destek olarak etkilidir. Hücrenin zarını ve içindeki bütün yapıları serbest radikallerden korur. Ayrıca vitamin C, E ve glutatyon peroksidaz gibi diğer antioksidanların etkilerini kuvvetlendirir. Hücrede enerji üretiminizi hızlandırır. Hücrelerinizin kendilerini yenilemelerini kolaylaştırır. Hem ağızdan hem de cilt yoluyla alınabilir. Cildinizin kırışıklıklarını azaltır ve genç, parlak bir görünüm kazandırır.

A VİTAMİNİ VE BETA KAROTENİN >ANTİOKSİDAN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Beta karoten A vitamininin öncüsüdür ve her ikisi de güçlü antioksidanlardır. A vitamini deri ve mukozaların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, kanserojen maddeleri yok eder. Kalp hastalığı ve felce karşı vücudunuzu koruyarak kolesterol değerlerinizi düşürmenize yardımcıdır. Özellikle havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, kayısı ve domates bol miktarda karoten ihtiva eder. A vitamini öncüsü olan bu maddeleri gereğinden çok almanız ek bir yarar sağlamaz.

LİKOPENİN FARKINDA MISINIZ?

Beta-karotenle aynı aileden bir karotenoit olan likopendomates ve karpuz gibi pek çok meyveye kırmızı rengini veren maddedir. Sadece bir renklendirici değil, aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Beta-karotene göre kanda daha yüksek oranlarda bulunur. Özellikle pişmiş domates, domates salçası, ketçap, pembe greyfurt ve karpuz gibi sebze ve meyveler likopen bakımından zengindir. Likopenin vücudunuzda etkin olarak kullanılabilmesi için pişmiş domatesi bir miktar zeytinyağı ile birlikte tüketmeniz daha yararlıdır.

GÜNDE BİR DOMATES MUCİZESİ

Domatesi daha fazla tüketenlerin prostat kanseri, kalp hastalıkları, astım ve osteoporoz oluşma riskleri daha az. Domates ve havuç bakımından zengin bir diyet uygulayanlarda akciğer kanserinin yüzde 20-25 oranında daha az görüldüğü saptandı. Tüm bu olumlu etkileri sağlamak için sadece günde 1 adet domates tüketmeniz yeterlidir.

NASIL YAŞIYORLAR

Taha Akyol

58 yaşındayım. Boyum 1.69, kilom 78. Arada bir kırmızı et yesem de çoğunlukla beyaz eti tercih ediyorum. Tuz, şeker ve unla aram hiç iyi değil. İş nedeniyle öğünlerim düzenli değil. Alkol, kafein, sigara, puro ve benzeri maddeler kullanmıyorum. Her gün anti-aging etkisi olduğunu bildiğim bir multivitamin alıyorum. Adını bilmiyorum, çünkü eşim veriyor. Uykum maalesef çok düzenli değil. İşimi stresli bulmuyorum ama spora vakit ayıramamaktan, hareketsizlikten şikayetçiyim. Ailemde genetik bir hastalık yok. Düzenli olarak kullandığım bir ilaç bulunmuyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun yorumu

Sevgili Taha Akyol’un beslenme tercihleri iyi görünüyor. Anti-aging etkili multivitamin ifadesi antioksidan vitamin ve mineralleri içeren bir kombinasyonla ilişkiliyse herhangi bir itirazım yok. Hemen belirtelim ki, biz vitaminlerin multilerinden, süper, mega ve high etkilerinden pek hoşlanmıyoruz. Kullanılacak olan herhangi bir besinsel desteğin ayrı ayrı kullanılmalarının daha güvenli olduğunu düşünüyoruz. Uyku sorunlarının çözümü için bitkisel çaylardan (papatya) veya uyku ritüellerinden yararlanmayı düşünebilir. Belki de yeterince aktif olmadığı ve egzersiz yapmadığı için uyku sorunu mevcut. Düzenli egzersizin uykuyu destekleyici etkisi olduğu bilimsel bir gerçek. Sevgili Taha Akyol’a sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları