Rusya ile ABD arasında "Kim daha insafsız" savaşı

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile ABD arasında Kim daha insafsız savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 14:49

Rusya ile ABD arasında evrensel insani değerler hakkında “göze göz dişe diş” ciddi bir “Kim daha insafsız” savaşı başladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın 14 Aralıkta imzalayarak yürürlüğe koyduğu “Magnitski” yasasına 21 Aralık'ta yanıt veren Rusya parlamentosu, ABD vatandaşlarına bundan böyle Rusya’da kimsesiz çocukları evlat edinmelerine yasak koyan “Dmitriy Yakovlev” yasasını kabul etti. Bugün ise “Kim daha insafsız” savaşında yeni perde açıldı.

ABD Başkanı Obama’nın Beyaz Saray resmi sitesinde “Kızgın vatandaşlar” adında bir bildiri yayınlandı. 25 bin imzayla desteklenen bildiride Amerikan yönetiminden Rusya parlamentosu milletvekillerine ABD’ye giriş kapısının kapatılması talep ediliyordu.

Bu girişime de hemen karşılık veren Rusya “Bu gidişle diplomatik ilişkileri kesmek zorunda kalırız” tehdidini savurdu.

HER ŞEY BEŞ YIL ÖNCE BAŞLADI

İki büyük ülkeyi yeni bir soğuk savaşın eşiğine getiren hadiseler bundan beş yıl önce yaşanmaya başlandı. Rus vatandaşı avukat Sergey Magnitski, merkezi batıda bulunan Firestone Duncan hukuk denetim şirketinde çalışıyordu. İşi icabı Rusya’da faaliyet gösteren Hermitage Capital Management Vakfı'nın Rusya’daki vergi işlemlerini de takip ediyordu.

Haberin Devamı

2007 yaz aylarında Rus vergi dairesi vakfın vergi kaçırdığı şüphesiyle Hermitage Capital'ın ofisine baskın düzenledi. Yapılan kontrol sırasında Sergey Magnitski ilginç bir çıkış yaparak “Vergi dairesi verginin peşinde değil, rüşvetin peşinde” açıklamasını yaparak Rusya’da üst düzey bürokratların gizli şemalar uygulayarak milyonlarca doları cebe indirdiğini ilan etti.

Magnitski bu açıklamayı yapmasından kısa bir süre sonra apar topar tutuklanarak iftira suçlamasıyla görülecek dava gününü tutuklu olarak beklemeye başladı.

Moskova’da yargı öncesi 11 ay cezaevinde tutulan Magnitski, sapasağlam girdiği cezaevinde16 Kasım 2009 tarihinde derin kalp yetmezliği yüzünden hayatını kaybetti.

ÖLÜMÜ ÖRTBAS EDİLDİ

Esrarengiz ölüm olayı batıda ve özellikle ABD tarafından sert tepkiyle karşılandı. Rusya’da rüşvet ve yolsuzluklara adı karışan üst düzey memurların adını açıklamaya hazır Magnitski’nin kasten ortadan kaldırıldığı üzerinde durulmaya başlandı. Rusya’dan bu ölümün ayrıntılı bir şekilde araştırılması ve suçluların ortaya çıkartılması istendi.

Haberin Devamı

Rusya’da soruşturma başlatılması başlatıldı, ancak neticede Magnitski ölümünde cezaevi doktorunun bir takım ihmalleri bulunduğu söylendi. İşe ciddi el atan ABD yönetimi örtbas edilen davaya çok kızdı. Rusya’dan Magnitski ölümünden sorumlu gerçek suçluların ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını istedi. Burada Rusya’nın tepesi attı. Amerika’yı iç işlerine müdahale etmekle suçlayan Moskova Magnitski ölümüyle ilgili yapılması gereken neyse yapıldığını ilan etti.

Magnitski tartışması Moskova ile Washington arasında daha iki yıl süreyle yazışmalarla canlı tutulmasının ardından Amerika Rusya’ya karşı net tavır aldı. ABD Kongresi “Magnitski Yasası” adı altında 60 üst düzey Rusya bürokratının ABD’yi girişini yasaklayan, banka hesaplarının dondurulmasını öngören listeyi kabul etti. Yasa 14 Aralık tarihinde Obama tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
 
ABD'DE ÖLEN RUS ÇOCUK 

Haberin Devamı

ABD’de “Magnitski” yasasının onaylanmasından bir hafta sonra bu sefer Rusya parlamentosu Duma Amerika’yı Rus vatandaşlarını öldürmekle suçladı.

4 yıl önce Amerikalı aile Rusya’da evlat edindiği Dimitriy Yakovlev’i  süpermarketin önünde artı 40 derecede arabanın içinde bırakarak sıcaktan ölmesine neden olmuştu. Rusya’nın bunun hesabını ABD’den sormaya kalkıştığında davayı gören eyalet mahkemesi Rus diplomatları duruşmaya almamıştı. Sonuç olarak evlat edindikleri Rus çocuğun ölümüne neden olan Amerikan ailesine hiçbir ceza verilmemişti.

Küçük çocuk Dmitriy Yakovlev ölümünü ABD ile insaniyet savaşında fırsat olarak değerlendiren Rusya parlamentosu Duma, olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen konuyu gündemine getirerek 21 Aralık tarihinde ABD vatandaşlarına Rusya’da öksüz çocukları evlat edinme yolunu tamamen kapattı. 450 milletvekilinin oyuyla kabul edilen “Dmirtiy Yakovyev” yasasının geçirilmesine gerekçe olarak 1996 yılından buyana Amerika’ya götürülen 19 çocuğun neredeyse öldürüldü gösterildi.
 
BİZ DE AMERİKAN SENATÖRLERİNE GİRİŞİ KAPATIRIZ

Haberin Devamı

Rusya ile ABD arasındaki savaş dün yeni bir aşamaya girdi. Beyaz Saray sitesinde “Kızgın vatandaşlar” adlı bir bildiri yayınlanarak, toplanan 25 bin imzayla “Magnitski” yasası 60 kişilik listeye “Dmtiryi Yakovlev” yasasına evet diyen 450 Rus milletvekilinin de eklenmesi talep edildi.

Batılı ülke bankalarında milyarlarca dolar parası ve bir o kadar mülkü bulunan Rusya bürokrat takımı bu gelişmeden gerçekten endişelenmiş görünüyor.

Rusya parlamentosunun neredeyse toptan kara listeye alınması ihtimali ortaya çıkmasıyla yeni sert tepki veren Rusya parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Nikonov, “Beyaz Saray böyle bir adım arasa tarihte emsali görünmemiş kriz patlak verir. Biz de Amerikan senatörlerine ülkemize girişi kapatırız. Rusya ile ABD arasında dalaş diplomatik ilişkilerin dondurulmasına kadar gider” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!