Kılıçdaroğlu: "Her ODTÜ'lü bir Yörük Ali Efe'dir"

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Her ODTÜlü bir Yörük Ali Efedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 17:35

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'in Buca İlçesi'nde 16 bin 500 metrekare genişliğindeki Yörük Ali Efe Rekreasyon Alanı'nın açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Törende vatandaşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın padişah gibi karikatürize edildiği, üzerinde "Benim adım Reco, hem çalarım, hem söylerim" yazılı pankartın yanı sıra, üzerinde "Artık uyandık. Ailecek kalkınma partisine oy vermeyeceğiz", "Kapitalist kene, halkın sırtından insene", "Kuvvetler ayrılığına evet, AKP diktatörlüğüne hayır", "Ya(sak)lama, yürütme yargı. Tek adam diktatörlüğüne hayır" yazılı pankartlar açıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ'deki olaylardan sonra oradaki öğrenciler için "Biz de öğrencilik yaptık ama taşla sopayla öğrencilik yapmadık. Bu hocalar öğrencilerini böyle yetiştiriyorlarsa onlara da yazıklar olsun. Bize böyle hoca lazım değil" sözleriyle başlayan tartışmaya "Her ODTÜ'lü, Yörük Ali Efe"dir diyerek katıldı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın en güzel kentinde İzmir'de yaşıyorsunuz. Şanslısınız. İzmir'de yaşamanın bir ayrıcalığı var. Özgürsünüz. Özgürce İzmir'in sokaklarında geziyorsunuz. Türkiye'yi yarı açık cezaevine döndüren yönetimlerin belki farkında değilsiniz. Türkiye nasıl Yörük Ali Efeler'le bağımsızlık savaşını başlatmışsa, onların arkasından gitmek hepimizin boynunun borcudur. CHP'li belediye demek halka hizmet eden belediye demektir. AKP'li belediye olsaydı bu parkı ranta dönüştürürdü. Buraya binalar dikerdi. Bizim belediye başkanımız park yapıyor. İsmine de Yörük Ali Efe diyerek ismini ölümsüzleştiriyor. Belli ki onlar hiçbir beklenti içinde değiller. Onlar sadece ülkelerinin bağımsız ve özgür olmalarını istiyorlardı. Onlar çocuklarının bağımsız Türkiye'de özgür yaşamasını istiyorlardı. Her Ortadoğu Teknik Üniversiteli bir Yörük Ali Efe'dir. Geleceğimiz olan üniversite öğrencilerine sahip çıkacağız. Onlar biliyorlar mı çocuğunu okuturken bir anne ve baba hangi özverilerde bulunuyor. Yemezler yedirirler, içmezler içirirler. Aç kalırlar çocukları okusunlar diye. ODTÜ dünyanın sayılı üniversitelerinden biridir. Bilim insanları orada yetişir. Uzaya aygıt göndereceksiniz, o üniversiteye sırtınızı döneceksiniz, olmaz. Çağdaşlık üniversite ile olur. Çağdaşlık üniversite gençliğinin konuşmasıyla olur. Onun için söylüyorum. ODTÜ okuyan her genç bir Yörük Ali Efe'dir. Herkes bunu çok iyi bilsin."

TORUNU KONUŞTU

Törende konuşan, Yörük Ali Efe'nin torunu Kayhan Kavas, Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün yol arkadaşı, yoldaşı olan efelerin unutturulmaya çalışıldığını belirterek, "Toplumların hafızaları tıpkı kişilerin hafızaları gibidir. Dünlerini unutanlar bugünlerini doğru yorumlayamazlar. Bugünlerini doğru yorumlayamayanlar yarınlarını doğru planlayamazlar. 80 yıl önce önemli bir halk hareketi oldu. Düşman tarafından işgal edilen ülkemiz, ülkenin birlik ve beraberliğini düşünen efelerimiz tarafından örgütlenerek, düzenli bir ordunun kurulmasına kadar geçecek sürede düşmanı durdurmuşlar ve ülkemizin önünün açılmasına neden olmuşlardır. Onlar her zaman Atatürk'ün yanında ve yolunda olmuşlardır. Bugün unutturulmaya çalışılan bu milli kahramanları saygıyla sevgiyle en derin hürmetle anıyorum" dedi.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da, "Aydınlılar kusura bakmasın, Yörük Ali Efe Aydınlı olabilir ama o, Türkiye'nin efesidir. Kurtuluş Savaşı'nda yaptıklarından ziyade ondan sonra yaptıklarıyla da örnektir. 1923-1928 yılları arasında Buca'da oturmuştur" dedi.

Kılıçdaroğlu, törende, Atatürk'e benzerliği ile dikkat çeken Mesut Yontan ile fotoğraf çektirdi, boynuna Bucaspor atkısı taktı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!